Η έρευνα Employer Brand Research της Randstad, η οποία διεξάγεται πάνω από 22 χρόνια παγκοσμίως, δείχνει επανειλημμένα ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν πολλά περισσότερα από το ύψος των αποδοχών τους. Οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία θέλουν να λαμβάνουν αντίστοιχο μισθό σε συνάρτηση με την εμπειρία και την αξία τους; Φυσικά και θέλουν. 

Αλλά πέρα από τον μισθό τους, οι εργαζόμενοι αναζητούν κι άλλα προνόμια, παροχές και πλεονεκτήματα όταν εξετάζουν προσφορές εργασίας. Μπορούν, μάλιστα, να αποτελέσουν αποφασιστικό παράγοντα για την επιλογή τους, όταν η οικονομική προσφορά των δύο εταιρειών πλησιάζει αρκετά η μία στην άλλη. Τι είδους μη χρηματικά προνόμια μπορείτε λοιπόν να προσφέρετε, τα οποία μπορούν να σας κοστίσουν ελάχιστα αλλά θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρική σας φήμη;

 

1. ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον.

Η ευέλικτη εργασία θεωρείται ένα σημαντικό και θετικό πλεονέκτημα από αρκετούς εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Μπορείτε να δώσετε στους εργαζομένους σας τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή να επιτρέψετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας να ορίζει το ωράριό του αντί να εμμένει σε ένα τυπικό ωράριο 9 με 5.

Η ευελιξία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είτε πρόκειται για έναν γονέα που χρειάζεται να διευθετήσει θέματα με το σχολείο του παιδιού του είτε για έναν εργαζόμενο/η που θέλει να προλάβει καποιες υποχρεώσεις του νωρίς ή μετά τη δουλειά.


2. προγράμματα κατάρτισης και εξέλιξης.

Οι φιλόδοξοι εργαζόμενοι σκέφτονται πάντα ένα βήμα μπροστά στην καριέρα τους. Η προσφορά ενός προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων δείχνει ότι η εταιρεία σας ενδιαφέρεται για τη σταδιοδρομία των εργαζομένων και την καλλιέργεια του ταλέντου τους.

Την συχνότητα μπορείτε να την ορίσετε εσείς. Μπορείτε να προχωρήσετε στο προγραμματισμό ενός μηνιαίου ή εβδομαδιαίου “εσωτερικού πανεπιστημίου”, όπου θα γίνεται μια συνάντηση που ο κάθε εργαζόμενος/η θα μπορεί να συμμετέχει, ώστε να μάθει κάτι καινούργιο και να λάβει γνώση για διαφορετικά αντικείμενα από τους συναδέλφους του/της, που θα τον/την βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη. Επιπρόσθετα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης και εξέλιξης για να προετοιμάσετε ορισμένους εργαζόμενους για ηγετικούς ρόλους.
Εάν δεν θέλετε να προσφέρετε εκπαίδευση στο χώρο σας, μπορείτε να παρέχετε επίδομα για κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα επιλογής του/της εργαζομένου σας.

3. αναγνώριση επιτευγμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να λέτε κατ’ ιδίαν στους υφισταμένους σας ότι έχουν κάνει μία εξαιρετική δουλειά στο χ project και ακόμα πιο σημαντικό να αναγνωρίζονται οι υψηλές τους επιδόσεις από όλη την εταιρεία σε μία εταιρική συνάντηση. Βεβαιωθείτε ότι τα κορυφαία ταλέντα σας αισθάνονται ξεχωριστά και ότι τα σημαντικά τους επιτεύγματα αναγνωρίζονται ουσιαστικά.

Δεν χρειάζεται να είναι χρονοβόρο ή πολύπλοκο. Μπορείτε να ζητήσετε από τους εργαζομένους σας να συμπληρώσουν μια σύντομη φόρμα, στην οποία θα μπορούν να κατονομάσουν ένα /μία συνάδελφο, αναφέροντας τον λόγο για τον οποίο τον/την πρότειναν και τι σημαντικό έχει επιτύχει/ προσφέρει στην εταιρεία ή που έχει βοηθήσει τους ίδιους. Έπειτα μπορείτε να  αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τονίσετε τις ατομικές και ομαδικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια των τριμηνιαίων συναντήσεων.

