Τα πρώτα δευτερόλεπτα σε μία συνέντευξη είναι αρκετά ώστε να σχηματίσει ο recruiter τις πρώτες εντυπώσεις του για εσάς. Εκτός από στοιχεία της προσωπικότητάς σας, κάποιος μπορεί να εκτιμήσει στοιχεία για την καριέρα σας αλλά και για τους στόχους σας.

Τι μπορεί κάποιος να υποθέσει για εσάς μόλις σας γνωρίσει σε μία συνέντευξη για εργασία;

  1. Αν είστε έμπιστος/η

Έρευνες έχουν δείξει ότι αποφασίζουμε αν εμπιστευόμαστε κάποιον ή όχι μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα τον γνωρίσουμε. Επίσης,  είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούμε κάποιον που μας είναι αρεστός, έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβάλλετε μία ευχάριστη προσωπικότητα εξαρχής.

  1. Αν έχετε καλή αντίληψη

Η ροή του λόγου σας και η σιγουριά που αποπνέετε όταν απαντάτε στις ερωτήσεις συνέντευξης μπορούν να πείσουν το συνομιλητή σας ότι έχετε γνώσεις και αντίληψη των πραγμάτων γύρω από τον κλάδο σας. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται αν διατηρείτε οπτική επαφή όταν μιλάτε ενώ αν την αποφύγετε, δείχνετε ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στα λεγόμενά σας.  

  1. Αν μπορείτε να επιβληθείτε

Η γενικότερη παρουσία και η στάση του σώματός σας είναι στοιχεία που παρατηρεί κανείς όταν θέλει να καταλάβει αν μπορείτε να επιβληθείτε ή όχι. Φυσικά, η συνέντευξη είναι μία αγχώδης διαδικασία και οι υποψήφιοι ενδέχεται να μην μπορούν να προβάλλουν εξ ολοκλήρου την προσωπικότητά τους. Ωστόσο, ακόμα και πράγματα όπως το πώς θα κάτσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σημαντικά για έναν recruiter.

  1. Αν είστε επιτυχημένος/η

Εδώ, τα πράγματα είναι πιο υποκειμενικά και η υπόθεση αυτή στηρίζεται κυρίως από το ντύσιμο που θα έχετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Έτσι, έχετε υπόψιν σας ότι ένα προσεγμένο ντύσιμο δείχνει πολλά για την επαγγελματική σας εικόνα.

5. Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις

Εκτός από την εμφάνιση, ένας recruiter μπορεί να παρατηρήσει και το πώς κινείστε. Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, τόσο η παρουσία σας στον χώρο όσο και οι απαντήσεις που θα δώσετε στις ερωτήσεις της συνέντευξης μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός ανθρώπου που νιώθει άνετα με μία νέα πρόκληση ή το αντίθετο.

  1. Αν είστε εξωστρεφής

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Όσο μεγαλύτερη άνεση και προσωπικότητα δείξετε ότι έχετε στη συνέντευξη τόσο πιο πιθανό είναι να υποθέσει ο recruiter ότι είστε εξωστρεφής και μπορείτε να δουλέψετε στα πλαίσια μίας ομάδας.

  1. Αν έχετε ηγετική φυσιογνωμία

Ο συνδυασμός της εμπειρίας που έχετε με τις γνώσεις και την παρουσία σας μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι έχετε ηγετικές ικανότητες. Το στοιχείο αυτό είναι πιθανότερο να προκύψει αν ο recruiter υποθέσει ταυτόχρονα ότι μπορείτε να επιβληθείτε.

  1. Αν έχετε αυτοπεποίθηση

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ίσως από τα πρώτα πράγματα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει. Οι απαντήσεις σας, οι κινήσεις σας ή μία δυνατή χειραψία είναι κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί κανείς να δώσει βάση ώστε να σχηματίσει την εικόνα ενός ατόμου που νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι υποκειμενικά συμπεράσματα του εκάστοτε recruiter και δεν αποτελούν κανόνα σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, αν έχετε κάποια από τα παραπάνω υπόψη σας όταν περνάτε από μία συνέντευξη για δουλειά, μπορείτε να δώσετε βάση στο πώς θα κινηθείτε στο χώρο, πώς θα μιλήσετε και πώς θα σταθείτε ώστε να είστε σίγουροι ότι θα δώσετε τη σωστή πρώτη εντύπωση!