Αρκετές από τις ερωτήσεις που θα ακούσετε σε μια συνέντευξη εργασίας δεν θα αφορούν αμιγώς την εξειδίκευση σας για την εκάστοτε θέση ή τις τεχνικές δεξιότητες που έχετε. Οι γενικές ερωτήσεις ίσως σας φανούν παράξενες, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικές αφού ο recruiter θα επιχειρήσει μέσα από αυτές να σας γνωρίσει καλύτερα και να σχηματίσει μια εικόνα για την προσωπικότητα σας.

Μια ερώτηση λοιπόν την οποία πιθανότατα θα κληθείτε να απαντήσετε είναι και η εξής "Που βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;". Μέσω αυτής, ο εργοδότης επιχειρεί να αναγνωρίσει ποιες είναι οι επαγγελματικές φιλοδοξίες σας, οι στόχοι σας αλλά και η μεθοδικότητα σας. Πρόκειται για μια ερώτηση ανίχνευσης ενός από τα soft skills -τις δεξιότητες της ομαδικότητας, της συναισθηματικής ενσυναίσθησης, της ικανότητας σας να επιλύετε προβλήματα και να ασκείτε επιρροή- το οποίο θα αποτελέσει την ένδειξη για το αν μπορείτε να ενταχθείτε ομαλά και με επιτυχία στην κουλτούρα που έχει διαμορφώσει η κάθε εταιρεία.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μοιραστείτε σωστά τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας;

Καταστήστε σαφές το ότι η επαγγελματική σας εξέλιξη και η ενίσχυση των γνώσεων σας είναι κάτι το οποίο σας αφορά άμεσα και επιδιώκετε. Μπορείτε με άλλα λόγια, να αναλογιστείτε το πώς η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να σας βοηθήσει στην εξέλιξη σας.

Γίνετε συγκεκριμένοι

Αφού εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει το αντικείμενο της δουλειάς στην οποία στοχεύετε μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο συγκεκριμένοι και να αναφερθείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία και στη συγκεκριμένη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση. Παραδείγματος χάριν, ενδιαφέρεστε να χτίσετε την καριέρα σας στον κλάδο της τεχνολογίας και κάνετε την αίτηση σας σε μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην τεχνολογία; Αναφέρετε τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας, το όραμα της καθώς και το πώς η συγκεκριμένη θέση μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε.

Τι μπορείτε να επιτύχετε σε πέντε χρόνια; Θα θέλατε να αναλάβετε μια θέση ευθύνης; Να ηγηθείτε σε ένα project; Εκφράστε το με συγκεκριμένα παραδείγματα!

Αναζητείτε περισσότερες συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας ή τη σύνταξη ενός βιογραφικού; Διαβάστε περισσότερες στο blog μας! Θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας; Δείτε όλες τις νέες θέσεις εργασίας μας.