Κανοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αναφορικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους που μπορούμε να ενισχύσουμε επαγγελματικές δεξιότητες και συμπεριφορές ώστε να κατακτήσουμε επαγγελματικούς στόχους και να εξελιχθούμε, βρίσκουμε πληθώρα άρθρων. Πολύ από αυτό το υλικό αναφέρεται είτε σε ‘έξυπνα’’ κόλπα παραγωγικότητας ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικοί είτε και σε συνήθειες και συμβουλές εξαιρετικά προβεβλημένων και επιτυχημένων ανθρώπων αναφορικά με τους τρόπους που διαχειρίζονται την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της. Δεν θα μπορούσα να προσπεράσω και το κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων προσωπικοτήτων, οι οποίοι αναφέρονται στην αγαπημένη τους συνήθεια να ξεκινούν την ημέρα τους πάρα πολύ νωρίς. Αν ανήκετε, όπως εγώ σε αυτούς που αγαπούν τον πρωινό ύπνο και χωρίς μεγάλο δισταγμό κλείνουν το ξυπνητήρι για να κερδίσουν μερικά πολύτιμα λεπτά ύπνου, τότε νιώθετε και τη μεγάλη μου απογοήτευση όταν αναζητώ τέτοιο υλικό.


Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πολλά από αυτά τα κόλπα ή ιδέες παραγωγικότητας και οργάνωσης όντως δουλεύουν, αρκεί φυσικά να ανακαλύψει κανείς αυτές που του ταιριάζουν. Σπάνια όμως συζητάμε για τον τρόπο που όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και ειδικότερα όσοι δεν εργάζονται κατα τη διάρκεια της αναζήτησής τους, ακονίζουν πολύ σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες και εν τέλει γίνονται καλύτεροι επαγγελματίες. Η ίδια λοιπόν η διαδικασία της αναζήτησης εργασίας ενώ κάποιος είναι σε καθεστώς ανεργίας έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. 


Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι, πιθανώς, η σκέψη που σας περιγράφω ακούγεται κάπως ανορθόδοξη στη σύλληψή της. Δουλέυοντας όμως τα τελευταία χρόνια με ανθρώπους που συμμετέχουν σε προγράμματα επανατοποθέτησης και βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας ενώ δεν εργάζονται, παρατήρησα κάτι εκπληκτικό. Η διαδικασία του να έχει αποδεσμευτεί κάποιος από τον εργοδότη του (χωρίς να το έχει επιλέξει) και η ταυτόχρονη αναμέτρηση του με την αγορά εργασίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει καλύτερος, ανθεκτικότερος και σοφότερος επαγγελματίας.


Οι περισσότεροι ή σχεδόν όλοι επιθυμούν η φάση αυτή να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα με το να βρουν την επόμενη τους εργασία και ταυτόχρονα τείνουν να ξεχάσουν όλο αυτό το διάστημα μην αξιολογώντας τη σπουδαιότητά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω γνωρίσει κανέναν μέχρι σήμερα που να απολάμβανε να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση της αναζήτησης ενώ ήταν εκτός αγοράς. Ομως, αν πραγματικά αναλογιστούμε τις εμπειρίες που μας άλλαξαν σαν προσωπικότητες ή μας δίδαξαν, τότε ποιές θα επιλέγαμε; Τις επιτυχίες ή τις πραγματικές προκλήσεις; Με αυτή λοιπόν την έννοια η διαδικασία που σας περιγράφω είναι μια πρόκληση και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική. Συνεχίζω φυσικά παραθέτοντάς σας συγκεκριμένα δεδομένα όσον αφορά τα πεδία στα οποία βασίζω τη σκέψη μου και θεωρώ ότι συμβαίνει αυτή η θετική αλλαγή:

αναζητώ ανατροφοδότηση & πραγματικά μαθαίνω να την επεξεργάζομαι

Οσο καλός και δεκτικός να είναι κάποιος στο να δέχεται εποικοδομητική κριτική, δε σημαίνει ότι απολαμβάνει και να αποτυγχάνει ή να δέχεται χωρίς δεύτερες σκέψεις μικρές ή μεγαλύτερες αποτυχίες, όπως το να μην προκρίνεται το βιογραφικό του για συνέντευξη ή να μην επιλέγεται για μία θέση μετά από συνέντευξη. Για τους περισσότερους, η διαδικασία αναζήτησης συνοδεύεται από τέτοιου είδους απογοητεύσεις, οδηγώντας κάποιον στο να αναζητά ανατροφοδότηση και να μαθαίνει ουσιαστικά να την μετατρέπει σε πράξεις. 

(επανα)προσδιορίζοντας επαγγελματικούς στόχους & ταυτοτητα

Οσο κάποιος βρίσκεται σε ενεργή αναζήτηση εργασίας, καλείται να προετοιμαστεί σαν υποψήφιος για μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Φτιάχνοντας λοιπόν το βιογραφικό του και προετοιμάζοντας συνεντεύξεις, αναλύει την επαγγελματική του πορεία και τις επιλογές του. Συνηδητοποιεί λοιπόν στοιχεία της επαγγελματικής του ταυτότητας, τα επιτεύγματά του, τα δυνατά του σημεία αλλά και τις περιοχές που θα χρειαστεί να βελτιώσει. Έτσι ξεκινά ένα νέο ρόλο, έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει και πώς συνδέεται το προφίλ του στη νέα πραγματικότητα. 

αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα (resilience) 

H δεξιότητα της ψυχικής ανθεκτικότητας συνδέεται άρρηκτα με την επαγγελματική επιτυχία και προσδιορίζει την ικανότητα που έχουμε στο να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Σκεφτείτε λοιπόν ότι κάποιος που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας γιατί έχει μόλις χάσει τη δουλειά του (σε πολλές περιπτώσεις δε, χωρίς να το περιμένει και συνήθως χωρίς να το θέλει) έχει να αντιμετωπίσει ήδη μία μεγάλη πρόκληση ξεκινώντας την αναζήτηση εργασίας. Σε όλη αυτή λοιπόν τη διεργασία αναπτύσσει αντοχές και ψυχική ανθεκτικότητα. Καθώς με πολύ απλά λόγια μαθαίνουμε από τις προκλήσεις και αναπτύσσουμε μοτίβα συμπεριφορών που θα μας βοηθήσουν να τις ξεπεράσουμε. Αυτά τα μοτίβα συμπεριφορών που αναπτύξαμε κατ’ ανάγκη, γίνονται κτήμα μας και αναδύονται αυτόματα σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. 


Φυσικά κάθε ταξίδι αναζήτησης εργασίας είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, στατιστικά όμως μιλώντας, τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια συνοδεύονται από δυσκολίες, λιγότερες ή περισσότερες. Ο υποψήφιος θα έρθει αντιμέτωπος με κάποια μορφή απόρριψης και πιθανώς να απογοητευθεί αρκετές φορές. Σας διαβεβαιώ όμως ότι αυτή η διαδικασία θα τον μετατρέψει στην ανθεκτικότερη, σοφότερη και δυνατότερη εκδοχή του εαυτού του. Σαν έναν εναλλακτικό επίλογο αυτών των σκέψεων, θα ήθελα να απευθυνθώ στους συναδέλφους στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού που αξιολογούν υποψηφίους σε διαδικασία επαγγελματικής μετάβασης να τους δουν υπό αυτό το νέο πρίσμα και φυσικά να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες σε προγράμματα επανατοποθέτησης για την εμπιστοσύνη τους!  


#outplacement #risesmart #careerdevelopment