Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις εργασίας διαφέρουν από τις πρόσωπο-με-πρόσωπο και απαιτούν διαφορετικές στρατηγικές για να είναι επιτυχημένες. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με εργαζόμενους της εταιρίας είναι ένα είδος συνέντευξης, οπότε μην τις υποτιμάτε. Είναι συνήθως η πρώτη αμεσότερη επαφή της εταιρίας με εσάς. Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν ειδικά για τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις εργασίας.

  1. Στο τηλέφωνο δεν μπορείτε να δείξετε όλη σας την εκφραστικότητα, οπότε ίσως δεν φαίνεται ο ενθουσιασμός και η ενεργητικότητά σας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ένας τρόπος, λοιπόν, για να φανούν στη φωνή σας είναι να μιλάτε όρθιοι. Έτσι είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
  2. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης προσπαθήστε να μείνετε προσηλωμένοι. Ίσως το γεγονός πως δεν βρίσκεστε πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον συνεντευκτή, αλλά σε κάποιον οικείο σας χώρο, να σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα και να χαλαρώσετε. Κάντε το χωρίς να χάσετε τον επαγγελματισμό σας.
  3. Όταν περιμένετε κάποιο επαγγελματικό τηλεφώνημα, φροντίστε να έχετε σε εύκολη πρόσβαση το βιογραφικό σας, χαρτί και στυλό για να σημειώνετε, πιθανόν ένα ποτήρι νερό ή ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο. Εκείνη τη στιγμή δεν είναι καλό να ψάχνετε απεγνωσμένα να τα βρείτε.
  4. Αν σας καλέσουν από μια εταιρεία για να κλείσουν μια συνάντηση μαζί σας φροντίστε να βρεθείτε σύντομα σε χώρο χωρίς φασαρία και σημειώστε σε χαρτί τις λεπτομέρειες για το ραντεβού σας. Αν πάλι έχετε προγραμματίσει ένα τηλεφωνικό ραντεβού με τον υπεύθυνο ανθρώπινου  δυναμικού φροντίστε να είστε σε χώρο χωρίς θόρυβο και κάπου που δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να είστε σε εξωτερικό χώρο και προτιμείστε να μιλήσετε από σταθερό τηλέφωνο

Στο www.randstad.gr/blog της Randstad μπορείτε να βρείτε συμβουλές και για τις πρόσωπο-με-πρόσωπο συνεντεύξεις εργασίας.