Σε μία συνέντευξη εργασίας πρέπει να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό. Είτε η συνέντευξη είναι πρόσωπο με πρόσωπο, είτε τηλεφωνική, είτε μέσω Skype, ο recruiter θα προσπαθήσει να αξιολογήσει πόσο κατάλληλος υποψήφιος είστε για τη στελέχωση της εταιρείας του, σύμφωνα με το βιογραφικό σας και τη γενική σας παρουσία.

 

Η προετοιμασία για μία συνέντευξη εργασίας απαιτεί συγκέντρωση, υπομονή και προσήλωση. Εφόσον είστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι αυτή που σας ενδιαφέρει, πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά ώστε να καταφέρετε να ξεχωρίσετε. Αναλογιστείτε ότι από τη στιγμή που ο recruiter σας καλεί σε μία συνέντευξη εργασίας, έχετε ήδη κάνει ένα βήμα προς την επιτυχία, καθώς το βιογραφικό σας ήταν αυτό που του τράβηξε το ενδιαφέρον και θέλησε να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας.

 

Για να είστε σωστά προετοιμασμένοι πρέπει να έχετε εξετάσει και πιθανές ερωτήσεις που ενδέχεται να σας γίνουν. Έτσι, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ευκολότερα την αγχωτική διαδικασία της συνέντευξης.

 

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να απαντήσετε σε συνηθισμένες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη;

 

  • ‘Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς’. Να είστε σύντομος και περιεκτικός. Εξηγήστε τη μέχρι τώρα καριέρα στην εργασία σας και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τα πλεονεκτήματα που σας κάνουν τον ιδανικό υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

  • ‘Πώς πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας;’ Αξιοποιήστε τη συγκεκριμένη ερώτηση στη συνέντευξη εργασίας για να εκδηλώσετε το γνήσιο ενδιαφέρον σας για τη θέση και ότι πραγματοποιήσατε εκτενή έρευνα.

 

  • ‘Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας προσλάβουμε;’ Στη συγκεκριμένη ερώτηση στη συνέντευξη εργασίας πρέπει να μπορέσετε να εξηγήσετε με παραδείγματα ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη εργασία αλλά και ότι μπορείτε να γίνετε μέλος της εταιρείας και της κουλτούρας της.

 

  • ‘Πείτε μου λίγα λόγια για την προηγούμενη εργασία σας’. Προσπαθήστε σε αυτή την ερώτηση να αναφέρετε τα βασικότερα καθήκοντα της προηγούμενης αρμοδιότητας, συνδυαστικά πάντα με τα κατάλληλα soft skills τα οποία είναι απαραίτητα και για τη θέση για την οποία πραγματοποιείτε τη συνέντευξη εργασίας.

 

  • ‘Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατά σας σημεία;’ Τονίστε τα θετικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συγκεκριμένη εργασία και τεκμηριώστε πώς μπορούν αυτά να βρουν εφαρμογή σε αυτή τη θέση. Όσον αφορά τα αδύνατα σας σημεία, αναφέρετε ένα στοιχείο το οποίο προσπαθείτε διαρκώς να βελτιώνετε.

 

  • ‘Γιατί επιθυμείτε να αφήσετε την τωρινή σας εργασία;’. Είναι μία συχνή ερώτηση στη συνέντευξη εργασίας. Μην αναφέρετε σε καμία περίπτωση κάτι αρνητικό για την τωρινή σας εργασία – δεν είναι επαγγελματικό. Μπορείτε, ωστόσο, να αναφέρετε την επιθυμία για εξέλιξη στην καριέρα σας.

 

Καλή επιτυχία!