4. πρόσθετες ημέρες αδείας.

Αναμφισβήτητα οι ημέρες αδείας για αναψυχή κάνουν καλό σε όλους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και οι εργοδότες αποκομίζουν το όφελος των παραγωγικών εργαζόμενων που επιστρέφουν στα καθήκοντά τους με τις μπαταρίες τους πλήρως φορτισμένες!

Μπορείτε, λοιπόν, να προσφέρετε επιπλέον ημέρες άδειας αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες ή ακόμα να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης που θα τιμά τη μακροχρόνια δέσμευση και αφοσίωση των εργαζομένων σας με επιπλέον ημέρες αδείας, αναγνωρίζοντας τα 5, 10, 15 και 20 χρόνια εργασίας τους στην εταιρείας σας. Αν η προσθήκη επιπλέον ημερών αδείας μετ' αποδοχών δεν είναι ρεαλιστική, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να φεύγουν νωρίτερα τις Παρασκευές ή να παίρνουν μισή μέρα άδεια κάποιες ημέρες που έχουν μία υποχρέωση.

5. προγραμματισμός κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η οικοδόμηση μιας εργασιακής κουλτούρας και η προώθηση της δέσμευσης των εργαζομένων είναι τόσο απλή όσο η διοργάνωση εκδηλώσεων που φέρνουν την ομάδα κοντά. Τις περισσότερες εργάσιμες ημέρες, οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται στη λίστα "εργασιών" τους και σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Η κοινωνικοποίηση σπάνια αποτελεί προτεραιότητα.

Σκεφτείτε, λοιπόν, να προσθέσετε κάποιες εκδηλώσεις στο ημερολόγιο των εργαζομένων - κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας -  όπου η κοινωνικοποίηση και η σύνδεση μεταξύ τους θα είναι το ζητούμενο. Για παράδειγμα, μπορείτε να οργανώσετε ένα εταιρικό meeting μία φορά το χρόνο το οποίο θα είναι θεματικό και θα υπάρχουν διάφορες ομαδικές δραστηριότητες ή ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι ή ακόμα να προγραμματίσετε ένα γεύμα για κάθε ομάδα, όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να ξεφύγουν από τις απαιτήσεις της δουλείας, ώστε να διασκεδάσουν και να δεθούν με την υπόλοιπη ομάδα.

6. εξατομικευμένες ανταμοιβές.

Οι εξατομικευμένες ανταμοιβές δείχνουν έμπρακτα το πόσο νοιάζεστε για κάθε εργαζόμενο/η και αναγνωρίζετε την προσφορά του. Όταν ένας/ μία εργαζόμενος/η έχει επιδείξει μια εξαιρετική απόδοση, αναγνωρίστε το επίτευγμά του/της με μια εξατομικευμένη ανταμοιβή.

Ενα καλο κρασί ή δωροκάρτες με τις οποίες μπορούν να αγοράσουν ο,τιδήποτε επιθυμούν αποτελούν μια πολύ καλή επιβράβευση. Επιπλέον όσοι / όσες αγαπούν την τεχνολογία, μπορεί να εκτιμήσουν ένα νέο gadget. Η σκέψη είναι που μετράει.

7. οργάνωση δραστηριοτήτων εκτός γραφείου.

Μια καλή ιδέα είναι να καθορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα και μέρα στο πρόγραμμα εργασίας για να βγείτε από το γραφείο (ή όπου αλλού είναι ο τόπος εργασίας) και να κάνετε κάτι εκτός της καθημερινής ρουτίνας των εργασιακών υποχρεώσεων. Αυτό μπορεί να σημαίνει να διαθέσετε χρόνο για ομαδικά γεύματα εκτός γραφείου, μπάρμπεκιου για παράδειγμα ή συμμετοχή σε μια αθλητική δράση, όπως είναι το handball ή ο μαραθώνιος.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν με ό,τι έχετε προγραμματίσει. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το ανθρώπινο δυναμικό σας σχετικά με το είδος των εκδηλώσεων ή το μέρος που θα τους άρεσε, ζητώντας να πουν την γνώμη τους ή τις προτάσεις τους συμπληρώνοντας κάποια φόρμα. Ένας εργοδότης που αναγκάζει όλους να συμμετάσχουν σε μια "υποχρεωτική" εταιρική δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος, η οποία δεν τους εκφράζει στο σύνολο, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

8. απονομή βραβείων.

