Το κόστος της εναλλαγής των εργαζομένων μπορεί να είναι υψηλό, ειδικά εάν προσθέσουμε την απώλεια ηθικού και παραγωγικότητας μεταξύ των συναδέλφων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το ελέγξετε σε κάποιον βαθμό.

Παρακολουθώντας τα ποσοστά εναλλαγής, μπορείτε να εντοπίσετε τα προβλήματα και τους τομείς ή τα τμήματα εντός της εταιρείας σας που παρουσιάζουν δυσκολία στην διατήρηση των ταλέντων.

Ανακαλύψτε τους κύριους λόγους που συμβαίνει αυτό και μάθετε πολύτιμες στρατηγικές για τη βελτίωση της διατήρησης και τη μείωση του ποσοστού κινητικότητας.

γιατί παίζει ρόλο η εναλλαγή των εργαζομένων;

Με απλά λόγια, η εναλλαγή εργαζομένων έχει σημασία γιατί σας κοστίζει χρήματα. Πρώτον, είναι κοστοβόρο να συνεχίσεις να προσλαμβάνεις νέους υπαλλήλους.

Το αυξημένο κόστος πρόσληψης δεν είναι όμως το μόνο αρνητικό. Η παραγωγικότητα μειώνεται, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο το υπάρχον προσωπικό για αρκετό καιρό μετά την πρόσληψή τους. Το ηθικό των εργαζομένων επηρεάζεται επίσης όταν οι άνθρωποι φεύγουν. Ορισμένες φορές, η παραίτηση ενός βασικού ενός ατόμου σε καίρια θέση μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καθώς αποχωρούν και άλλα μέλη του ανθρώπινου δυναμικού.

Το κόστος της εναλλαγής εργαζομένων μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο μισθό κάθε εγκαταλειμμένης θέσης, μερικές φορές τρεις ή και τέσσερις φορές.

Για τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού ή τους ηγέτες μιας εταιρείας, οι ενδελεχείς αναλύσεις εναλλαγής προσωπικού μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των λόγων αποχώρησης των εργαζομένων και στην εφαρμογή ευεργετικών αλλαγών.

τι είναι η εναλλαγή εργαζομένων;

Με απλά λόγια, ο κύκλος εργασίας των εργαζομένων είναι μια μέτρηση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν την εταιρεία σας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αναγκάζοντάς σας να τους αντικαταστήσετε ή να αναδιανείμετε τα ταλέντα σας. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι εναλλαγής εργαζομένων, άλλοι επιθυμητοί και άλλοι ανεπιθύμητοι. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των εκούσιων και των ακούσιων. Θα μιλήσουμε και για τις απολύσεις.

επιθυμητή και ανεπιθύμητη εναλλαγή εργαζομένων

Μπορεί η εναλλαγή των εργαζομένων να είναι επιθυμητή; Με μια λέξη, ναι. Όταν οι μη παραγωγικοί εργαζόμενοι ή οι εργαζόμενοι με με αρνητική συμπεριφορά εγκαταλείπουν τον οργανισμό σας, το ηθικό μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί. Οι εργαζόμενοι που έχουν χαμηλή απόδοση είναι δαπανηροί και μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητα. Όταν φεύγουν και τους αντικαθιστάτε με φρέσκο, ενθουσιώδες ταλέντο, τα επίπεδα παραγωγικότητας σχεδόν πάντα ανεβαίνουν.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγικοί και πρωτοπόροι εργαζόμενοι αφήνουν ένα κενό όταν αποχωρούν. Όταν απογοητεύονται ή δεν βρίσκουν πλέον ενδιαφέρον στο ρόλο τους, τα κορυφαία ταλέντα αναζητούν νέες προκλήσεις. Αφού φύγουν, οι πρώην συνάδελφοι τους μπορεί να αισθανθούν κι εκείνοι απογοητευμένοι και αποθαρρυμένοι. Όπως είναι φυσικό, αυτή η εναλλαγή είναι ανεπιθύμητη.

εθελούσιες παραιτήσεις

Όταν ο/η εργαζόμενος/η επιθυμεί να διακόψει τις σχέσεις του με την εταιρεία, αυτό ονομάζεται οικειοθελής παραίτηση. Αυτή μπορεί να είναι επιθυμητή ή ανεπιθύμητη, ανάλογα με το πώς ταιριάζει στα παραπάνω σενάρια.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μία εργασία επειδή βρίσκουν άλλες θέσεις που ταιριάζουν καλύτερα με τις δεξιότητές τους ή τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους — ή επειδή μετακομίζουν. Αυτοί οι τύποι οικειοθελών αποχωρήσεων είναι ανεπιθύμητοι. Ευτυχώς, όμως, είναι ο τύπος παραίτησης που μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα.

