Κατά την εύρεση εργασίας έχετε στείλει το βιογραφικό σας σε πολλές αγγελίες για δουλειά. Σύμφωνα με μελέτες, οι recruiters αφιερώνουν λίγο χρόνο για μία πρώτη ανάγνωση του βιογραφικού σας, και πιο συγκεκριμένα μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να στοχεύετε είναι να έχετε συντάξει το βιογραφικό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή του recruiter και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο.

 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρουσιάζουμε κάποια tips που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για ένα επαγγελματικό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό βιογραφικό.

 

  • Χρησιμοποιήστε bullets και σύντομες προτάσεις. Κατά την ανάγνωση ενός βιογραφικού, το μακροσκελές κείμενο κουράζει και ο recruiter ενδέχεται να χάσει το ενδιαφέρον του και να προχωρήσει σε κάποιο άλλο βιογραφικό. Χρησιμοποιήστε σύντομες επικεφαλίδες και συνεχίστε με bullets όπου θα αναφέρετε την εργασιακή σας εμπειρία, το γνωστικό σας υπόβαθρο, τα εργασιακά σας επιτεύγματα και όποια άλλη πληροφορία είναι χρήσιμη και σχετική με τη θέση εργασίας.

 

  • Μην αμελείτε τη σημασία του πρώτου μισού μέρους της πρώτης σελίδας του βιογραφικού σας. Η αρχή σε ένα κείμενο είναι αυτή που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και μας κάνει να συνεχίσουμε την ανάγνωση. Το ίδιο ισχύει και με το βιογραφικό σας. Η αρχή του είναι το μέρος που πρέπει να αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία, πάντα σχετικά με τη θέση εργασίας. Έτσι, ένας recruiter θα σκεφτεί ότι, ίσως, έχετε τα προσόντα και ότι είστε ο υποψήφιος που αναζητά.

 

  • Αποφύγετε να αναφέρετε οποιαδήποτε ασήμαντη πληροφορία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι για κάθε θέση εργασίας πρέπει να διαμορφώνετε το βιογραφικό σας αντίστοιχα, καθώς κάθε κλάδος εργασίας επικεντρώνεται σε διαφορετικά προσόντα. Εάν κάνετε αίτηση για εργασία σε γραμματειακή υποστήριξη, συμπεριλάβετε soft skills που σχετίζονται με αυτόν τον κλάδο και αποφύγετε να συμπεριλάβετε προηγούμενη εργασία σας σε κλάδο που δεν σχετίζεται. Ο recruiter θέλει να δει δυνατούς υποψηφίους που έχουν τα χαρακτηριστικά να ανταποκριθούν σε μία θέση.

 

  • Φροντίστε ώστε το βιογραφικό σας να είναι στοιχισμένο και να είναι γραμμένο με μία ευδιάκριτη γραμματοσειρά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες. Κρατήστε το περιεκτικό αλλά με ουσία.

 

Καλή επιτυχία!