Η αναζήτηση μιας νέας θέσης εργασίας μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά όταν πρέπει να λάβεις μέρος σε μια συνέντευξη βίντεο, ένα εργαλείο που πολλές εταιρείες αρχίζουν να υιοθετούν ως τρέχουσα τάση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.


Γι’ αυτό το λόγο, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για να είσαι προετοιμασμένος σε μία πιθανή συνέντευξη βίντεο.

Να είσαι έτοιμος να αποδείξεις τις δεξιότητες σου.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, είναι καλό να έχεις μαζί σου κάποια βασικά έγγραφα - όπως για παράδειγμα το βιογραφικό σημείωμα και δείγματα από την δουλειά σου, ώστε να τα συζητήσεις και να εντυπωσιάσεις τον υπεύθυνο πρόσληψης. Ακόμα και μέσω μιας συνέντευξης βίντεο, κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει την διαφορά.


Βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να μοιραστείς τέτοιου είδους έγγραφα, οπότε να έχεις οτιδήποτε νομίζεις ότι θα μπορούσε να είναι σχετικό στην επιφάνεια εργασίας σου ή σε μια ανοιχτή καρτέλα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν σου ζητηθεί να μοιραστείς κάτι, δεν θα χρειαστεί να ζητήσεις χρόνο για να το βρείς. Μπορείς επίσης να κρατήσεις πρόχειρες σημειώσεις με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σου σε περίπτωση που χρειαστείς μια υπενθύμιση για το τι θα ήθελες να τονίσεις.

Μείνε συγκεντρωμένος στη συνέντευξη.

Εάν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις σημειώσεις, θα ήταν καλό να τις κρατήσεις "μακριά" από την οθόνη σου, αλλά σ’ ένα κλασικό σημειωματάριο. Έτσι θα αποφύγεις να βρεθείς  σε δύσκολη θέση εάν σου ζητηθεί να μοιραστείς την οθόνη σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων για θέσεις τεχνολογίας, για παράδειγμα σου ζητηθεί να δείξεις δείγματα της δουλειάς σου.


Δεν θα ήταν καλή ιδέα να έχεις ανοιχτά παράθυρα συνομιλίας με φίλους όπου τους ζητάς την βοήθεια τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βίντεο. Κάτι τέτοιο, ίσως, να διακινδύνευε  τις πιθανότητες να πάρεις τη δουλειά, οπότε βεβαιώσου ότι εστιάζεις αποκλειστικά στη συνέντευξη.

Βεβαιώσου ότι η γλώσσα του σώματός σου είναι θετική.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε βοηθήσει να δείχνεις  ήρεμη, ανοικτή και προσιτή. Ακριβώς επειδή δεν μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπεύθυνο πρόσληψης, δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δείξεις αυτοπεποίθηση και θετική διάθεση.


Διατήρησε οπτική επαφή με τον υπεύθυνο πρόσληψης- παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν γίνεται μέσα από μια οθόνη. Προσπάθησε να βρεις μία ισορροπία στο βλέμμα σου, όταν κοιτάζεις το πρόσωπο αυτού που απευθύνεσαι και τον εαυτό σου στην κάμερα.


Η σωστή ενδυμασία μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, οπότε βεβαιώσου ότι είσαι επαγγελματικά ντυμένος. Είναι σημαντικό να μην δώσεις μόνο σημασία στο πάνω μέρος του σώματός σου. Έτσι θα αποφύγεις την περίπτωση να σε δουν με την πυτζάμα σου όταν σου ζητηθεί να σταθείς για να δώσεις μια παρουσίαση.

Κάνε εξάσκηση με βίντεο.

Ένας τρόπος που βοηθάει να χαλαρώσεις είναι να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις πως λειτουργεί το βίντεο. Συνδέσου πριν από τη συνέντευξή σου για να δεις αν προκύψουν τυχόν προβλήματα με τον κωδικό πρόσβασης ή άλλα θέματα που δεν μπορείς να προβλέψεις. Θα μπορούσες επίσης να κινηματογραφήσεις τον εαυτό σου απαντώντας σε πιθανές ερωτήσεις για να διαπιστώσεις εάν πρέπει να διορθώσεις τη γλώσσα του σώματός σου.


Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να βεβαιωθείς ότι έχεις κάτσει σωστά μπροστά από την οθόνη, έτσι ώστε ο υπεύθυνος πρόσληψης να σε βλέπει με την καλύτερη οπτική σου γωνία. Βεβαιώσου ότι το βλέμμα σου δεν πηγαίνει πολύ χαμηλά ή ψηλά κατά την διάρκεια της συνέντευξης βίντεο.


Θα ήταν χρήσιμο επίσης να ελέγξεις ότι η εφαρμογή είναι ενημερωμένη και διαθέτεις επαγγελματικό προφίλ. Ξεφορτώσου τα ψευδώνυμα, τυχόν μη επαγγελματικές εικόνες προφίλ ή αναρτήσεις γεμάτες αστεία εικονίδια. Θα ήταν καλό για σένα να εμφανίζεσαι ώς ένα ικανό και ευφυές άτομο. 

Αξιολόγησε την κουλτούρα της εταιρείας.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας συνέντευξης είναι να δεις εάν θα ταίριαζες με την εταιρική κουλτούρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ανακαλύψεις τυχόν ενδείξεις που σου προσφέρονται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης βίντεο για να διαπιστώσεις αν είναι ένα μέρος που θα σου ταίριαζε. Δεδομένου ότι δεν μπορείς σε αυτό το στάδιο να μάθεις οτιδήποτε γι’αυτόν τον  εργασιακό χώρο, χρησιμοποίησε αυτην την ευκαιρία της συνέντευξης βίντεο.


Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις μπορεί να σε βοηθήσει να αντιληφθείς αν θα ταίριαζες στην εταιρική κουλτούρα, έτσι ώστε να εξετάσεις προσεκτικά τις προτεραιότητες που έχεις σχετικά με μία εργασία. Εάν πρόκειται για εξέλιξη καριέρας, ρώτησε για ευκαιρίες εκπαίδευσης και αν είναι για το εργασιακό περιβάλλον, ρώτησε πώς ο μελλοντικός προϊστάμενος θα έδινε κίνητρα στην ομάδα του.


Οι συνεντεύξεις μέσω βίντεο μπορεί να είναι αγχωτικές, αλλά παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, δεν έχεις το κίνδυνο να καθυστερήσεις κολλώντας στην κίνηση και μπορείς να επιλέξεις ένα περιβάλλον που αισθάνεσαι άνετα. Το να θυμάσαι αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ήρεμος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ παίρνοντας υπόψη τις παραπάνω συμβουλές μπορεί να συμβάλει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από την συνέντευξη βίντεο.