Η συνέντευξη εργασίας είναι μια αγχωτική διαδικασία. Υπάρχουν όμως κάποιοι απλοί τρόποι να την κάνετε ευκολότερη. Σας τους παραθέτουμε εδώ.

Σίγουρα δεν μπορείτε να καθορίσετε εσείς την τροπή της συνέντευξης, τις ερωτήσεις που θα δεχθείτε και την διαδικασία της πρόσληψης. Ωστόσο, μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα τόσο για τη δουλειά που στοχεύετε όσο και για την ίδια τη διαδικασία της συνέντευξης, ώστε να μειώσετε το άγχος σας.

  1. Κάντε το homework σας

Διαβάστε όσες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε για τον επαγγελματικό τομέα στον όποιο ανήκει η δουλειά που στοχεύετε, για την εταιρεία στην οποία κάνατε αίτηση για την ανοιχτή θέση εργασίας και για τον recruiter με τον οποίο θα μιλήσετε. Παραδείγματος χάριν, στοχεύετε σε μια δουλειά στο marketing; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε αφενός τις τελευταίες καμπάνιες marketing της εταιρείας στην οποία θα θέλατε να ενταχθείτε καθώς και ενδεχόμενες βραβεύσεις. Επιπλέον, έχετε μείνει ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξέλιξης στον κλάδο του marketing; Έχετε ενημερωθεί σχετικά με το mobile marketing; Η συνέντευξη εργασίας θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε.

 

  1. Προετοιμάστε τα ρούχα που θα φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ

Σίγουρα δεν θέλετε να φτάσετε αργοπορημένοι στη πρώτη συνέντευξη για τη δουλειά αλλά παράλληλα θα θέλετε να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι που δεν κάνετε ποτέ σε τακτική βάση, η τοποθέτηση των ρούχων που θέλετε να φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ, εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε χρόνο το πρωί αλλά ούτε και τη θετική σας διάθεση, ψάχνοντας τι ρούχα να επιλέξετε. Θα σας προτείναμε ακόμα κι αν η εταιρεία στην όποια κάνετε την αίτηση σας δεν έχει dress code, να επιλέξετε απλές γραμμές σε ουδέτερα χρώματα και να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα και τα παπούτσια σας είναι σιδερωμένα και καθαρά. Σχετικά με το ντύσιμο που θα πρέπει να επιλέξετε μπορείτε –προκειμένου να κάνετε μια πιο ασφαλή επιλογή- να επισκεφθείτε τα social media της εταιρείας ή και την ενότητα καριέρας και να ρίξετε μια ματιά στην κουλτούρα της ώστε να πάρετε ιδέες.

 

  1. Ετοιμάστε τη τσάντα σας & σημειώστε σε μια λίστα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επόμενο βήμα, ετοιμάστε την τσάντα σας με όλα όσα κρίνετε απαραίτητα και φυσικά φωτοτυπία του βιογραφικού σας, της περιγραφής της θέσης εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση και το portfolio σας αν χρειάζεται. Καλό θα είναι να έχετε παραπάνω από μια φωτοτυπία το βιογραφικό σας σημείωμα διότι είναι πιθανό να μιλήσετε με παραπάνω από έναν recruiter. Τέλος, μια σύντομη λίστα που μπορείτε να διαβάζετε κατά τη διαδρομή σας στη συνέντευξη ή και στα δέκα λεπτά νωρίτερα που θα φτάσετε, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σας για την ώρα της συνέντευξης. Σημειώστε το όνομα του recruiter καθώς και κάποιες λέξεις κλειδιά που έχετε προετοιμάσει για τις απαντήσεις σας.

 

  1. To Google Maps μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο

Σε κάθε πτυχή της διαδικασίας, η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί. Που ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη; Γνωρίζετε πως θα πάτε; Προσπαθήστε να είστε οργανωμένοι ώστε να εκμηδενίσετε το πρωινό άγχος της αναζήτησης του κτηρίου και της διαδρομής και την πρωινή αργοπορία.

 

  1. Επιλέξτε ένα αντιοξειδωτικό πρωινό ή μεσημεριανό

Ακόμα κι αν έχετε άγχος, είναι σημαντικό να έχετε καταναλώσει ένα θρεπτικό αντιοξειδωτικό γεύμα, το οποίο θα σας δώσει ενέργεια και θα μειώσει τα επίπεδα στρες του οργανισμού σας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, C, Καροτινοειδή, Φλαβανοειδή και Σελήνιο αποτελούν τις ιδανικές επιλογές. Καταναλώστε λοιπόν ένα σνακ όπως η μαύρη σοκολάτα, τα goji berries, οι σταφίδες, η μαστίχα και οι ξηροί καρποί.

Στο blog μας μπορείτε να διαβάσετε ακόμα περισσότερες συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας που μπορούν να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Καλή επιτυχία!