Ορισμένες φορές, αρκούν μερικά μικρά λάθη στο βιογραφικό για να σου στερήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας που επιθυμείς. Ακόμη και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες εξακολουθούν να κάνουν λάθη στον τομέα αυτό.

Με μόλις έξι δευτερόλεπτα για να «εντυπωσιάσεις» έναν υπεύθυνο προσλήψεων, το να έχεις οποιοδήποτε λάθος στο βιογραφικό σου είναι ένα ρίσκο που καλό θα ήταν να μην πάρεις. Σε τελική ανάλυση, είναι το πρώτο σημείο επαφής που έχεις με έναν πιθανό εργοδότη. Για αυτόν τον λόγο θέλεις αυτή η πρώτη εντύπωση να είναι μια ισχυρή, σαφής επίδειξη του πόσο ικανός/ή είσαι σε αυτό που κάνεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κερδίσεις μια συνέντευξη - και μετέπειτα, μια δουλειά.

Καθώς δημιουργείς ή ενημερώνεις το βιογραφικό σου, βεβαιώσου ότι δεν περιλαμβάνει κάποιο από τα κοινά λάθη που αναφέρονται παρακάτω.

#1 τυπογραφικά και γραμματικά λάθη.

Ναι, ξέρουμε, ότι είναι ίσως η πιο προφανής συμβουλή για το βιογραφικό: Να είναι τέλειο γραμματικά. Εάν το βιογραφικό σου δεν είναι, οι εργοδότες πιθανόν να βγάλουν λάθος συμπεράσματα για σένα, όπως, "Αυτό το άτομο δεν μπορεί να γράψει" ή "Αυτό το άτομο προφανώς δεν ενδιαφέρεται."

 

#2 να μην είσαι συγκεκριμένος/η.

Το βιογραφικό σου θα ήταν καλό να μην δηλώνει απλώς το προφανές σε έναν υπεύθυνο πρόσληψης. Βοήθησε τον υποψήφιο εργοδότη σου να καταλάβει τι ακριβώς γνωρίζεις και έχεις πετύχει. Για παράδειγμα:A. Εργάστηκα σε ένα εστιατόριο.

Β. Πέρασα από συνέντευξη, προσέλαβα, εκπαίδευσα και επέβλεπα περισσότερους από 20 υπαλλήλους σε ένα εστιατόριο με ετήσιο κέρδος 2.000.000€.Και οι δύο αυτές φράσεις θα μπορούσαν να περιγράψουν το ίδιο άτομο, αλλά οι λεπτομέρειες του παραδείγματος Β πιθανότατα θα τραβήξουν την προσοχή ενός εργοδότη.

#3 ένα βιογραφικό για όλους.

Κάθε φορά που στέλνεις ένα κοινό βιογραφικό σε όλες τις αιτήσεις εργασίας, αυξάνεις τις πιθανότητες οι υπεύθυνοι προσλήψεων να σε αγνοήσουν. Η έλλειψη προσπάθειας δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος.

Οι εργοδότες θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί και επιθυμούν να γράψεις εξειδικευμένα για αυτούς. Περιμένουν από εσένα να δείξεις με σαφήνεια πώς και γιατί ταιριάζεις στην συγκεκριμένη θέση αυτού του οργανισμού.

 

#4 τονίζεις τα καθήκοντα και όχι τα επιτεύγματα.

Στοχεύεις να δείξεις πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου, αλλά είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις απλώς να αναφέρεις τα καθήκοντά σου. Για παράδειγμα:-Παρακολουθούσα και κατέγραφα ομαδικές συναντήσεις.

-Δούλεψα με παιδιά σε ένα περιβάλλον ημερήσιας φροντίδας.

-Ενημέρωνα τα αρχεία του τμήματος.Αυτή είναι λίγο πολύ μιά απλή περιγραφή της εργασίας σου. Οι εργοδότες, ωστόσο, δεν νοιάζονται τόσο για το τι έχεις κάνει όσο για αυτό που έχεις πετύχει στις διάφορες δραστηριότητές σου. Μία από τις πιο βασικές συμβουλές για το βιογραφικό είναι να καταφέρεις να δείξεις πώς έκανες τη διαφορά σε κάθε εταιρεία, παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν δηλώσεις σαν αυτές:-Ηχογραφούσα εβδομαδιαία πρακτικά συσκέψεων και τα συνέτασα σε ένα αρχείο που βασίζεται στο Microsoft Word για μελλοντική αναφορά.