ακούσιες παραιτήσεις
 

Οι εργαζόμενοι που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας, δεν έχουν καλή απόδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μπλέκονται σε ανάρμοστη συμπεριφορά αντιμετωπίζουν ακούσιο τερματισμό της συνεργασίας. Γνωστή και ως απόλυση, η ακούσια διακοπή τίθεται σε εφαρμογή από τον εργοδότη. Είναι συνήθως η τελευταία λύση και ενέχει ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου.

Περιστασιακά, οι εργοδότες επιτρέπουν σε έναν/μια εργαζόμενο/η να παραιτηθεί αντί να αντιμετωπίσει την απόλυση. Αυτές χαρακτηρίζονται ως ακούσιες παραιτήσεις. Δυστυχώς, εάν δεν ακολουθείτε κατά γράμμα τους νόμους περί απασχόλησης, οι φαινομενικά απλές απολύσεις μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκες.

απολύσεις

Οι απολύσεις προκύπτουν όταν οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό για να παραμείνουν φερέγγυες σε δύσκολες οικονομικές περιόδους ή όταν ολοκληρώνονται κάποια εποχιακά έργα. Για παράδειγμα, η αεροπορική βιομηχανία αναγκάστηκε να απολύσει ή να θέσει σε αναστολή πάνω από 400.000 εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, παρά τις εκτεταμένες κρατικές επιδοτήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επένδυση σε ένα πρόγραμμα επανατοποθέτησης μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες του HR να διαχειριστούν την οργανωτική αλλαγή με αυτοπεποίθηση, ευκολία και καλύτερα αποτελέσματα.

Οι απολύσεις θεωρούνται γενικά ως ένας τύπος «δίκαιης» απόλυσης — με την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες δεν χρησιμοποιούν άδικα κριτήρια όταν επιλέγουν τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν. Όταν οι άνθρωποι απολύονται, συχνά δικαιούνται αποζημίωση, επομένως ερευνήστε την εργατική νομοθεσία πριν προχωρήσετε.

γιατί να μετρήσω την εναλλαγή εργαζομένων;

Όπως συμβαίνει με κάθε επιχειρηματική μέτρηση, η παρακολούθηση της εναλλαγής προσωπικού σας βοηθά να χαρτογραφήσετε την πρόοδό σας στον επιθυμητό στόχο — σε αυτήν την περίπτωση, ένα χαμηλό ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων. Αντίθετα, εάν μετρήσετε ένα υψηλό ποσοστό, γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να προσλάβετε περισσότερα άτομα — και να υπολογίσετε το κόστος πρόσληψης.

Οι περισσότερες εταιρείες μετρούν την εναλλαγή του προσωπικού σε τριμηνιαία ή ετήσια βάση. Ορισμένες επιχειρήσεις αναλύουν τις τιμές για ολόκληρη την εταιρεία, ενώ άλλες τις χωρίζουν ανά τμήμα ή τοποθεσία για να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση. Όσον αφορά τις επιχειρηματικές μετρήσεις, όσο περισσότερα δεδομένα έχετε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι είστε για να ενεργήσετε σωστά.

πώς να υπολογίσετε το ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων

Με τη βοήθεια των αρχείων ανθρώπινου δυναμικού, μπορείτε να προσδιορίσετε γρήγορα το ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων για την εταιρεία σας. Πριν ξεκινήσετε, ορίστε το χρονικό πλαίσιο για τις πληροφορίες σας — οι περισσότεροι οργανισμοί υπολογίζουν ένα μηνιαίο, τριμηνιαίο ή ετήσιο ποσοστό εναλλαγής. Στη συνέχεια, προσθέστε τον αριθμό των ατόμων που αποχώρησαν από την εταιρεία σας κατά την επιλεγμένη περίοδο. Αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός εναλλαγής προσωπικού.

Στη συνέχεια, μάθετε πόσους εργαζόμενους είχατε στην αρχή αυτής της περιόδου και πόσοι ήταν παρόντες στο τέλος. Στη συνέχεια, προσθέστε αυτά τα δύο στοιχεία και διαιρέστε τα δια δύο για να προσδιορίσετε τον μέσο αριθμό εργαζομένων.

