Η τηλεφωνική συνέντευξη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους διαδικασίας πρόσληψης. Πολλές φορές εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές ως προς την εξοικονόμηση χρόνου.

Οι εργοδότες επιλέγουν την τηλεφωνική συνέντευξη για διάφορους λόγους, αλλά παράλληλα είναι κάτι που διευκολύνει και τον υποψήφιο καθώς νιώθει λιγότερο αγχωμένος απ’ ότι σε μία συνέντευξη εργασίας από κοντά. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσέξετε κάποια βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη έκβασή της.

  • Διατηρήστε την επαγγελματική συμπεριφορά σας

Κατά τη διαδικασία της τηλεφωνικής συνέντευξης πρέπει να διατηρήσετε την ίδια επαγγελματική συμπεριφορά σαν να ήσασταν σε μία συνέντευξη στην εταιρεία. Φροντίστε να είστε ακριβείς και να απαντάτε δομημένα και ολοκληρωμένα στις ερωτήσεις συνέντευξης. Αναφερθείτε σε προσωπικά επιτεύγματα, αν αυτό σας ζητηθεί και προβάλλετε τα δυνατά σας σημεία.

  • Να έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα

Τo βιογραφικό σας είναι, φυσικά, το σημαντικότερο. Εξαιτίας της μη οπτικής επαφής, μπορείτε να κρατήσετε κάποιες σημειώσεις που θα χρειαστεί να αναφέρετε στη διάρκεια της συνέντευξης. Γενικότερα, φροντίστε να έχετε διαθέσιμο οτιδήποτε χρειαστείτε ώστε να μη χρειαστεί να διακόπτετε τη ροή της συνέντευξης – είναι κάτι που δεν προσδίδει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό.

  • Τόνος ομιλίας

Στον συγκεκριμένο τύπο συνέντευξης η πρώτη εντύπωση δίνεται από τον τρόπο ομιλίας σας. Διατηρήστε ήρεμη και σταθερή φωνή αλλά ταυτόχρονα να προβάλλει αυτοπεποίθηση. Επίσης είναι σημαντικό είναι να χαμογελάτε ενώ μιλάτε – είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό σε τηλεφωνικές συνομιλίες και προβάλλει φιλικότητα.

Σημαντικά ζητήματα για την επιτυχημένη έκβαση μιας τηλεφωνικής συνέντευξης είναι επίσης τα εξής:

  • Προσπαθήστε να κατανοείτε πλήρως της ερωτήσεις συνέντευξης.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα πραγματοποιήσετε την τηλεφωνική συνέντευξη είναι ήσυχος και δεν θα υπάρξουν αντιπερισπασμοί.
  • Εξασφαλίστε την καλή ποιότητα του ήχου.

Καθώς η τηλεφωνική συνέντευξη είναι πολύ δημοφιλής προετοιμαστείτε αναλόγως. Κάντε διεξοδική αναζήτηση εργασίας και βρείτε θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στο προφίλ σας. Δομήστε κατάλληλα το βιογραφικό σας και δώστε τον καλύτερο εαυτό σας ώστε να γίνετε η τελική επιλογή για μία θέση εργασίας.