Είναι γνωστό ότι η προσφορά περισσότερων παροχών από μία εταιρεία στους εργαζομένους της αποτελεί λόγο προσέλκυσης νέων ταλέντων αλλά και διατήρησης των υπαρχόντων, καθώς μειώνει το ποσοστό εναλλαγής. Ξεχωριστή θέση για τους εργαζόμενους κατέχει η παροχή ενός ελκυστικού μισθού, η οποία και παραμένει στην πρώτη θέση ως βασικός παράγοντας αλλαγής εργασίας στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
 

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι όταν μιλάμε για παροχές δεν αναφερόμαστε μόνο στις ελκυστικές αποδοχές. Οι εργαζόμενοι πλέον αναζητούν πρόσθετες παροχές και αυτό γιατί οι προσδοκίες τους έχουν αλλάξει σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας. Επομένως, πριν καταλήξετε σε ένα πακέτο παροχών, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες των εργαζομένων επηρεάζει την απόφασή τους να παραμείνουν ή να αλλάξουν θέση εργασίας.
 

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες τους, δημιουργήσαμε μια λίστα με τις 10 top παροχές που αναζητούν οι εργαζόμενοι και οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ελκυστικότητά σας ως εργοδότη. 
 

Group in an office having a conversation
Group in an office having a conversation

1. περισσότερη ευελιξία.

Ενώ ο ανταγωνιστικός μισθός παραμένει το υπ' αριθμόν ένα κίνητρο για τους εργαζόμενους ώστε να αλλάξουν εργασία, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των κριτηρίων με ποσοστό 57%, σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad για το 2022 (βλ.σελ.6).
Η ευέλικτη εργασία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που τόσο επιθυμούν. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας, φαίνεται είναι αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στις προσδοκίες των εργαζόμενων. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι εφικτή για όλες τις θέσεις εργασίας. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να δώσετε την επιλογή ενός ευέλικτου ωραρίου στους εργαζομένους σας. 

2. πρόσθετες ημέρες αδείας.

Το να προσφέρετε επιπλέον ημέρες αδείας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της παραγωγικότητας των εργαζόμενων, αλλά και σε αύξηση του ποσοστού παραμονής τους στην εταιρεία. Ακόμη, δίνοντας επιπλέον άδεια (που δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες κανονικής άδειας) επιτρέπετε στους εργαζόμενούς σας να επικεντρωθούν στη δική τους σωματική και ψυχική ευημερία, μειώνοντας το ρίσκο της  επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out).

3. εκπαίδευση εντός και εκτός γραφείου.

Τα προγράμματα κατάρτισης εντός και εκτός εταιρείας δεν ωφελούν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την εταιρεία εφόσον η βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα δεξιοτήτων. 

Για παράδειγμα θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τις πολύτιμες γνώσεις και τους πόρους που έχετε ήδη στο εσωτερικό σας. Και ποια είναι αυτά; Φυσικά, οι άνθρωποί σας ! Μία ομάδα εξειδικευμένων εργαζομένων θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από την εμπειρία τους σε νέους συναδέλφους  με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων. Γενικά η εκπαίδευση των εργαζομένων καλό θα ήταν να ξεκινά κατά τη διαδικασία ένταξής τους και να συνεχίζεται περιοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους στην εταιρεία.

Τα προγράμματα αποπληρωμής διδάκτρων για εκπαίδευση των εργαζομένων εκτός εταιρείας σε μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τη θέση εργασίας τους είναι μία επιπλέον παροχή που θα σας ωφελήσει, εξασφαλίζοντας τις δεξιότητες που χρειάζεται η εταιρεία σας για το μέλλον. Η επένδυση στους ανθρώπους σας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ενισχύοντας τη διατηρησιμότητά τους, βοηθώντας τους παράλληλα να γίνουν πιο παραγωγικοί πετυχαίνοντας τους στόχους τους.

4. επαγγελματική εξέλιξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad για τις τάσεις HR και τους μισθούς, σχεδόν το 70 % των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντικό η εργοδότρια εταιρεία να παρέχει καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους εργαζομένους της, ώστε να παραμείνει ελκυστική στους υποψηφίους της (βλ. Σελ 21). Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει και ένα μεγάλο πλήθος εργαζομένων ( σε ποσοστό 63% σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad για το 2022 (βλ.σελ.6)) που οι εργοδότες απλά δεν μπορούν να αγνοήσουν. Στην περίπτωση που επιθυμείτε οι εργαζόμενοί σας να  παραμείνουν στην εταιρεία, προσπαθήστε να τους δώσετε επιλογές για νέες ευκαιρίες εργασίας εντός της εταιρείας. Αυτό το όφελος μπορεί να συμβαδίσει με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των εργαζομένων, βοηθώντας τους να αλλάξουν ρόλο ή να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στη θέση που βρίσκονται. Βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό κάθε εργαζόμενος να κατανοεί τις επιλογές του και πώς να χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες που του δίνονται.

