Γνωρίζετε τι συνεπάγεται η ομαδική εργασία; Αν ναι, τότε η ομάδα σας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Εάν όμως η ομάδα σας έχει τη μορφή χαλαρής οργάνωσης και αποτελείται από εργαζόμενους που συναντιώνται σε αραιά χρονικά διαστήματα, τότε έχετε δουλειά να κάνετε. Υπάρχουν ευτυχώς διάφορα βήματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να μετατρέψετε τη “χαλαρά” οργανωμένη ομάδα σας σε μια πολύ λειτουργική ομάδα.

δημιουργήστε ευκαιρίες στους εργαζομένους σας να έρθουν κοντά προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα

Δεν αναφερόμαστε σε ευκαιρίες που πρέπει να εφεύρετε. Υπάρχουν θέματα που προκύπτουν ακόμα σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας ηγέτης θα πρέπει να υπενθυμίζει στους εργαζόμενους τι πρέπει να κάνουν όλοι μαζί. Ένα χρονοδιάγραμμα είναι συνήθως αρκετά βοηθητικό. Όσο πιο πολλές ευκαιρίες έχουν οι εργαζόμενοι να εργαστούν συλλογικά για την αντιμετώπιση ενός θέματος, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να λειτουργούν σα μια στενά συνδεδεμένη ομάδα.

δώστε έμφαση στα μαθήματα από τις ομαδικές εμπειρίες

Αν γίνει καλή διαχείριση, μία έντονη συλλογική προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα που θα οδηγήσει την ομάδα σας σε ένα νέο τρόπο εργασίας. Πολύ συχνά, ωστόσο, μετά από ένα σύντομης διάρκειας project, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες έχουν συνεργαστεί στενά μεταξύ τους, το γραφείο διαχωρίζεται και πάλι. Εκεί είναι που αρχίζει η πραγματική δουλειά.


Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνει ένας ηγέτης είναι να γιορτάσει την ολοκλήρωση του έργου και να συγχαρεί την ομάδα για το αποτέλεσμα που πέτυχε. Είναι σημαντικό να φέρετε τα μέλη της ομάδας ξανά κοντά, αναδεικνύοντας το συναίσθημα που ένιωσαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Είναι πιθανό ο ηγέτης να συναντήσει αντιδράσεις ως προς αυτές τις ενέργειες. Μπορεί να ειπωθεί από τους εργαζόμενους ότι δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να εργάζονται συνέχεια με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας τη δουλειά άλλων, ή ακόμα και να σκεφτούν ότι χάνουν την αυτονομία τους. 

Το καθήκον του ηγέτη είναι να πείσει τα μέλη του προσωπικού για το πόσο ενθουσιώδης είναι η ομαδική εργασία. Σε ένα "μοντέλο διαμοιρασμού", κάθε μέλος της ομάδας αναλαμβάνει κάτι και δεν περιμένει απλά να κάνει ό,τι του ζητηθεί από τον προϊστάμενό του. Έχει μερίδιο στη δημιουργία των αξιών και του οράματος της εταιρείας. Όσον αφορά την αντίληψή ότι η ομαδική δουλειά οδηγεί σε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αποδεικνύεται ότι συχνά συμβαίνει το αντίθετο - όταν δε μιλάει ο ένας στον άλλον σε μία ομάδα, προκύπτει συχνά το φαινόμενο του διπλασιασμού των καθηκόντων. 

δώστε στη διαδικασία χρόνο

Είναι κάτι που πολλοί managers δεν το κάνουν. Μία αποτελεσματική ομάδα δε “χτίζεται” σε μία ημέρα. Το “team building” δε είναι ένα συμβάν, είναι μια διαδικασία. Είναι εύκολο κάποιοι εργαζόμενοι να δουλέψουν μαζί για λίγο καιρό, αλλά αυτό δεν τους κάνει να αποτελούν μια ομάδα. 


Ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικασία αυτή παίρνει χρόνο είναι ότι οι εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν συνηθίσει απλώς να ακολουθούν εντολές, προσανατολίζονται στην ολοκλήρωση των καθηκόντων τους και δεν προσαρμόζονται εύκολα στη φιλοσοφία του να δουλεύουν σε μια ομάδα. Επιπλέον, μπορεί να θεωρούν τη διαδικασία του να εργάζονται σε μια ομάδα πολύ “διαχυτική”. Το κλειδί είναι να βοηθήσει ο προϊστάμενος τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι η ομαδική εργασία δεν αφορά το να είναι καλοί με τους άλλους - αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο εργασίας. 

Μία ομαδική ατμόσφαιρα καλεί όλους τους συμμετέχοντες - όχι μόνο τον ηγέτη - να παράγουν ιδέες, να λανσάρουν projects και να δημιουργούν υψηλής ποιότητας έργο. Εταιρείες που μπορούν να ευθυγραμμίσουν τα οράματα των εργαζομένων τους, θεωρούνται πιο αποτελεσματικές και δημιουργικές.

Το κείμενο είναι βασισμένο σε άρθρο της ιστοσελίδας Monster.com.

Αναζητάτε λύσεις ανθρώπινου δυναμικού για να εξελίξετε την επιχείρησή σας; Μάθετε τι υπηρεσίες προσφέρει η Randstad για εσάς εδώ: https://goo.gl/ZEmJ8t

#careerdevelopment #risesmart