Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, κατά την αξιολόγηση προσωπικού, οι συστάσεις από εργοδότες ή από καθηγητές κατά την διάρκεια των σπουδών (για τους νεότερους) παίζουν μεγάλο ρόλο για να ενισχύσουν το προφίλ σας και να σας κάνουν να ξεχωρίσετε. Παρακάτω έχουμε σημειώσει μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν για την συγκεκριμένη διαδικασία

1. Ζητείστε τις συστάσεις όταν προκύψει η αποχώρηση σας από έναν εργοδότη ή όταν ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. Μην το αφήσετε για αργότερα γιατί μπορεί να υπάρχει δυσκολία να εντοπίσετε τον κατάλληλο άνθρωπο.

2. Επιλέξτε να λάβετε συστάσεις από ανθρώπους που σας γνωρίζουν και θα μπορούν να πιστοποιήσουν την ποιότητα της εργασίας και τις ικανότητες σας. Συνήθως ο άμεσα προϊστάμενος σας θα μπορεί να έχει μια καλή εικόνα για εσάς.

3. Οι γενικές συστάσεις που μπορεί να δύνονται από ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού είναι καλό να υπάρχουν, αλλά αυτό που θέλει ένας μελλοντικός εργοδότης είναι να γνωρίζει το πώς μπορείτε διαχειριστήκατε πραγματικές καταστάσεις στην προηγούμενη θέση εργασίας σας, κάτι το οποία θα μπορεί να γνωρίζει καλύτερα ένας άμεσα προϊστάμενος σας.

4. Ακόμα και αν έχετε λάβει γραπτές συστάσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να γίνει και απ’ ευθείας επικοινωνία με κάποιον που θα προτείνετε. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε πριν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνία και την διαθεσιμότητα του στελέχους που θα προτείνετε.