Η παρουσίαση και η ανάλυση των τεχνικών δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Μάθε τι αναζητούν σε ένα βιογραφικό οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων.

Οι εργοδότες συχνά αξιολογούν τους/ιες υποψηφίους/ες με βάση τις τεχνικές τους δεξιότητες, επομένως όσοι/ες αναζητούν εργασία στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας  θέλουν να είναι σίγουροι/ες ότι παρουσιάζουν τις δεξιότητές τους σωστά. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία της ενότητας των δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό Πληροφορικής μπορεί να είναι μια πρόκληση. Εμείς όμως στο άρθρο αυτό θα σου παρουσιάσουμε τι χρειάζεται να πράξεις.

τι ακριβώς είναι λοιπόν οι τεχνικές δεξιότητες;

Οι τεχνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν γλώσσες προγραμματισμού, εργαλεία και λειτουργικά συστήματα, στη χρήση των οποίων ο/η υποψήφιος/α έχει υψηλό επίπεδο εμπειρίας.

Βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Πληροφορικής κατά τη σύνταξη του βιογραφικού είναι τα εξή:

  • Οι δεξιότητες χρειάζεται να παρατεθούν αλφαβητικά ή κατά σειρά σπουδαιότητας;
  • Να συμπεριληφθεί κάθε δεξιότητα και πόσες σχετικές λεπτομέρειες πρέπει να παρέχονται;
  • Πώς μπορούν οι υποψήφιοι/ες να διαφοροποιηθούν και να ξεχωρίσουν από το πλήθος;

μην υπερβάλλεις.

Η συμβουλή ενός/μιας υπεύθυνου/ης προσλήψεων είναι απλή: Μην το παρακάνεις με το τον τομέα των δεξιοτήτων του βιογραφικού σου. Προσθέτοντας μια ενότητα δεξιοτήτων στο βιογραφικό τους, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να υπερβάλλουν ως προς το επίπεδο εξειδίκευσής τους σε διάφορα εργαλεία και γλώσσες προγραμματισμού. Θεωρούν ότι όσο περισσότερες λέξεις-κλειδιά έχει το βιογραφικό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν να επιλεγούν για συνέντευξη.

Τέτοιες τακτικές είναι πιθανό να γυρίσουν boomerang, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης όπου είναι πολύ πιθανό να ερωτηθείς σχετικά με τις δεξιότητες που κατέχεις.

Ορισμένοι εργοδότες παρέχουν ερωτηματολόγια ζητώντας από τους/τις υποψηφίους να αξιολογήσουν τον εαυτό τους για συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες αλλά σαφώς δεν αναμένουν να έχεις βαθμολογήσει τον εαυτό σου στο βιογραφικό. Κράτησε το απλό. Δήλωσε κάθε τεχνική δεξιότητα με τον αριθμό των ετών εμπειρίας ή εάν σκοπεύεις να συμπεριλάβεις μια βαθμολογία, χρησιμοποίησε ταξινομήσεις όπως αρχάριος/α, μέτρια εμπειρία και ειδικός/ή. Για παράδειγμα Java - 2 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, PHP - 2,5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας και 6 μήνες πτυχιακής εργασίας.

οι δεξιότητες και οι χρήσεις τους.

Η ενότητα δεξιοτήτων είναι καλό να συνοδεύεται από θέσεις εργασίας στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί αυτές οι δεξιότητες. Για παράδειγμα, ένα βιογραφικό που περιλαμβάνει Java και OracleL στην ενότητα δεξιοτήτων είναι χρήσιμο να περιγράφει πώς χρησιμοποιήθηκε κάθε τεχνολογία σε ένα συγκεκριμένο έργο. Αυτές οι λεπτομέρειες παρέχουν στους εργοδότες μια πιο σαφή εικόνα για το βάθος της γνώσης και της εμπειρίας ενός/μιας επαγγελματία.

προσάρμοσε το βιογραφικό σου στη θέση εργασίας για την οποία αιτείσαι. 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Διάγραψε δεξιότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία για την οποία αιτείσαι.
  • Διαχώρισε τις τεχνικές δεξιότητες σε γνωστές κατηγορίες όπως λειτουργικά συστήματα, δίκτυα, γλώσσες προγραμματισμού, βάσεις δεδομένων κτλ..
  • Κατάγραψε τις δεξιότητες με τη σειρά της συνάφειάς τους με την θέση εργασίας που διεκδικείς και όχι με αλφαβητική σειρά, ή με βάση τα χρόνια εμπειρίας ανά περίπτωση.
  • Εάν έχεις παρακολουθήσει κάποια εκπαίδευση για μια τεχνολογία, ή έχεις ασχοληθείς με αυτήν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ίσως να μην αξίζει τον κόπο να την συμπεριλάβεις στη λίστα.

oργάνωση βιογραφικού.

Οι υποψήφιοι/ες που ενδιαφέρονται για καλή δουλειά στον τομέα της Πληροφορικής,  μπορεί να θέλουν να τοποθετήσουν την ενότητα δεξιοτήτων πριν από την ενότητα της εργασιακής εμπειρίας. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Εάν είσαι σε φάση όπου ξεκινάς την καριέρα σου, ίσως χρειάζεται να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την πρακτική σου άσκηση, εφόσον αυτή υπάρχει.

Ακολουθούν παραδείγματα της ενότητας τεχνικών δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό:

μορφή παραγράφου — η πιο κοινή.

Τεχνικές δεξιότητες

Γλώσσες προγραμματισμού: Java, XML, C, C++, JavaScript, SQL, HTML

Εργαλεία: Power BI, Spring Framework

Λειτουργικά συστήματα: Windows Linux, Mac OS X.

μορφή λίστας — δίνει στους εργοδότες μια γρήγορη επισκόπηση.

τεχνικές δεξιότητες

Γλώσσες Εργαλεία Λειτουργικά συστήματα
Java
JBuilder
Windows
XML
Rational Rose
Linux
C
UltraEdit
Mac OS X
C++
JavaScript
SQL

Μορφή λίστας με καταγραφή ετών εμπειρίας και επιπέδου δεξιοτήτων — πιο λεπτομερής.

Μια εναλλακτική είναι να δηλώσετε μόνο τα χρόνια εμπειρίας.

 

τεχνικές δεξιότητες.

Γλώσσες Έτη εμπειρίας Επίπεδο
Java
6
ειδικός/ή
C
6
ειδικός/ή
C++
4
μέση εμπειρία
JavaScript
6
ειδικός/ή
SQL
4
μέση εμπειρία
HTML
6
μέση εμπειρία
UML
2
αρχάριος/α

Μάθε περισσότερα για τις δεξιότητες που θα σου φανούν χρήσιμες στον κλάδο της τεχνολογίας και ετοιμάσου να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου. Δες όλες τις θέσεις εργασίας που διαχειριζόμαστε και στείλε μας το βιογραφικό σου.

*Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice του Monster.