Σε μία συνέντευξη εργασίας είναι φυσιολογικό να είστε αγχωμένοι, καθώς θέλετε να κάνετε θετική εντύπωση και, φυσικά, να επιλεχθείτε για μία θέση εργασίας. Οι εταιρείες και οι recruiters λαμβάνουν πολλά βιογραφικά σε καθημερινή βάση και δεν είναι πάντα εύκολο να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν το κάθε βιογραφικό. Έτσι, η αναζήτησή τους επικεντρώνεται σε προσόντα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους και θα τους ωθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σας για μία συνέντευξη εργασίας.

 

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να εντυπωσιάσετε τον εν δυνάμει εργοδότη σας σε μία συνέντευξη εργασίας και να τον πείσετε να προσφέρει σε εσάς την εργασία που στοχεύετε;

 

Η συνέπεια είναι το βασικότερο. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας για τη συνέντευξη. Αναζητήστε στο Internet την ακριβή τοποθεσία της εταιρείας για να μπορέσετε να οργανώσετε τον χρόνο σας. Προσέξτε, ακόμη, την εμφάνισή σας καθώς πρέπει να είναι επαγγελματική και να αποπνέει σοβαρότητα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πρέπει να παρουσιάσετε την πιο επαγγελματική σας πλευρά. Πώς θα το καταφέρετε; Με το να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Πριν τη συνέντευξη αναζητήστε πληροφορίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες σχετικά με την εταιρεία. Σε τι κλάδο δραστηριοποιείται; Ποιες είναι οι αξίες και οι αρχές που πρεσβεύει; Ποια η ιστορία της στον χρόνο και τα ορόσημά της; Μαζί με όλα αυτά, πρέπει να μπορείτε να κάνετε και προφορική παρουσίαση του βιογραφικού σας. Αναφέρετε εν συντομία τη μέχρι τώρα πορεία σας, την εργασιακή σας εμπειρία και τα επιτεύγματα στην καριέρα σας. Προβάλλετε τη διάθεσή σας για εργασία και να μοιραστείτε γνώση.

 

Μία από τις ερωτήσεις συνέντευξης που ενδέχεται να σας γίνει, είναι η “Έχετε κάποια ερώτηση;” Εδώ είναι η ευκαιρία σας. Μπορείτε να κάνετε δυναμικές ερωτήσεις, οι οποίες φανερώνουν τις προθέσεις σας να γίνετε μέρος του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Η συμβουλή μας είναι να μην κάνετε ερωτήσεις όπως “Ποιος είναι ο κλάδος που δραστηριοποιήστε;”, ή κάποια ερώτηση που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε με μία αναζήτηση στο Internet. Κάντε ερωτήσεις που θα κάνουν τον recruiter να σας θεωρήσει ενδιαφέρον άτομο και ως έναν υποψήφιο που έχει κίνητρο. Θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είναι ένα προσόν που θα εξελίξει την καριέρα σας.

 

Στη συνέντευξη εργασίας λαμβάνονται υπόψη, επίσης, τα ακόλουθα:

 

  • Η στάση σώματος. Αποφύγετε τη “σφιχτή” στάση σώματος. Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας με ένα φυσικό χαμόγελο και ήρεμη φωνή.
  • Φροντίστε να προβάλλετε τον εαυτό σας με επαγγελματισμό και συνέπεια. Δείτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια του recruiter και αναλογιστείτε τι είναι αυτό που θα σας έκανε καλή εντύπωση
  • Η αποστολή ενός ευχαριστήριου email μετά τη συνέντευξη εργασίας είναι, συνήθως, κάτι που οι recruiters εκτιμούν. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας και στείλτε ένα μήνυμα.

 

Πατήστε εδώ για περισσότερα άρθρα σχετικά με αναζήτηση εργασίας, εύρεση εργασίας και άλλες συμβουλές για την καριέρα σας.

 

Καλή επιτυχία!