Εξετάζοντας όλες τις πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης που μπορεί να κληθείτε να απαντήσετε, οι πιθανότητες είναι ότι η πρώτη ερώτηση στη συνέντευξη σας θα είναι να μιλήσετε για τον εαυτό σας. Μπορεί να φαίνεται απλή η απάντηση, ωστόσο δεν είναι. Ο σκοπός της ερώτησης είναι να δημιουργήσετε μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση ώστε αυξήσετε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες πρόσληψής σας.

  1. Μια δομημένη απάντηση είναι σημείο-κλειδί ώστε να καλύψετε όσα χρειάζεται να αναφερθούν αλλά, παράλληλα, και να μη ξεφύγετε και επεκταθείτε παραπάνω από όσο πρέπει. Πριν απαντήσετε στις ερωτήσεις συνέντευξης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξής:
  • Να μακρηγορήσετε και να μπείτε σε λεπτομέρειες. Δεδομένου ότι η ερώτηση αυτή είναι κυρίως εισαγωγικού χαρακτήρα, στόχος είναι να δώσετε μια αρχική εικόνα και όχι να αναλύσετε εκτενώς το βιογραφικό σας. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να το κάνετε αργότερα.
  • Να μην έχετε κάνει καλή προετοιμασία. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε για εσάς όμως πρέπει να το κάνετε για να μπορέσετε να ‘πουλήσετε’ τις δεξιότητές σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξετε ήδη από την πρώτη ερώτηση στη συνέντευξη για εργασία γιατί είστε ο κατάλληλος υποψήφιος.

Πώς, λοιπόν, πρέπει να οργανώσετε την απάντησή σας; Μια ιδέα είναι να ακολουθήσετε τη δομή ‘παρόν-παρελθόν-μέλλον’, δηλαδή:

  1. Ξεκινήστε μιλώντας με λίγα λόγια για το τι κάνετε τώρα, με μία ή δύο προτάσεις.
  2. Στη συνέχεια, αναφερθείτε συνοπτικά στο παρελθόν, σε προηγούμενες εμπειρίες και σε δεξιότητες που έχετε αποκτήσει από προηγούμενες θέσεις εργασίας.
  3. Τέλος, ολοκληρώστε την απάντησή σας με μια σύντομη ματιά στο μέλλον, εξηγώντας γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία.

Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η απάντησή σας πρέπει να εστιάσει στις εμπειρίες και στις δεξιότητες που είναι πιο σχετικές με τη δουλειά. Έχετε υπόψιν σας ότι ο συνομιλητής σας έχει ήδη εξετάσει το βιογραφικό σας, επομένως, θα είναι πιο χρήσιμο να απαντήσετε πιο προσωπικά στις ερωτήσεις συνέντευξης ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα και να δείξετε λίγη από την προσωπικότητά σας.