Όλοι έχουμε ζήσει στιγμές όπου έπρεπε να φύγουμε νωρίτερα από το γραφείο ή να φτάσουμε αργότερα, με σκοπό να πραγματοποιήσουμε μια προσωπική συνάντηση, ενώ παράλληλα αναρωτιόμαστε πώς άλλοι άνθρωποι επιτυγχάνουν αυτή την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο στόχος της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (work-life balance) δεν είναι αμιγώς το να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της ισορροπίας βρίσκεται στην ικανότητα να έχουμε λιγότερο στρες στην εργασία, λιγότερες ανησυχίες, να κοιμόμαστε καλύτερα, να είμαστε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα ολοκληρώνουμε όλους τους επαγγελματικούς μας στόχους που μας έχουν ανατεθεί.

Ήδη, εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αναγνωρίσει περισσότερο τη σημασία της προσωπικής υγείας και ευτυχίας και οι εργοδότες οι οποίοι συνυπολογίζουν τη ζωή των εργαζομένων τους εκτός γραφείου –και τους παροτρύνουν να ζουν μια πλήρη προσωπική ζωή και να περνούν στιγμές με τους αγαπημένους τους- αποτελούν τους πιο ελκυστικούς εργοδότες. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στη της Randstad για την Ελλάδα, σχετικά με τις τάσεις HR και μισθών, η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή/προσωπική ζωή αποτελεί και για τους Έλληνες σημαντικό παράγοντα ελκυστικότητας εργοδότη.

Αυτό που κάνει δύσκολή την επίτευξη της πολυπόθητης ισορροπίας είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για κάθε θέση εργασίας ή για οποιονδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Συγκεκριμένα, κάθε άνθρωπος θέτει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες και το υποκειμενικό στοιχείο σε κάθε περίπτωση παραμένει. Ακόμα, το να περιμένουμε ότι η κάθε μας ημέρα στη δουλειά θα είναι σε πλήρη ισορροπία με την προσωπική ζωή μας είναι –δυστυχώς- μη ρεαλιστικό. Η καριέρα μας όπως και η ίδια η ζωή είναι ρευστή και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτή η ρευστότητα κάνει αδύνατο το σχηματισμό ενός μοναδικού πλάνου που θα ταιριάζει σε όλους μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την ισορροπία που χρειάζεστε.

Πετυχαίνοντας την ισορροπία επαγγελματικές και προσωπικής ζωής

Εσείς και μόνο εσείς, είστε ο μοναδικός υπεύθυνος για τη ζωή σας. Αν αγχώνεστε ολοένα και περισσότερο για το πώς να οργανώσετε την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή αλλά παράλληλα δεν αναλαμβάνετε δράση, το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Αναλάβετε δράση όσο είναι νωρίς, αναγνωρίστε τι είναι αυτό που σας πιέζει και ψάξτε ενεργά για λύσεις.

Όπως είχε πει και ο Ρούσβελτ «η σύγκριση είναι ο κλέφτης της ευτυχίας». Πάρτε λοιπόν το χρόνο σας και σκεφτείτε τι είναι για εσάς η επιτυχία και ποιοι είναι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί σας στόχοι. Τα να βρείτε ισορροπία προϋποθέτει να γνωρίζετε ποιες είναι οι προσωπικές σας προτεραιότητες και να προσανατολιστείτε αποκλειστικά σε αυτές. Κανείς δεν είναι δυνατόν να τα έχει όλα οπότε σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους και προσανατολιστείτε εκεί.

Και σε αυτή τη συμβουλή, το υποκειμενικό κριτήριο είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα πορευτείτε. Μειώνεται το άγχος σας όταν εργάζεστε από το σπίτι και ελέγχετε το εταιρικό σας email ή προτιμάτε στις οικογενειακές στιγμές να απενεργοποιείτε το smartphone και το laptop σας; Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και θέστε τα όρια σας.

Μια πολύ απλή αλλά δύσκολη συμβουλή είναι να μάθετε να λέτε «όχι». Πείτε όχι σε ένα project το οποίο σας επιβαρύνει και δεν αφορά τις αρμοδιότητες σας, χωρίς τύψεις. Αντίστοιχα, μάθετε να λέτε «ναι» χωρίς θυμό. Θα δείτε πόσο απελευθερωτικό είναι!

Ένα πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η αποτελεσματική εργασία δεν αποδίδεται σε ώρες εργασίας αλλά στη προσωπική σας συμβολή στην ομάδα και την εταιρεία στην οποία εργάζεστε. Αυτός ο διαχωρισμός είναι το πρώτο μικρό βήμα προς την παραγωγικότητα σας και φυσικά την ισορροπία προσωπικής ζωής και καριέρας.

Συνοψίζοντας, το να πετύχετε την ισορροπία που ζητάτε δεν απαιτεί δραστικές και ραγδαίες αλλαγές. Ακόμα και τα μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Τα μικρά πράγματα έχουν σημασία, οπότε ξεκινήστε με το να καθορίσετε και να μετατρέψετε κάποια σημεία κλειδιά της καθημερινότητας σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να απολαύσετε τόσο προσωπικές στιγμές με όσους αγαπάτε όσο και την καριέρα που ονειρεύεστε.

  1. Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας
  2. Καθορίστε τις προσδοκίες σας
  3. Στρέψτε τη τεχνολογία προς όφελος σας
  4. Μάθετε να λέτε «όχι»
  5. Εργαστείτε έξυπνα