-Οργάνωνα τρεις καθημερινές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

-Αναδιοργάνωσα αρχεία 10 ετών, καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα στα μέλη του τμήματος.Χρειάζεσαι βοήθεια; Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:-Ποια ήταν τα προβλήματα ή οι προκλήσεις που αντιμετώπισες; Πώς τα ξεπεράσες; Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Πώς επωφελήθηκε η εταιρεία από την απόδοσή σου;

-Ως αποτέλεσμα, έλαβες βραβεία, ειδικές αναγνωρίσεις ή προσφορές;

 

#5 μακρυγορείς ή είσαι πολύ σύντομος/η.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να συμπιέσουν τις εμπειρίες τους σε μια σελίδα στο βιογραφικό, επειδή έχουν ακούσει ότι τα βιογραφικά δεν πρέπει να είναι μακροσκελή. Με αυτόν τον τρόπο, οι αιτούντες εργασία μπορεί να παραλείψουν σημαντικά επιτεύγματα. Άλλοι υποψήφιοι συμπεριλαμβάνουν άσχετες ή περιττές πληροφορίες. Παρά τα όσα μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας αναφορικά με το μέγεθος του βιογραφικού. Γιατί; Επειδή ο κάθε recruiter έχει διαφορετικές προτιμήσεις και προσδοκίες όσον αφορά τα βιογραφικά.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να στέλνεις βιογραφικά πέντε σελίδων, φυσικά. Σε γενικές γραμμές, συνήθως δύο σελίδες είναι αρκετές. Αλλά μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις δύο σελίδες, εάν θεωρείς πως μία είναι η ιδανική για σένα . Από την άλλη πλευρά, μην αφαιρείς σημαντικές πληροφορίες από το βιογραφικό σου για να το προσαρμόσεις σε μία σελίδα. Όταν γράφεις το βιογραφικό σου, ρώτα τον εαυτό σου: "Θα με βοηθήσει αυτή η πληροφορία να επιτύχω μία συνέντευξη;" Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πρόσθεσέ τη. 

 

#6 κακή περίληψη.

Πολλοί υποψήφιοι χάνουν τους αναγνώστες τους από την αρχή, με την περίληψη της σταδιοδρομίας τους. Οι υπέυθυνοι διαβάζουν αυτό το μέρος του βιογραφικού σου, αλλά συχνά συναντούν υπερβολικά γενικές δηλώσεις που σπαταλούν πολύτιμο χώρο.Δώσε στον υποψήφιο εργοδότη κάτι συγκεκριμένο και, το πιο σημαντικό, κάτι που εστιάζει στις ανάγκες του καθώς και στις δικές σου. Παράδειγμα: "Ένας επιτυχημένος διαχειριστής marketing που οργάνωσε βραβευμένες καμπάνιες που συνέβαλαν στην αύξηση της αξίας του brand κατά 50%."

 

#7 έλλειψη ενεργών ρημάτων.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις τη χρήση φράσεων όπως "υπεύθυνος για" στο βιογραφικό. Αντ 'αυτού, χρησιμοποίησε ρήματα δράσης. Αυτές οι λέξεις όχι μόνο βοηθούν στην ανάδειξη των πρωτοβουλιών σου, αλλά επίσης βελτιώνουν τον συνολικό τόνο του βιογραφικού σου. Για παράδειγμα:-Αύξησα τις οργανικές επισκέψεις στο website κατά 20%.

-Ανέπτυξα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα onboarding για νέες προσλήψεις.

 

#8 παράλειψη σημαντικών πληροφοριών.

Ίσως σκέφτεσαι να παραλείψεις την αναφορά των θέσεων εργασίας που είχες αναλάβει για να κερδίσεις επιπλέον χρήματα για το μεταπτυχιακό σου. Συνήθως, ωστόσο, οι δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από αυτές τις εμπειρίες (π.χ. διαχείριση χρόνου) είναι πιο σημαντικές για τους εργοδότες απ 'όσο νομίζεις.

#9 οπτική υπερπληροφορία.

Εάν το βιογραφικό σου είναι ένα κείμενο με πέντε διαφορετικές γραμματοσειρές, πιθανότατα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στον υπεύθυνο πρόσληψης. Δείξε λοιπόν το βιογραφικό σου σε άλλα άτομα πριν το στείλεις. Το βρίσκουν οπτικά ελκυστικό; Εάν όχι, σκέψου να το αναθεωρήσεις.

 

#10 λανθασμένα στοιχεία επικοινωνίας.

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά καλό θα ήταν να ελέγξεις προσεκτικά κάθε μικρή λεπτομέρεια του βιογραφικού σου. Αν έστω και ένα ψηφίο είναι λάθος στον αριθμό τηλεφώνου σου, ίσως χάσεις ευκαιρίες επειδή ο υπέυθυνος πρόσληψης δεν κατάφερε ποτέ να σε βρει.