Σίγουρα θα έχετε ήδη ακούσει για τα οφέλη του SEO (Search Engine Optimisation) για την επιχείρηση ή την εταιρεία σας. Είναι το εργαλείο το οποίο με βάση τις λέξεις κλειδιά κάνει τη δουλειά σας εμφανή στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη μηχανή αναζήτησης της Google. Αυτό που ενδεχομένως δε γνωρίζατε είναι ότι το SEO είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και για το βιογραφικό σας.

Ίσως νομίζατε ότι το SEO δεν αφορά το βιογραφικό σας και ότι δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να μείνετε ενημερωμένοι στη αναζήτηση εργασίας θα πρέπει να συντάξετε το βιογραφικό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι search-friendly, δηλαδή εύκολα προσβάσιμο σε online αναζήτηση. Και αυτό γιατί οι εργοδότες συχνά αναζητούν online για εν δυνάμει εργαζομένους. Συνεπώς, αν ψάχνετε μια νέα δουλειά, το SEO μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Εφαρμόζοντας λοιπόν λίγη από τη digital μαγεία του SEO στο βιογραφικό σας, θα μπορείτε όχι απλά να ενισχύσετε το προσωπικό σας brand αλλά και να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανιστείτε στις κορυφαίες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης του μελλοντικού σας εργοδότη. Και είναι εξαιρετικά πιθανό, η προβολή σας στις κορυφαίες θέσεις των αποτελεσμάτων να αποτελέσει το εισιτήριο σας σε συνέντευξη εργασίας.

Γιατί λοιπόν να εφαρμόσω SEO στο βιογραφικό μου;

Η πραγματικότητα: Ένας recruiter αφιερώνει κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτα για να επεξεργαστεί το βιογραφικό σας.

Το να αφιερώσετε λοιπόν μερικές ώρες ώστε να συντάξετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και να το κάνετε φιλικό στις μηχανές αναζήτησης είναι ουσιώδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των recruiters αναρτούν νέες θέσεις εργασίας στα social media και προσπαθούν να προσελκύσουν ταλέντα online. Τo να μην έχετε ένα βιογραφικό εύκολα ανιχνεύσιμο online ενδεχομένως να σας κοστίσει μια νέα επαγγελματική ευκαιρία για την καριέρα σας.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που ίσως δε γνωρίζατε είναι ότι αρκετοί recruiters λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν. Ορισμένοι λοιπόν χρησιμοποιούν software προγράμματα τα οποία ανιχνεύουν τις λέξεις κλειδιά από το βιογραφικό σας και τα ξεχωρίζουν. Αν το βιογραφικό σας δεν έχει τα ισχυρά keywords που απαιτούνται για την εκάστοτε θέση τότε ενδεχομένως να βγουν εκτός ανταγωνισμού πριν καν διαβαστούν.

Η σωστή οπτικοποίηση του βιογραφικού σας μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αν η αίτηση σας για μια θέση εργασίας θα περάσει στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης εργασίας ή θα απορριφθεί. Με το να ενσωματώσετε στο βιογραφικό σας σημαντικές λέξεις κλειδιά για τη θέση για την οποία κάνετε την αίτηση σας, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να σας προσέξουν.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για ένα πετυχημένο SEO στο βιογραφικό σας

  1. Επιμεληθείτε τον τίτλο της θέση σας

    Γράψτε την ειδικότητα σας με έντονα γράμματα και βρείτε ποια είναι τα σωστά keywords για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε. Όσο πιο εντυπωσιακά συντάξετε τον τίτλο σας, τόσο το καλύτερο. Απλά θυμηθείτε να είστε ειλικρινείς και σαφείς!

  2. Χρησιμοποιήστε τα σωστά keywords

    Χρησιμοποιείστε στο βιογραφικό σας την ίδια ορολογία με τους εργοδότες. Μελετήστε τις θέσεις εργασίας και διαβάστε ποιες δεξιότητες ζητούνται. Κοιτάξτε profiles στο LinkedIn ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε ίδιες θέσεις με αυτές που επιθυμείτε. Εφόσον τα προσόντα σας ανταποκρίνονται σε όσα ζητάει η εκάστοτε αγγελία αναφέρετε τα με τις ίδιες λέξεις (keywords) στο βιογραφικό σας.

  3. Προσθέστε τα προφίλ σας στα Social Media

    Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το 90% των recruiters επισκέπτεται τα social media των υποψηφίων καθ'όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης για μια νέα θέση εργασίας. Προσθέστε τα social media profiles σας στο βιογραφικό σας, αρκεί να είστε σίγουροι ότι η εικόνα τους είναι επαγγελματική.

  4. Να είστε ακριβείς

    Παραδείγματος χάριν, χιλιάδες υποψήφιοι εργάζονται με προγράμματα Microsoft Office. Είναι λογικό λοιπόν το ότι θα πρέπει να αναφέρετε συγκεκριμένα τα προγράμματα τα οποία χειρίζεστε (πχ Microsoft Word, Microsoft Excel κτλ).

  5. Χρησιμοποιείστε τα Social Media

    Συγκεκριμένα, το LinkedIn είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο σας επιτρέπει να χτίσετε ένα επαγγελματικό προφίλ, να ανεβάσετε το βιογραφικό σας, να αναζητείτε θέσεις εργασίας, να ακολουθείτε τις εταιρείες που θαυμάζετε και να μένετε ενημερωμένοι για όλα τα σημαντικά keywords ανά θέσεις εργασίας και επαγγελματικό κλάδο.

Οι οικονομικές συνθήκες είναι αναμφισβήτητα δύσκολες και το ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας έντονος. Προσπαθήστε να μείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, να εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας και να διατηρείτε θετική στάση σε κάθε βήμα της καριέρας σας.

#careerdevelopment #risesmart