Η αίτησή σας για τη θέση εργασίας καταχωρήθηκε… Το βιογραφικό σας αξιολογήθηκε… Και δεχθήκατε, επιτέλους, την κλήση από την εταιρεία για να κλείσετε την πολυπόθητη συνέντευξη εργασίας! Το δικό σας μέρος, ωστόσο, αρχίζει τώρα. Πρέπει να σκεφθείτε πώς θα παρουσιαστείτε, τι θα πείτε και τι άλλο θα χρειαστεί να κάνετε ώστε να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις, ικανές να σας μετατρέψουν στην τελική επιλογή για μία θέση εργασίας.

 

Όσο διαρκεί η συνέντευξη εργασίας, οποιουδήποτε είδους κι αν είναι, πρέπει να είστε όχι μόνο ετοιμόλογος, αλλά και με επαγγελματικά τεκμηριωμένες απαντήσεις. Για να  το κάνετε αυτό και να το κάνετε αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να έχετε πραγματοποιήσει μία καλή έρευνα όσον αφορά ερωτήσεις που μπορεί να σας γίνουν στη συνέντευξη εργασίας, ώστε να γνωρίζετε όσο το δυνατόν καλύτερα τι θα αντιμετωπίσετε.

 

Στη συνέντευξη μπορούν να γίνουν πολλές ερωτήσεις. Ερωτήσεις σχετικά με το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο, την εργασιακή σας εμπειρία, τα δυνατά και αδύνατα σας σημεία ή ακόμη και ερωτήσεις που σχετίζονται με πιθανά κενά στο βιογραφικό σας κατά την προϋπηρεσία σας. Κάθε εταιρεία ή οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά και πρεσβεύει διαφορετικές εταιρικές αξίες – συνεπώς, οι ερωτήσεις που θα σας κάνει ο εν δυνάμει εργοδότης σας έχουν πάντα διαφορετικό σημείο αναφοράς.

 

Ωστόσο, κάποιες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη εργασίας θεωρούνται πιο πιθανές να γίνουν. Εάν θέλετε να γίνετε ένας υποψήφιος που θα ξεχωρίσει… διαβάστε τη συνέχεια!

 

 

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

 

Ερώτηση όπου θα πρέπει να αναφέρετε σύντομα αλλά περιεκτικά τη μέχρι τώρα πορεία σας. Τι σπουδές κάνατε; Εξασκήσατε το αντικείμενο και, εάν όχι, γιατί; Τι σας έκανε να βρεθείτε εκεί που είστε τώρα; Πώς βοήθησαν τα προσόντα σας να βρεθείτε στο σημείο που βρίσκεστε στην εργασία σας; Δώστε τις κατάλληλες απαντήσεις και συνδέστε το με τους λόγους που σας κάνουν το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

  • Πείτε μου κάποια πράγματα για την προηγούμενη εργασία σας

 

Εδώ θα πρέπει να εναρμονίσετε αρμοδιότητες της προηγούμενης θέσεις που σχετίζονται με τα καθήκοντα της τωρινής. Έτσι, θα δείξετε ότι διαθέτετε εμπειρία και ότι είστε έτοιμος να συνεχίσετε την εξέλιξη στην καριέρα σας. Σε περίπτωση που τα βασικά καθήκοντα της προηγούμενης εργασίας αναφέρονται στο βιογραφικό σας, ο εν δυνάμει εργοδότης σας ενδέχεται να σας ρωτήσει περισσότερες πληροφορίες για αυτά.

 

 

  • Ποια είναι τα δυνατά σημεία σας;

 

Σε αυτή την ερώτηση πρέπει να τονίσετε τα δυνατά σημεία του εργασιακού προφίλ σας που σχετίζονται με τη θέση. Πρόκειται για εργασία στις πωλήσεις; Προβάλλετε την ολοκληρωμένη εικόνα σας για τις ανάγκες της αγοράς. Επιθυμείτε καριέρα στην πληροφορική; Παρουσιάστε τις άριστες επικοινωνιακές δεξιότητές σας, καθώς το τμήμα IT πλέον βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα εταιρικά τμήματα. Ή ενδιαφέρεστε για εργασία σε γραμματειακή υποστήριξη όπου ο επαγγελματισμός, η ψυχραιμία και η ικανότητα multi-tasking είναι απαραίτητα; Αναφέρετε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις που προέκυψαν και αναλύστε τον τρόπο που τις χειριστήκατε.

 

 

  • Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας;

 

Στη συγκεκριμένη ερώτηση, πρέπει να επιλέξετε ένα στοιχείο στην εργασία σας που το δουλεύετε ακόμη, αλλά παράλληλα το έχετε βελτιώσει ήδη αρκετά.

 

 

  • Γιατί θέλετε να φύγετε από την τωρινή εργασία σας;

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην αναφέρετε τις δυσκολίες ή κάτι που δεν σας αρέσει στην τωρινή εργασία σας. Δεν θα δημιουργήσει καλές εντυπώσεις και ο recruiter ίσως να υποθέσει ότι μελλοντικά θα μιλήσετε με τον ίδιο τρόπο και για τη δική του εταιρεία. Αναφέρετε τα θετικά προσόντα που έχετε αποκομίσει και εκδηλώστε την επιθυμία σας για περαιτέρω ανάπτυξη στην καριέρα σας.

 

Με την κατάλληλη προετοιμασία πριν τη συνέντευξη εργασίας μπορείτε να διεκδικήσετε με δυναμισμό τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν. Για να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας της Randstad πατήστε εδώ.

 

Καλή επιτυχία!