Τέλος, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο υπολογισμό εναλλαγής εργαζομένων για να καταλήξετε σε ένα ποσοστό:


(Εργαζόμενοι που έφυγαν ÷ μέσος αριθμός εργαζομένων) x 100 = ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων

παράδειγμα τύπου κύκλου εργασιών

Φανταστείτε ότι απασχολούσατε 200 άτομα την 1η Ιανουαρίου και 196 άτομα την 31η Δεκεμβρίου. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου, 20 άτομα αποχώρησαν από την εταιρεία σας (πραγματικός αριθμός εναλλαγής). Έχοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, δείτε παρακάτω πώς θα υπολογίσετε το ποσοστό εναλλαγής των εργαζομένων σας:

(200 + 196) ÷ 2 = 198 μέσος αριθμός εργαζόμενων
(20 ÷ 198) x 100 = 10,1% ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων ετησίως

Εάν απασχολείτε προσωρινούς ή εποχικούς εργαζομένους, μετρήστε τον κύκλο εργασιών για αυτήν την ομάδα ξεχωριστά από τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρακολουθείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δαπάνες που σχετίζονται με το προσωπικό.

Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.
Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.

ποιο είναι ένα καλό ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων;

Ένα μηδενικό ποσοστό εναλλαγής εργαζομένων δεν είναι ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό. Ποιο είναι λοιπόν ένα ρεαλιστικό ποσοστό; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, τη τον κλάδο της επιχείρησης και τους ρόλους σε αυτούς τους κλάδους. Επιπλέον, η μεθοδολογία δεδομένων και οι παγκόσμιες συνθήκες επηρεάζουν τα ποσοστά.

Παρακολουθώντας το ποσοστό εναλλαγής των εργαζομένων σας, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε ανησυχητικές τάσεις και να δείτε πού μειονεκτεί η επιχείρησή σας σε σύγκριση με ανταγωνιστές ή άλλες εταιρείες στην περιοχή σας. Πριν επικεντρωθούμε στη βελτίωση του ποσοστού εναλλαγής προσωπικού, ας συζητήσουμε γιατί οι εργαζόμενοι αποχωρούν.

τι προκαλεί την αποχώρηση των εργαζομένων;

Οι εργαζόμενοι μπορεί να εγκαταλείψουν μια θέση για διάφορους λόγους, όπως ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, καλύτερη αμοιβή και νέες προοπτικές σταδιοδρομίας. Ορισμένα κίνητρα είναι εκτός του ελέγχου σας, όπως μια αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση, μετακόμιση ή ασθένεια.

Ωστόσο, οι περισσότερες εθελούσιες παραιτήσεις συμβαίνουν λόγω προβλημάτων διαχείρισης, έλλειψης ευκαιριών ή εξουθένωσης. Ας ερευνήσουμε βαθύτερα μερικούς συνήθεις παράγοντες που οδηγούν στην αποχώρηση.

συνηθισμένοι λόγοι εναλλαγής εργαζομένων

προβλήματα διαχείρισης

Όταν οι managers επικρίνουν συνεχώς τα μέλη της ομάδας τους, το περιβάλλον εργασίας γίνεται εχθρικό και οι άνθρωποι παραιτούνται. Οι προϊστάμενοι που μικροδιαχειρίζονται —ή ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο και αφήνουν τους εργαζόμενους εντελώς στην τύχη τους— αυξάνουν επίσης την εναλλαγή προσωπικού. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να συνεργαστούν με τους διευθυντές τους, συχνά φοβούνται ή δεν επιθυμούν να έρθουν στη δουλειά.

δυσάρεστο περιβάλλον εργασίας

Μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι το αφεντικό αλλά οι συνάδελφοι. Όταν η εταιρική κουλτούρα δεν παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, οι άνθρωποι αισθάνονται άγχος και είναι πιο πιθανό να θελήσουν να αποχωρήσουν.

burnout

Tο περιβάλλον εργασίας σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες και ο πολύ μικρός χρόνος διακοπής για ξεκούραση οδηγούν στην εξάντληση των εργαζομένων, γνωστή και ως burnout. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καταπονημένοι και υπερβολικά δεσμευμένοι, αρχίζουν να αισθάνονται πίεση και εξάντληση. Αν δεν τους δοθούν ευκαιρίες να αναδιαρθρώσουν τα ωράρια τους, αυτοί οι εργαζόμενοι αναζητούν νέες θέσεις εργασίας.

