Είτε πρόκειται για τον πρώτο ρόλο που επιδιώκεις να κερδίσεις, είτε έχεις αποκτήσει εμπειρία σε θέσεις εργασίας, η συνέντευξη για εύρεση εργασίας μπορεί να σου φανεί αρκετά αγχωτική. Το βιογραφικό σου σημείωμα σε έχει φέρει επιτυχημένα ένα βήμα μπροστά, αλλά η συνέντευξη είναι εκείνη που θα κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση και η καλή προετοιμασία είναι κλειδί για να τα πας καλά.

Να θυμάσαι ότι όσο πιο αναμενόμενες είναι οι ερωτήσεις για σένα, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθεις, θα παραμείνεις περισσότερο συγκεντρωμένος και είναι πολύ πιθανό να αποκτήσεις τελικά ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους. Επίσης, οι εργοδότες θα δώσουν σημασία στις λογιστικές σου ικανότητες και στη σχετική εμπειρία σου, αλλά θα αναζητήσουν και έναν επαγγελματία με εξαιρετικά soft skills. 

Διάβασε παρακάτω μερικές πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σου απευθύνουν σε μια συνέντευξη για θέση accountant, καθώς και συμβουλές για το πώς να τις απαντήσεις. 

- Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμα του λογιστή;

Το άτομο που σου απευθύνει την ερώτηση θέλει να δει ότι ενδιαφέρεσαι πολύ για το επάγγελμα, καθώς και ότι γνωρίζεις όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ρόλο ενός accountant.  

- Τι γνώσεις λογιστικών προτύπων διαθέτεις;

Είναι σχεδόν απίθανο να έχεις γνώση όλων των προτύπων και ο εργοδότης το γνωρίζει αυτό. Τόνισε δημοφιλείς πηγές που χρησιμοποιείς και βεβαιώσου ότι έχεις κάνει έρευνα για κάθε πρόσφατες αλλαγές που θα μπορούσες να συζητήσεις. Έτσι, θα παρουσιάσεις μεγάλο επίπεδο ενδιαφέροντος για το επάγγελμα και για το ρόλο. 

- Για ποιο λόγο θα ήθελες να εργαστείς γι αυτήν την εταιρεία;

Σαν ένας λογιστής με προσόντα, έχεις πολλές επιλογές, μπορείς να δουλέψεις in-house ή για διαφορετικούς πελάτες. Θα πρέπει να αποδείξεις το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία και όχι απλά να επαναλάβεις το περιεχόμενο που διάβασες στην ιστοσελίδα της. Κάνε το κάτι παραπάνω, ψάχνοντας αν έχουν αναφερθεί στα νέα ή ρίξε μια ματιά στο πιο πρόσφατο ετήσιο report τους. 

- Περιέγραψε μια στιγμή κατά την οποία βοήθησες στη μείωση κόστους.

Αν και αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη να απαντηθεί, ιδιαίτερα εάν δεν είσαι έμπειρος accountant, έχε κατά νου ότι αυτό που επιδιώκει το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη είναι να καταλάβει αν έχεις κάνει παραπάνω πράγματα από όσα σου επιβάλουν τα καθημερινά καθήκοντα του ρόλου και αν έχεις πάρει πρωτοβουλίες. Η μείωση κόστους και η θετική επιρροή στα κέρδη του εργοδότη θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της εξαιρετικής δουλειάς ενός λογιστή. Είτε το παράδειγμα έχει να κάνει με τον τελευταίο σου εργασιακό ρόλο, είτε πρόκειται για μια part-time εργασία που ανέλαβες στο πανεπιστήμιο, το να συζητήσεις τρόπους με τους οποίους βοήθησες να μειωθούν τα κόστη, μπορεί να σε διαφοροποιήσει από τους άλλους υποψηφίους, φέρνοντας σου πιο κοντά στον επιθυμητό ρόλο. 

- Πώς μετριάζεις τον κίνδυνο στη δουλειά σου;

Ένα μικρό λάθος από την λογιστική ομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά λάθη. Είναι σημαντικό να τονίσεις τη σημασία του ελέγχου στη δουλειά σου και όποιων διαδικασιών έχεις εφαρμόσει για να μετριάσεις τον κίνδυνο. Χρησιμοποίησε παραδείγματα στην απάντησή σου που αναδεικνύουν αυτή σου τη δεξιότητα.  


- Περιέγραψε μια στιγμή κατά την οποία εξήγησες με απλά λόγια ένα περίπλοκο λογιστικό θέμα.

Αυτή η ερώτηση έχει σχεδιαστεί για να διαπιστωθούν τα soft skills σου και το πόσο καλά μπορείς να δουλέψεις με διαφορετικές ομάδες. Με το ρόλο του λογιστή να γίνεται όλο και πιο συμβουλευτικός, το να μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με άλλες ομάδες είναι πλέον πολύ χρήσιμο. 

- Έχεις κάποια ερώτηση για μας;

Καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να έχεις προετοιμάσει ερωτήσεις για το άτομο που έχεις απέναντί σου στη συνέντευξη. Εστίασε σε ερωτήσεις που τονίζουν το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία και όχι απλά σε ερωτήσεις αναφορικά με το μισθό ή τα benefits. Ο εργοδότης ή ο hr manager θέλει να διαπιστώσει ότι μπορείς να ξεκινήσεις μια συζήτηση και ότι έχεις πάθος για το ρόλο. 

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στη  συνέντευξη σου!

Θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Δες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας στα οικονομικά και τη λογιστική εδώ.