Είναι εύκολο και δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα να δημιουργήσετε βραβεία για τις τριμηνιαίες εξαιρετικές αποδόσεις των εργαζομένων σας, ώστε να αναδείξετε τα κορυφαία ταλέντα της εταιρείας σας. Μπορείτε να κάνετε τα βραβεία να μοιάζουν ακόμα πιο απτά, μοιράζοντας ένα μικρό τρόπαιο ή ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό. Ποιος/α δεν θα αισθανόταν ικανοποίηση όταν μπορεί να διακοσμήσει το γραφείο και να επιδείξει το βραβείο του/της;

Αν θέλετε να κάνετε τη βράβευση χωρίς αποκλεισμούς, μπορείτε να ζητήσετε να ψηφίσουν τον/τη συνάδελφό τους, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμβάλλουν στην αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζομένων που βοηθούν τους συναδέλφους τους ή κάνουν κάτι εξαιρετικό.

9. προσφορά ευκαιριών εθελοντισμού.

Η παροχή ευκαιριών και ελεύθερου χρόνου για εθελοντική εργασία, μπορεί να αποτελέσει μια ωραία αλλαγή για τους εργαζόμενους που συνήθως παραμένουν πίσω από ένα γραφείο όλη την ημέρα.

Φυσικά, υπάρχει και το πρόσθετο όφελος της προσφοράς στην κοινότητα! Ποιος άνθρωπος δεν θα αισθανόταν καλά με αυτό; Μπορείτε ακόμη και να ενσωματώσετε τις ευκαιρίες εθελοντισμού ως μέρος της πολιτικής σας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

10. προσφορά αλλαγής ρόλου.

Εάν η επιχείρησή σας είναι αρκετά μεγάλη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσφέρετε στους εργαζομένους σας την ευκαιρία να αλλάξουν ρόλο ή να παρακολουθήσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την εργασία ενός/μιας άλλου/ης συναδέλφου σε ένα τμήμα του γραφείου που τους ενδιαφέρει ή ακόμη και σε άλλο υποκατάστημα.

Αυτό είναι όφελος και για εσάς, καθώς οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση για το πώς λειτουργούν τα άλλα τμήματα και έτσι θα ενισχυθεί η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων.

Οι επιβραβεύσεις αποδεικνύουν έμπρακτα την εκτίμησή σας στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σας. Προσαρμόστε τις παροχές που προσφέρετε στις ανάγκες και τις επιθυμίες των εργαζομένων σας. Ενώ ένας ικανοποιητικός μισθός αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο, οι άνθρωποι επιθυμούν, επιπλέον, πολλά άλλα πράγματα στην επαγγελματική τους ζωή! Οι μη οικονομικές ανταμοιβές μπορούν να έχουν εξίσου μεγάλη σημασία και μπορούν να τονώσουν το ηθικό των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από τις παροχές που θα επιλέξετε να προσφέρετε, βεβαιωθείτε ότι η διοίκηση της εταιρείας αναγνωρίζει την προσπάθεια και διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τους εργαζομένους! Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποια προνόμια προτιμούν περισσότερο οι εργαζόμενοι είναι να τους ρωτήσετε!
 

Θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς θα ενισχύσετε τη δέσμευση των εργαζομένων σας ή να προσελκύσετε ταλέντα; Μάθετε ποια προνόμια αναζητούν οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία ή κάντε εγγραφή στο newsletter μας και ακολουθήστε μας στο Linkedin για να ενημερώνεστε πρώτοι σχετικά με όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις εξελίξεις στον εργασιακό τομέα και τις τάσεις της ελληνικής αγοράς.

 

ακολουθήστε μας για περισσότερα insights

Μπορείτε επίσης να λάβετε δωρεάν την πιο πρόσφατη έρευνα HR trends της Randstad για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες τάσεις στο HR και τους μισθούς.

Χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με τον σχεδιασμό εταιρικών παροχών; Η ομάδα μας που αποτελείται από εξειδικευμένους συμβούλους  ανθρώπινου δυναμικού είναι εδώ για να σας βοηθήσουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας.