Το βιογραφικό είναι το κυριότερο έγγραφο στην αγορά εργασίας. Ένας υποψήφιος μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του, τις γνώσεις του, την εργασιακή του εμπειρία, διάφορα soft skills, αλλά και τις φιλοδοξίες που έχει για την καριέρα του. Στη συνέχεια, σε μία συνέντευξη εργασίας δίνεται καλύτερα η ευκαιρία να αναλύσει περισσότερο τα παραπάνω στοιχεία.

 

Για να φτάσετε στο στάδιο της συνέντευξης εργασίας, πρέπει πρώτα τα βιογραφικό σας να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του recruiter. Μην ξεχνάτε πως οι εταιρείες, ειδικότερα οι εταιρείες εύρεσης εργασίας όπως η Randstad, λαμβάνουν πολλά βιογραφικά σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πρέπει να προσέξετε πολύ καλά τη γενική παρουσία, τη δομή και το περιεχόμενό του.

 

Ανεξάρτητα από τους κλάδους εργασίας, το βιογραφικό σημείωμα έχει μία βασική δομή, όπου αναφέρονται προσωπικά στοιχεία, εργασιακή εμπειρία, ακαδημαϊκά προσόντα, σεμινάρια ή περαιτέρω μαθήματα και άλλα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα τη θέση εργασίας, πρέπει να επικεντρώνεται σε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα για εργασία στις πωλήσεις, το βιογραφικό σας πρέπει να περιλαμβάνει νούμερα και στόχους που καταφέρατε να πιάσετε. Για θέσεις εργασίας στα λογιστικά, είναι πλεονέκτημα να έχετε στην κατοχή σας διάφορες πιστοποιήσεις του λογιστικού κλάδου.

 

Ωστόσο, πολλές φορές κατά τη σύνταξη του βιογραφικού γίνονται κάποια λάθη που σας αφαιρούν πόντους από το επαγγελματικό σας προφίλ. Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε ποια είναι αυτά τα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για ένα επιτυχημένο βιογραφικό.

 

  • Το βιογραφικό σας είναι πολύ γενικό

 

Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να προσέξετε κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας είναι να στοχεύει στη θέση την όποια σας ενδιαφέρει. Ένας έμπειρος recruiter μπορεί να καταλάβει εάν είστε ένα άτομο που απλά ζητάει εργασία και δεν έχει αληθινή όρεξη για τη συγκεκριμένη θέση. Πρέπει να προσαρμόζετε τα προσόντα σας ανάλογα με τη θέση εργασίας, όπως επίσης να είστε σίγουροι ότι οι δεξιότητες και τα προσόντα που ζητάει η συγκεκριμένη θέση περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας.

 

  • Δεν είναι αρκετά ανανεωμένο

 

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζουν και οι απαιτήσεις στην αγορά εργασίας. Εργαζόμενοι, στελέχη και επιχειρηματίες καλούνται να συμβαδίσουν με τις τελευταίες εξελίξεις, εάν θέλουν να παραμείνουν ενεργοί στον επιχειρηματικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει πλέον και για το βιογραφικό σας. Κατά τη σύνταξή του πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η μορφή του δεν είναι με τον παλιό τρόπο και ότι το διατηρείτε ανανεωμένο. Πατήστε εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα SEO friendly βιογραφικό σημείωμα, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό και να γίνει αντιληπτό από τους recruiters κατά την αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων.

 

 

  • Περιλαμβάνετε αναληθείς πληροφορίες

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην αναφέρετε μία πληροφορία που δεν ισχύει στο βιογραφικό σας. Αρχικά, σε περίπτωση που προσληφθείτε σε μία θέση εργασίας, θα πρέπει να αποδείξετε κάτι που δεν κατέχετε. Επίσης, οι recruiters μπορούν να ερευνήσουν με πολλούς τρόπους εάν είναι αλήθεια αυτά που αναφέρετε στο βιογραφικό σας, οπότε καλύτερα να μη το ρισκάρετε.

 

Άλλα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη στο βιογραφικό σας είναι τα ακόλουθα:

 

  • Να υπάρχει συνοχή και δομή
  • Να είναι to the point
  • Να έχει προσεγμένη εμφάνιση
  • Να μην υπάρχουν γραμματικά, συντακτικά ή τυπογραφικά λάθη

 

Με ένα δυνατό βιογραφικό, λοιπόν, στοχεύστε στις αγγελίες εργασίας που ταιριάζουν στο δικό σας επαγγελματικό προφίλ και ξεχωρίστε!

 

Καλή επιτυχία!