Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού έχουν πολλά καθήκοντα να εκπληρώσουν, αλλά η πρόσληψη και η διατήρηση υπαλλήλων είναι αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 από την Society for Human Resource Management έδειξε ότι μέχρι το 2022, η διατήρηση των εργαζομένων θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο του HR. Εξηγούμε παρακάτω γιατί.

1. υψηλότερες συνολικές απαιτήσεις αμοιβής

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται διαρκώς πίεση να παρέχουν τα απαραίτητα στον εαυτό τους και στα εξαρτώμενα μέλη τους. Όταν αισθάνονται ότι η αμοιβή τους δεν είναι δίκαιη, δεν θα διστάσουν να μιλήσουν για αυτό. Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η αμοιβή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη συνολική ικανοποίηση από την εργασία τους. Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για κάθε υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού, του οποίου η δουλειά περιλαμβάνει τη διατήρηση της ικανοποίησης των εργαζομένων κρατώντας,παράλληλα, το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Όταν πρόκειται για τη διατήρηση των εργαζομένων, είναι στην ευχέρεια του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού να αποφασίσει ποιος αξίζει να διατηρηθεί στο δυναμικό της εταιρείας και ποιος όχι.

2. στενότητα στην αγορά ταλέντου

Όταν το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στα ύψη στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι εργοδότες ήταν εύκολα σε θέση να βρουν ταλαντούχους νέους υποψηφίους, επειδή ο αριθμός τους ήταν πολύ υψηλός. Τώρα που το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει σε λιγότερο από 5% σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί νέο προσωπικό. Αν δεν έχετε τους πόρους για να προσφέρετε υψηλό πακέτο παροχών, η εταιρεία σας θα μπορούσε να εξετάσει άλλα ελκυστικά προνόμια, όπως ευέλικτο ωράριο ή εργασία από το σπίτι.

3. μη ελκυστική εταιρική κουλτούρα

Οι νεότεροι εργαζόμενοι (οι millenials, κυρίως) περιμένουν ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον από ό, τι η προηγούμενη γενιά. Οι πρόσφατοι απόφοιτοι δεν βρίσκουν ικανοποίηση στο να καθίσουν σε ένα γραφείο, να εκπληρώσουν τα βασικά καθήκοντα της δουλειάς τους και να γυρίσουν στο σπίτι στο τέλος της ημέρας. Ψάχνουν για θέσεις εργασίας που προσφέρουν προνόμια, όπως χαλαρή και ανοιχτή επικοινωνία, ευέλικτο προγραμματισμό και ουσιαστικά καθήκοντα με σαφείς στόχους. Οι εταιρείες που δεν πληρούν τουλάχιστον μερικά από αυτά τα αιτήματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν χρειαστεί να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους.

4. αυξημένη κινητικότητα των εργαζομένων

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν συνεχώς την πρόκληση της υψηλής κινητικότητας των εργαζομένων. Το Center for American Progress αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, μια εταιρεία θα καταβάλει περίπου το ένα πέμπτο του μισθού ενός εργαζομένου για να καλύψει το κόστος πρόσληψης του κατάλληλου αντικαταστάτη. Το ποσό αυτό είναι συνήθως πολύ υψηλότερο για θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης ή εξειδικευμένης κατάρτισης. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση των εργαζομένων είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική επιτυχία μιας επιχείρησης. Η υψηλή κινητικότητα των εργαζομένων θα μπορούσε να επηρεάσει γρήγορα μια επιχείρηση με κατά τα άλλα υγιή απόδοση.

5. έλλειψη ηγεσίας

Σύμφωνα με το Society for Human Resource Management, οι κορυφαίες διευθυντικές θέσεις εμφανίζουν το υψηλότερο επίπεδο κινητικότητας. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τον κλάδο του HR: έλλειψη ηγεσίας μέσα στην εταιρεία. Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να μιλήσουν με τους σημερινούς ηγέτες ώστε να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την εκπαίδευση νέων στελεχών, όταν έχουν αντικατασταθεί τα παλαιότερα. Είναι ένα δύσκολο έργο αλλά το μέλλον της εταιρείας μπορεί να εξαρτάται από αυτά τα προληπτικά μέτρα.