Η συνέντευξη εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική επιλογή ενός υποψηφίου για μία θέση εργασίας. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχημένη έκβασή της είναι αρκετοί, ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία που αξίζει να προσέξετε. Τι εικόνα θα παρουσιάσει ο υποψήφιος; Πόσο ενημερωμένος είναι για την εταιρεία την οποία έχει επισκεφτεί; Πόσο πιθανό είναι να καταφέρει ενταχθεί στην κουλτούρα της εταιρείας;   Αυτά τα θέματα μπορούν να αποτελέσουν βασικά σημεία για την τελική απόφαση ενός recruiter για το εάν τελικά θα θελήσει να σας εντάξει στην ομάδα του. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που, κυρίως, εξαρτάται από εσάς. Οι εντυπώσεις που θα δημιουργήσετε στον recruiter και ο τρόπος που θα το επιτύχετε. Η επαγγελματική παρουσία είναι σημαντική και η συμπεριφορά σας στη συνέντευξη εργασίας, η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος ομιλίας σας και το πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας αποτελούν παράγοντες-κλειδί για το επιθυμητό αποτέλεσμα.   Η Randstad σας δίνει 4 tips για τη συνέντευξη εργασίας ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να γίνετε εσείς ο ιδανικός υποψήφιος και η τελική επιλογή του εν δυνάμει εργοδότη σας.  

  • Ντυθείτε κατάλληλα

  Ακόμη και αν το dress code της εταιρείας δεν είναι πολύ αυστηρό, η πρώτη εμφάνιση είναι αυτή που σχηματίζει και τις αρχικές εντυπώσεις. Εξάλλου, η συνέντευξη εργασίας είναι μία επίσημη συνάντηση με την εταιρεία και τον recruiter οπότε πρέπει να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό. Προτιμήστε ουδέτερα χρώματα, ενώ το σακάκι υποδηλώνει πάντα ένα επίπεδο επαγγελματισμού.  

  • Δείξτε τις γνώσεις σας για την εταιρεία

  Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός recruiter και προσπαθήστε να σκεφθείτε τι γνώμη θα σχηματίζατε για έναν υποψήφιο εάν τον ρωτούσατε στη συνέντευξη εργασίας τι γνωρίζει για την εταιρεία σας… δεν θα είχε να σας πει τίποτα! Αντίθετα, σκεφθείτε έναν υποψήφιο ο οποίος γνωρίζει πολλές πληροφορίες όπως συγκεκριμένα πράγματα για τον κλάδο δραστηριοποίησης, διάφορα εταιρικά επιτεύγματα και την κοινωνική δράση της εταιρείας. Ποιον θα επιλέγατε; Φροντίστε πριν τη συνέντευξη εργασίας να έχετε κάνει έρευνα γα την εταιρεία και μάθετε πληροφορίες που θα δείξουν το ενεργό σας ενδιαφέρον να εργαστείτε εκεί. Σε προηγούμενο άρθρο της Randstad μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τη συγκεκριμένη ερώτηση.    

  • Προβάλλετε τον ενθουσιασμό σας

  Πριν τη συνέντευξη εργασίας, ετοιμάστε ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σχετικά με την εταιρεία και το περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δείξτε τον ενθουσιασμό σας για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, τη διάθεση σας να μάθετε πράγματα, να πάρετε αλλά και να δώσετε ιδέες, να ενταχθείτε στις αξίες της συγκεκριμένης εταιρείας και, γενικότερα, να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Να είστε σίγουροι ότι οι recruiters εκτιμούν πολύ τα άτομα που κάνουν την έρευνα τους, κινητοποιούνται και επιθυμούν να εργαστούν στην εταιρεία τους και τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους υποψηφίους.  

  • Μην κακολογήσετε ποτέ προηγούμενο συνάδελφο ή προηγούμενη εργασία

  Το συγκεκριμένο σημείο είναι βασικής σημασίας για την εικόνα που θέλετε να προβάλλετε. Εάν πείτε αρνητικά λόγια για την προηγούμενη εργασία σας, τον manager σας ή κάποιον συνάδελφο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και ο εν δυνάμει εργοδότης σας θα θεωρήσει ότι μάλλον δεν είστε το κατάλληλο άτομο για την ομάδα ή την εταιρεία του. Αντίθετα, αναφέρετε τα θετικά στοιχεία που αποκομίσατε και πώς αυτά σας βοήθησαν να εξελιχθείτε και να φτάσετε στο σημείο που είστε τώρα.   Η συνέντευξη εργασίας χρειάζεται προετοιμασία και έρευνα για να κατακτήσετε τη θέση των ονείρων σας. Παράλληλα, ένα δυνατό και ανταγωνιστικό βιογραφικό θα σας ξεχωρίσει ως υποψήφιο. Δείτε εδώ τις θέσεις εργασίας της Randstad και ξεκινήστε τώρα την αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές!