Πριν από μία συνέντευξη εργασίας πρέπει να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να μειώσετε το άγχος σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τη γνώση του βιογραφικού σας, ώστε να μπορείτε να παρουσιάσετε την επαγγελματική πλευρά του εαυτού σας όσο το δυνατόν καλύτερα, να καταφέρετε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και να κατακτήσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα για την εταιρεία στην οποία θα βρεθείτε για τη συνέντευξη εργασίας. Ποια είναι η ιστορία της; Το όραμα της; Το κοινό στο οποίο στοχεύει; Γνωρίζετε την κουλτούρα της; Εφόσον έχετε γνώση για τις παραπάνω πληροφορίες, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τις απαντήσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σαφές ότι μπορείτε να ενσωματωθείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία με επιτυχία.

Η προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη εργασίας είναι βασικής σημασίας. Ο λόγος; Το γεγονός ότι η εταιρεία έχει επικοινωνήσει μαζί σας και επιθυμεί μία συνάντηση, σημαίνει ότι ήδη έχετε καταφέρει να ξεχωρίσει το βιογραφικό σας για μία ή περισσότερες θέσεις εργασίας.

 

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να προσέξετε κατά την προετοιμασία για μία συνέντευξη εργασίας;

 

Αρχικά, ερευνήστε και μάθετε πληροφορίες για τον οργανισμό ή την εταιρεία. Αναζητήστε την ιστορία της εταιρείας, πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε και, πολύ βασικό, τι ακριβώς κάνει στην αγορά εργασίας. Είναι ένας ισχυρός οργανισμός; Εργάζονται πολλά άτομα στη συγκεκριμένη επιχείρηση; Προσφέρει έδαφος για ανάπτυξη και εξέλιξη στη δική σας καριέρα; Τι είδους αξίες και αρχές πρεσβεύει; Θα μπορούσατε να ενταχθείτε σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον; Υπάρχουν προνόμια που προσφέρει; Αυτά είναι ενδεικτικά ερωτήματα που πρέπει να σας απασχολήσουν και να τα αναζητήσετε. Μπορείτε, βάσει αυτών, να προετοιμάσετε και κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά το τέλος της συνέντευξης. Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε να μάθετε πώς είναι μία τυπική ημέρα εργασίας σε αυτή την εταιρεία και τι καθήκοντα περιλαμβάνει η θέση σας. Αναζητήστε, ακόμη, πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης που ενδέχεται να σας γίνουν για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Οι ερωτήσεις συνέντευξης είναι διαφορετικές για εργασία στις πωλήσεις, άλλες για εργασία στην πληροφορική και άλλες για θέσεις εργασίας στο marketing, επειδή ο κάθε κλάδος δίνει βαρύτητα σε διαφορετικούς παράγοντες.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι να έχετε φροντίσει να κοιτάξετε την ακριβή τοποθεσία της εταιρείας, ώστε να μην καθυστερήσετε την ημέρα της συνέντευξης. Ένας από τους παράγοντες που θα μετρήσουν είναι η συνέπειά σας. Μην ξεχάσετε, επίσης, να έχετε εκτυπώσει και να έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας. Θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην παρουσίαση του εαυτού σας.

 

Πατήστε εδώ για το δεύτερο μέρος των tips για μία συνέντευξη εργασίας.