Το βιογραφικό είναι το “διαβατήριο” ενός εργαζομένου για την αγορά εργασίας. Μέσα σε αυτό, ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει συνοπτικά και αποτελεσματικά το επαγγελματικό του προφίλ, τις δεξιότητές του, το ακαδημαϊκό και γνωστικό του υπόβαθρο ώστε να καταφέρει να επιλεχθεί για τη θέση εργασίας που στοχεύει.
Η εποχή που οι υποψήφιοι έστελναν την ίδια μορφή βιογραφικού σε εταιρείες για πολλές θέσεις εργασίας έχει περάσει. Η συνεχόμενη ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει αλλαγές σε πολλούς τομείς, με έναν από αυτούς να είναι το HR. Πλέον οι recruiters περιμένουν να δουν ένα ξεχωριστό βιογραφικό υπόδειγμα που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα τους ωθήσει να έρθουν σε επικοινωνία με τον υποψήφιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το βιογραφικό σας πρέπει να προσαρμόζεται στην εκάστοτε θέση, καθώς κάθε κλάδος απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα. Το βιογραφικό για πωλήσεις πρέπει να δείχνει τους στόχους που έχετε επιτύχει, το βιογραφικό για τον κλάδο IT πρέπει να περιέχει σημεία που δείχνουν ότι έχετε βαθιά γνώση του κλάδου, όπως γνώση γλωσσών προγραμματισμού, τεχνολογιών, frameworks και τα λοιπά. Επίσης, η δημιουργία ενός SEO friendly βιογραφικού θα είναι κάτι που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε καθώς οι εργοδότες πολλές φορές αναζητούν στις μηχανές αναζήτησης προφίλ υποψηφίων με πολύ συγκεκριμένες λέξεις.
Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία που θα πρέπει, οπωσδήποτε, να έχει το βιογραφικό σας αλλά και περιττές πληροφορίες που δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε.
Τι να συμπεριλάβετε:
- Το πλήρες ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου τηλεφώνου και διεύθυνσης email. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και το προφίλ σας στο Linkedin.
- Ένα personal statement. Γράψτε ένα σύντομο, αλλά to the point, personal statement. Αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία και τους στόχους που έχετε για την καριέρα σας.
- Εργασιακή προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία στην εργασία σας πρέπει να ξεκινάει πάντα από την πιο πρόσφατη. Αναφέρετε το πλήρες όνομα της εταιρείας που εργαζόσασταν, τη θέση που είχατε και τα σημαντικότερα καθήκοντα. Εάν ήσασταν σε μία θέση με πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες, φροντίστε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας αυτές που ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη θέση.
- Ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Αναφέρετε μόνο ό,τι έχει να κάνει με τις γνώσεις σας μετά την αποφοίτησή σας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Πιστοποιήσεις - Σεμινάρια. Η ενότητα των πιστοποιήσεων είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη στην καριέρα σας, καθώς δείχνετε ότι είστε εργαζόμενος που θέλει να μαθαίνει διαρκώς πράγματα σχετικά με τον κλάδο του.
Τι να αποφύγετε:
- Περιττές προσωπικές πληροφορίες, όπως θρήσκευμα, ύψος, βάρος, πολιτικές πεποιθήσεις και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται να γνωρίζουν οι εργοδότες.
- Μεγάλα κείμενα. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι εταιρείες λαμβάνουν πολλά βιογραφικά καθημερινά και ο χρόνος για να τα εξετάσουν είναι περιορισμένος. Ένα συνεχές κείμενο σε όλη την έκταση του βιογραφικού, ενδεχομένως να κουράσει τον αναγνώστη και να σας απορρίψει. Διατηρήστε τη μορφή κειμένου σε bullet και αναφέρετε μόνο αυτά που έχουν σχέση με τη θέση εργασίας.
- Τη μεγάλη έκταση στο βιογραφικό. Για τον ίδιο λόγο, μην επεκτείνετε το βιογραφικό σας. Δύο σελίδες είναι ιδανικό μέγεθος.
Για ένα σωστό βιογραφικό φροντίστε να μην υπάρχουν, ακόμη, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη και λάθος στοίχιση.
Καλή επιτυχία!