Ίσως αυτή αποτελεί την πιο συνηθισμένη εισαγωγική ερώτηση σε μια συνέντευξη εργασίας: «Περιγράψτε μου το βιογραφικό σας». Μια σωστά δομημένη απάντηση, προϋποθέτει αρχικά να γνωρίζετε καλά τα όσα έχετε αναφέρει στο CV σας. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε μερικές ακόμα συμβουλές για να απαντήσετε με επιτυχία σε αυτή την ερώτηση. 

Ξεκινήστε με μια μικρή φράση για τον εαυτό σας

 Ποια είναι η εξειδίκευση σας και τι είναι αυτό που σας κάνει ξεχωριστό στον κλάδο σας; Μια μικρή εισαγωγική φράση μετράει θετικά και μπορεί να τραβήξει την προσοχή του recruiter και να αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση σας. 

Κρατήστε συνοπτική και στοχευμένη την απάντηση σας 

Η αναφορά στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο προτιμότερο είναι να εστιάσετε στο ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο, στην επαγγελματική σας εμπειρία και στις δεξιότητες εκείνες που βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με τη θέση; Παραδείγματος χάριν, ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στον κλάδο του digital marketing; Ποια είναι σε μια φράση τα skills σας που σας κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο και ποια είναι τα projects στα οποία έχετε απασχοληθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχο ρόλο; 

Εξηγήστε πρώτοι πιθανά κενά στο βιογραφικό σας ή απορίες που μπορεί να προκύψουν 

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε να εξηγήσετε πιθανά κενά στο βιογραφικό σας ή να καλύψετε απορίες που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, ποιος είναι ο λόγος που ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε μια νέα εταιρεία; Αντίστοιχα, είχατε ένα επαγγελματικό «διάλλειμα» στο βιογραφικό σας λόγω σπουδών; Μπορείτε επίσης να το εξηγήσετε πριν σας ρωτήσει ο recruiter. Παράλληλα, προσπαθήστε να αναδείξετε τα όσα θετικά αποκομίσατε από το «κενό» αυτό. Είχατε κάποια εθελοντική δράση; Ενισχύσατε τις δεξιότητες σας; Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. 

Δημιουργήστε μια ιστορία με συνοχή 

Είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να έχει συνοχή. Δείξτε ότι υπήρχε λόγος που επιλέξατε τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και εξηγήστε το πώς αυτές ενίσχυσαν τις δεξιότητες σας και άρα την εξέλιξη της καριέρας σας. Φυσικά, καλό είναι να συνδέσετε και τα skills που έχετε με τα όσα αναγράφει η θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση. 

Χρησιμοποιήστε δεδομένα 

Ήσασταν Top Performer στην ομάδα σας ή μήπως ήσασταν Top Performer για δυο συνεχόμενα έτη; Εργάζεστε στο marketing και αυξήσατε την επισκεψιμότητα στο site σας ή μήπως αυξήσατε την επισκεψιμότητα στο site σας κατά 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος; Χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοστά, ενισχύετε την αξιοπιστία και εγκυρότητα της απάντησης σας. 

Όταν λοιπόν συντάσσετε το βιογραφικό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να ενσωματώσετε όλα εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να φανούν χρήσιμα για την αναζήτηση εργασίας. 

Το να αναφερθείτε εσείς στο βιογραφικό σας και να πείτε λίγα λόγια για εσάς, μπορεί να είναι η ιδανική ευκαιρία σας για να ξεχωρίσετε στη συνέντευξη εργασίας! Αξιοποιήστε τη.