Τα λάθη στη σύνταξη του βιογραφικού είναι πολύ πιθανό να γίνουν – είτε επειδή ένας υποψήφιος δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να προσέξει είτε επειδή του έχουν διαφύγει.

Η εμφάνιση ενός βιογραφικού πρέπει να είναι άψογη. Υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά στη σύνταξή του που θα το κάνουν να ξεχωρίσει και θα τραβήξουν την προσοχή των εργοδοτών. Κατά τη δημιουργία του βιογραφικού σας, λοιπόν, φροντίστε τα ακόλουθα:

  •         Προσέξτε τα σημεία στίξης και ορθογραφικά λάθη

Είναι το σημείο που πρέπει να προσέξετε περισσότερο απ’ όλα. Η πρώτη εικόνα του βιογραφικού δημιουργεί και την πρώτη εντύπωση, θετική ή αρνητική, σε αυτόν που το αξιολογεί. Συνεπώς φροντίστε να αποφύγετε όποια λάθη ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση του βιογραφικού σας.

  •         Είστε υπερβολικά σύντομοι ή πλατειάζετε

Η περιγραφή της προϋπηρεσίας σας πρέπει να καταλαμβάνει ίσο χώρο στο βιογραφικό σας. Το να αναφέρετε πολύ σύντομα κάποια προηγούμενα εργασιακά καθήκοντά σας ή να περιγράψετε πολύ αναλυτικά κάποια άλλα είναι κάτι που δε δίνει στο βιογραφικό σας ισορροπία. Προσπαθήστε να αναφέρετε τα κύρια στοιχεία στο βιογραφικό σας και εξηγήστε τα καθήκοντά σας αναλυτικά στη συνέντευξη εργασίας.

  •         Αναφερθείτε σε επιτεύγματα αντί σε εργασιακά καθήκοντα

Στη συνέντευξη ένας εργοδότης  θα προσπαθήσει να εντοπίσει αφενός στα δυνατά σας σημεία και αφετέρου τις προηγούμενες εργασιακές επιτυχίες σας. Το να απαριθμήσετε απλά τα καθήκοντά σας δεν θα τραβήξει τόσο την προσοχή. Επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και εργασιακές επιτυχίες που πραγματοποιήσατε.

  •         Χρησιμοποιείστε τη γλώσσα σωστά

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε λέξεις στην περιγραφή του εαυτού σας που δείχνουν τον επαγγελματισμό και τη διάθεσή σας για εργασία. Χρησιμοποιείστε ρήματα που δείχνουν την ενεργητικότητά και τον επαγγελματισμό σας. Στη συνέντευξη εργασίας μπορείτε να επεκταθείτε περισσότερο και να εξηγήσετε αναλυτικότερα τα προσόντα και τις ικανότητές σας.

  •         Φωτογραφία βιογραφικού

Αν και το συγκεκριμένο κομμάτι αφορά το κομμάτι της πρώτης εμφάνισης του βιογραφικού είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Φροντίστε, αν το βιογραφικό σας περιλαμβάνει φωτογραφία, να είναι άκρως επαγγελματική. Μην ξεχνάτε ότι η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο για την απόκτηση θέσεων εργασίας.

  •         Είδος βιογραφικού

Οι τρόποι σύνταξης του βιογραφικού διαφέρουν και σχετίζονται με τον κλάδο για τον οποίο προορίζεται ο κάθε υποψήφιος. Σε κλάδους εργασίας όπως Πληροφορική, Μάρκετινγκ, Πωλήσεις, Λογιστικά – Χρηματοοικονομικά, Εξυπηρέτηση Πελατών ή στον κλάδο των Μηχανικών η δομή του βιογραφικού διαφέρει καθώς πρέπει να προβάλλονται διαφορετικές ικανότητες. Μόλις εντοπίσετε τον κλάδο της θέσης που σας ενδιαφέρει, φροντίστε να φτιάξετε το βιογραφικό σας με τον αντίστοιχο τρόπο.

Ξεκινήστε τώρα την αναζήτηση εργασίας και συντάσσοντας το βιογραφικό σας σωστά, γίνετε ένας κορυφαίος υποψήφιος στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!