ανία

Δεν μπορεί κάθε δουλειά να είναι τόσο συναρπαστική όσο θα θέλαμε να είναι. Ωστόσο, οι εταιρείες χρειάζεται να βρουν τρόπους να διατηρούν το ενδιαφέρον του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η αλλαγή projects και η παροχή ευκαιριών για επανεκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή τους.

δεν υπάρχει αρκετή ευελιξία

Οι εργαζόμενοι ζητούν και λαμβάνουν ευέλικτα χρονοδιαγράμματα και ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία. Εάν η εταιρεία σας υστερεί σε αυτές τις προσφορές, ίσως χρειάζεται να σκεφτείτε τη δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, για να προσελκύσετε ταλέντα.

μείωση της εναλλαγής εργαζομένων

Για να διατηρήσετε τους εργαζόμενους που είναι αποδοτικοί και συνδράμουν στην πρόοδο της εταιρείας σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς σχετίζονται οι παραπάνω βασικοί παράγοντες με τον οργανισμό σας. Μόνο τότε μπορείτε να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την καταπολέμηση κάθε κατάστασης.

Έχοντας γνώση του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού σας, συμπεριλαμβανομένης της ιεραρχίας, των τρεχόντων προγραμμάτων εκπαίδευσης και των παρεχόμενων κινήτρων των εργαζομένων, μπορείτε να κάνετε αλλαγές που αντιμετωπίζουν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα. Για παράδειγμα, παρακάτω θα βρείτε τρία βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την ενίσχυση της διατήρησης των εργαζομένων.

δημιουργία ευκαιριών κατάρτισης

Όταν η εκπαίδευση αφθονεί, η εναλλαγή των εργαζομένων μειώνεται κατακόρυφα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που η εταιρεία τους υιοθετεί μια κουλτούρα μάθησης είναι πιο ικανοποιημένοι. Στην ιδανική περίπτωση, η εκπαίδευση θα ήταν καλό να ξεκινά από το στάδιο της ένταξης ενός νέου εργαζόμενου και να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στον οργανισμό.

Τα προγράμματα κατάρτισης επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να εξερευνήσουν διαφορετικά μονοπάτια σταδιοδρομίας εντός της εταιρείας σας με πρακτικό τρόπο για την καταπολέμηση της πλήξης και τη μείωση της εξουθένωσης.

Επιπλέον, τα management trainings μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των απαραίτητων χαρακτηριστικών για τη δημιουργία αποτελεσματικών ηγετών. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν ένα δίκαιο, ενθαρρυντικό αφεντικό που παρέχει θετικά σχόλια και αναγνωρίζει το ταλέντο τους.

προσφορά ευελιξίας

Αρκετοί εργαζόμενοι επωφελούνται από τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα και την ευκαιρία να εργαστούν εξ αποστάσεως, όπως οι γονείς που πρέπει να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο ή οι όσοι μένουν μακριά από τον τόπο εργασίας τους. Άλλα άτομα προτιμούν να εργάζονται ανά έργο παρά ανά ώρα.

Στον κλάδο των κατασκευών, οι ημέρες πολλαπλών βαρδιών προσφέρονται για ευέλικτο προγραμματισμό. Ομοίως, πολλές εταιρείες στον τομέα των logistics λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθιστώντας τις κατάλληλες για ευέλικτο προγραμματισμό.

Aρκετοί εργοδότες επιθυμούν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο ενώ από την άλλη μεριά μεγάλη μερίδα εργαζομένων επιθυμούν να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι. Η κατανόηση του τι πραγματικά θέλουν οι εργαζόμενοι και η προσαρμογή στις ανάγκες τους σάς επιτρέπει να προηγείστε έναντι των ανταγωνιστών κατά την πρόσληψη και τη διατήρηση ταλέντων.

εφαρμογή προγράμματος αναγνώρισης

Τα καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναγνώρισης και επιβράβευσης δίνουν στους εργαζομένους ώθηση και βοηθούν στη βελτίωση των ποσοστών διατήρησης. Τα παραδοσιακά βραβεία όπως ο Υπάλληλος του Μήνα εξακολουθούν να λειτουργούν καλά, όπως και τα μπόνους και τα βραβεία που βασίζονται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων projects. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το πρόγραμμα αυτό, αναγνωρίστε τα επιτεύγματα άμεσα και παρέχετε ουσιαστικά σχόλια.


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την προσέλκυση ταλέντου και την ελκυστικότητα εργοδότη, συμβουλευτείτε τα workforce insights της Randstad.