Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα, το βιογραφικό είναι το “διαβατήριο” ενός υποψηφίους για την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Ένα βιογραφικό σημείωμα που στοχεύει ακριβώς στη θέση εργασίας που επιθυμείτε, είναι το πρώτο βήμα για να καταφέρετε να τη διεκδικήσετε.

 

Οι recruiters λαμβάνουν πολλά βιογραφικά σε καθημερινή βάση και, πρακτικά, δεν είναι εύκολο να αφιερώσουν σε όλα τον απαιτούμενο χρόνο. Έτσι, προσπαθούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τους τραβήξουν την προσοχή και θα τους ωθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας για μία συνέντευξη εργασίας.

 

Παράλληλα, εκτός από το βιογραφικό, σε πολλές θέσεις εργασίας είναι απαραίτητη και η σύνταξη ενός cover letter, όπου αναφέρετε αναλυτικότερα γιατί θεωρείτε ότι είστε εσείς ο κατάλληλος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε για να έχετε ένα δυνατό βιογραφικό και ένα ισχυρό cover letter που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε τη θέση εργασίας που θέλετε;

 

Βιογραφικό

 

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύει πλήρως τις γνώσεις σας και τις δεξιότητές σας. Κατά τη σύνταξή του λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 

  • Χρησιμοποιήστε λέξεις στην αρχή του βιογραφικού σας οι οποίες θα τραβήξουν το ενδιαφέρον ενός εργοδότη. Συμπεριλάβετε soft και hard skills, αντίστοιχα με το είδος της θέσης εργασίας που στοχεύετε.
  • Είναι πολύ σημαντικό το βιογραφικό σας να ανταποκρίνεται πλήρως στην εργασία που θέλετε. Αποφύγετε να συντάξετε ένα “γενικό βιογραφικό” με πληροφορίες που δεν είναι απαραίτητες για τη συγκεκριμένη θέση.
  • Σε περίπτωση που έχετε συμπεριλάβει φωτογραφία στο βιογραφικό σας, φροντίστε να είναι επαγγελματική.

 

Cover letter

 

Για ένα επιτυχημένο cover letter υπάρχουν, επίσης, ορισμένες προϋποθέσεις. Τι πρέπει να προσέξετε;

 

  • Την έκτασή του. Μη μακρηγορήσετε και παραμείνετε περιεκτικοί σε έκταση μίας σελίδας.
  • Αναφέρετε αναλυτικότερα τα soft και hard skills σας, ποια από αυτά αναπτύξατε στο εργασιακό περιβάλλον και πώς σας βοήθησαν να εξελίξετε τον επαγγελματισμό σας.

 

Σε συνδυασμό με μία επαγγελματική εμφάνιση και τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων στη συνέντευξη εργασίας, είναι σίγουρο ότι θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε για την εξέλιξη στην καριέρα σας.

 

Καλή επιτυχία!