5. αναγνώριση εργαζομένων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θέλουν αναγνώριση. Ποιος άνθρωπος  δεν εκτιμά τον έπαινο για την καλή δουλειά που προσφέρει και δε θέλει να νιώθει σημαντικός για την εταιρεία; Ο συσχετισμός της αναγνώρισης και της διατήρησης των εργαζομένων είναι στενός. 
Aν η εταιρεία σας δε διαθέτει ήδη ένα πρόγραμμα αναγνώρισης εργαζομένων, ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θα δείξετε την εκτίμηση για την συνεισφορά τους . Από την άλλη πλευρά, αν η εταιρεία σας έχει ένα πρόγραμμα αναγνώρισης, μπορείτε να αξιολογήσετε αυτό το πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται η εταιρεία σας. Η μορφή που μπορεί να λάβει η αναγνώριση των εργαζομένων σας δεν μεταφράζεται πάντα σε χρηματική αποζημίωση ή δώρα τεχνολογίας. 

6. early fridays.

Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε επιπλέον ημέρες αδείας λόγω επιχειρηματικών αναγκών, μπορείτε να προσφέρετε άλλα μικρότερα προνόμια, όπως είναι το μειωμένο εργασιακό ωράριο  μία μέρα το μήνα. Η Παρασκευή είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς για κάποιες επιχειρήσεις ο φόρτος εργασίας μειώνεται την συγκεκριμένη ημέρα και για τους εργαζόμενους είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν πιο νωρίς το Σαββατοκύριακό τους. Άλλη εναλλακτική λύση περιλαμβάνει την προσφορά μειωμένου εργασιακού ωραρίου (μία φορά το μήνα) το πρωί ώστε οι εργαζόμενοί σας να διεκπεραιώσουν πρωινές προσωπικές δουλειές. Τέλος, άλλη λύση είναι η προσφορά μιας ελεύθερης ώρας κάθε μήνα μέσα στο γραφείο ώστε να την αξιοποιήσουν για μια προσωπική δραστηριότητα, όπως η άσκηση, το διάβασμα, η παρακολούθηση ενός online μαθήματος κτλ.

7. πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού παλεύει με τα συμπτώματα του άγχους, του στρες ή της κατάθλιψης. Παρόλο που είναι αρκετοί, λίγοι είναι εκείνοι που ζητούν βοήθεια. Δυστυχώς, αν δεν υπάρξει λύση, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγικότητα τους στην εργασία.
Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγούν από το άγχος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί τους, προσφέροντας μια ποικιλία επιλογών υποστήριξης, όπως συνδρομές σε γυμναστήριο ή ευκαιρίες διαδικτυακής συμβουλευτικής σε θέματα ψυχικής υγείας. Όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται ενδιαφέρεται για την ευεξία τους, είναι λιγότερο πιθανό να αποχωρήσουν.

8. ψηφιακές συνδρομές.

Οι ψηφιακές συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά μαθήματα ή και βιβλία είναι ένας καλός τρόπος να πείτε ‘ευχαριστώ’ στους εργαζομένους σας. Το καλύτερο από όλα, αυτές οι συνδρομές μπορεί να είναι δωρεάν ή λιγότερο δαπανηρές. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα καλά δομημένο πρόγραμμα παροχών που να είναι αμερόληπτο και διαφανές, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι το βλέπουν ως ένα δίκαιο πρόγραμμα για όλους.

9. ευκαιρίες εθελοντικής εργασίας.

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση και ηθική ικανοποίηση προσφέροντας εθελοντική εργασία. Είναι σημαντικό οι εργοδότες να μπορούν να δώσουν στους εργαζομένους τους την άδεια να εργαστούν εθελοντικά για την αγαπημένη τους οργάνωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιτρέψετε στους εργαζομένους σας να παίρνουν άδεια μία φορά το μήνα/ή για κάποιες ώρες για να προσφέρουν εθελοντική εργασία είτε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής τους είτε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζετε ήδη με κάποια χορηγία. Αυτό το βήμα θα δώσει στους εργαζόμενούς σας την ηθική ικανοποίηση που αναζητούν.

10. εξοπλισμός για εργασία από το σπίτι.

Σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad για το 2022, το 26% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι (βλ.σελ.30). Ακόμη και αν οι επιπτώσεις του COVID-19 αρχίζουν να υποχωρούν, αρκετοί εργοδότες αναμένεται να προσφέρουν υβριδικές ή πλήρεις επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας στους εργαζομένους τους.
Οι εργοδότες που προσφέρουν επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας καλό θα ήταν να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής χρηματικής αποζημίωσης (εφάπαξ/χρόνο) για να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να αντισταθμίσουν μέρος των εξόδων που προκύπτουν από την εργασία από το σπίτι τους. Επίσης, η επιδότηση λειτουργικών εξόδων, όπως του διαδικτύου και του τηλεφώνου και η παροχή εξοπλισμού και προμηθειών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης των εργαζομένων σας.

Στην ενότητα “προφίλ εταιρείας“ που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παροχές που προσφέρει η Randstad Hellas στους εργαζομένους της αλλά επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ώστε να λάβετε περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου παροχών κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.