Τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού κάθε εταιρείας επιτελούν ποικίλες λειτουργίες. Ωστόσο, οι προσλήψεις, θα παραμείνουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και για το υπόλοιπο εξάμηνο του 2017.

Με τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό της επιχειρηματικής κοινότητας για την εύρεση και παραμονή των ταλαντούχων υποψηφίων, η επιτυχημένη στρατηγική προσλήψεων σε συνδυασμό με τα παρακάτω δεδομένα, θα είναι οι τομείς που θα πρέπει να εστιάσουν οι επαγγελματίες του κλάδου HR.

Πρόκληση 1: Διαχείριση των μισθολογικών απαιτήσεων

Οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται πάντοτε την πίεση να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά και οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα παραμένουν δύσκολες, είναι λογικό, οι εργαζόμενοι να αναζητήσουν ένα όσο το δυνατό καλύτερο πακέτο αποδοχών. Όταν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η αμοιβή τους δεν είναι δίκαιη, θα αναζητήσουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες σε διαφορετικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad Employer Brand Research (REBR), ο μισθός των εργαζομένων είναι ο κορυφαίος συντελεστής που συμβάλλει στον προσδιορισμό της ικανοποίησης από την εργασία. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις ομάδες ανθρώπινων πόρων που οφείλουν να εξασφαλίσουν την ευχαρίστηση των εργαζομένων, διατηρώντας ταυτόχρονα και χαμηλά λειτουργικά έξοδα για την εταιρεία στην οποία εργάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, ανήκει στην ευχέρεια του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, να αποφασίσει πώς να διατηρήσει τους εργαζομένους, εξυπηρετώντας παράλληλα, τις ανάγκες της εταιρείας για την οποία εργάζονται. Η εμπειρία και η διαίσθηση των ταλαντούχων επαγγελματιών του ανθρώπινου δυναμικού είναι ανεκτίμητη από αυτή την άποψη.

Πρόκληση 2: Εύρεση ταλέντων στην αγορά των υποψηφίων

Λόγω των οικονομικών δυσκολιών της Ελλάδας και της έντονης ανεργίας, οι recruiters και οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν εξαιρετικά ταλέντα σε μια μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων και βιομηχανιών.

Σε κάθε περίπτωση, και για το 2017, η ανάγκη εύρεσης ταλαντούχων υποψηφίων για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας παραμένει και όλα αυτά σε συνδυασμό με την προσεκτική εξέταση των αποζημιώσεων, των παροχών και άλλων προνομίων (όπως οι ευέλικτες ώρες ή η απομακρυσμένη εργασία) που θα προσελκύσουν τα πολυπόθητα ταλέντα σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά.

Πρόκληση 3: Η σημασία της εταιρικής κουλτούρας στην προσέλκυση εργαζομένων

Οι νεότεροι εργαζόμενοι -οι Millennials, πάνω απ 'όλα- έχουν διαφορετικές προσδοκίες από το περιβάλλον εργασίας τους συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές. Οι Millennials -η ομάδα ηλικίας 23 έως 37 ετών- δεν είναι ικανοποιημένοι να κάθονται σε ένα γραφείο στο συνηθισμένο ωράριο των 9-5 και να ολοκληρώνουν μια σειρά καθημερινών επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως έκαναν οι γονείς τους. Δίνουν περισσότερη έμφαση στην εταιρική κουλτούρα και στην προσαρμογή τους σε αυτή. Αναζητούν προνόμια όπως τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, οι ευκαιρίες για εργασία εξ αποστάσεως και η παροχή των τελευταίων τεχνολογιών. Πιο σημαντικό όμως από τα προνόμια είναι οι σημαντικές θέσεις εργασίας με σαφείς και καθορισμένους στόχους. Οι νέοι επιθυμούν μια εργασία που θα απολαμβάνουν ενώ παράλληλα ο κόπος τους θα αναγνωρίζεται.

Οι εταιρείες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις θα διαπιστώσουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την πρόσληψη ταλέντων καθώς σύντομα, οι millennials θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.

Πρόκληση 4: Το ζήτημα της διατήρησης των εργαζομένων

Η διατήρηση των εργαζομένων ήταν πάντα ένα ζήτημα για τους επαγγελματίες του HR και η πρόκληση αυτή παραμένει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος χρόνος που διανύουν οι εργαζόμενοι γύρω από μια θέση εργασίας μειώνεται σταθερά. Επί του παρόντος, ο μέσος εργαζόμενος διατηρεί εργασία για 4,4 έτη, ωστόσο, η τάση μεταξύ των νεότερων εργαζομένων είναι ακόμη μικρότερη, ενώ οι Millennials και η Gen Z παραμένουν για λιγότερο από 3 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών διατήρησης των ταλέντων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των εργαζομένων είναι απαραίτητη.

Πρόκληση 5: Έλλειψη σχεδιασμού ηγεσίας

Σύμφωνα με την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Καναδά, οι εκτελεστικοί ρόλοι παρουσιάζουν υψηλό κύκλο εργασιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες HR: η ηγεσία μπορεί να μην έχει συγκεκριμένη μακρόχρονη στρατηγική.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι διαχειριστές των ανθρώπινων πόρων πρέπει να έχουν τακτικές συζητήσεις με τους σημερινούς ηγέτες. Η ανάπτυξη ενός σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και η κατάρτιση ηγετών που μπορούν να αντικαταστήσουν τα σημερινά διευθυντικά στελέχη εάν συνταξιοδοτηθούν ή εγκαταλείψουν την επιχείρηση δεν είναι απλώς μια έξυπνη επιχειρηματική στρατηγική. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ομαλές μεταβάσεις και να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρείες έχουν πάντα ισχυρή και αποτελεσματική ηγεσία στο τιμόνι.

Ψάχνετε για περισσότερες ιδέες και τάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού; Ανατρέξτε στο blog εργασίας της Randstad ή στο Workforce 360 για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον κόσμο του HR.