Οι ερωτήσεις συνεντεύξεων για μηχανικούς έχουν κύρια σημεία τη γνώση για το αντικείμενο αλλά και τη γενική παρουσία των υποψηφίων – μελλοντικών εργαζομένων σε μια εταιρεία.

Ο κλάδος των μηχανικών είναι ένας κλάδος με αυξανόμενη ζήτηση και με ολοένα νέες ειδικότητες. Για να επιτύχει ένας υποψήφιος στον τομέα των μηχανικών θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί καλά για τη  συνέντευξη αλλά, ταυτόχρονα, το βιογραφικό του θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη εμφάνιση. Ορισμένες από τις πιθανές ερωτήσεις σε συνέντευξη για μηχανικούς σχετίζονται με:

  • Τη γνώση σας για το αντικείμενο

Για να ξεκινήσετε ή να εξελίξετε την καριέρα σας απαιτείται να έχετε αρκετή και συμπαγή γνώση του αντικειμένου σας. Σε έναν τόσο εξειδικευμένο κλάδο σαν τον κλάδο των μηχανικών, η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου είναι προαπαιτούμενη. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη και η δημιουργία νέων ειδικοτήτων καθιστά κάτι παραπάνω από αναγκαίο τη βαθιά γνώση του αντικειμένου συνδυαστικά με την εμπειρία. Ακόμη και αν είστε νέος στον κλάδο, χωρίς εμπειρία, το να δείξετε ότι έχετε τη διάθεση να μάθετε, να εξελιχθείτε και να αναπτυχθείτε είναι στοιχεία που θα εκτιμηθούν θετικά από τον εν δυνάμει εργοδότη σας. Δείξτε, επομένως, ότι είστε πρόθυμοι να έρθετε σε μεγαλύτερη επαφή με το αντικείμενό σας και δημιουργήστε θετικές εντυπώσεις.

  • Το αν και κατά πόσο συμβαδίζετε με τις εξελίξεις του κλάδου σας

Κατά τη συνέντευξη εργασίας, ο εργοδότης θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει πόσο ασχολείστε με το αντικείμενό σας και πόσο είστε συντονισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι η ευκαιρία σας να εξηγήσετε πόσο αφοσιωμένοι είστε στον κλάδο. Συνεπώς, αναφέρετε πόσο έτοιμος είστε ώστε να εφαρμόσετε στην πράξη όλα αυτά που γνωρίζετε, προκειμένου να προχωρήσετε σε περαιτέρω εργασιακή εξέλιξη.

  • Την προϋπηρεσία σας

Στη συνέντευξη θα κληθείτε να περιγράψετε την εργασιακή σας προϋπηρεσία έτσι ώστε ο εν δυνάμει εργοδότης σας να εντοπίσει αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο πιο εξειδικευμένο κομμάτι στον κλάδο σας. Αναφέρετε τις βασικές αρμοδιότητες που είχατε σε προηγούμενες θέσεις εργασίας και αναλύστε πόσο εξοικειωμένος είστε με τον κλάδο σας. Περιγράψτε επαγγελματικές επιτυχίες και δηλώστε πόσο έτοιμος είστε για νέους εργασιακούς ρόλους.

Πέρα από τα συγκεκριμένα στοιχεία όμως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα κερδίσουν την πρώτη εντύπωση και θα εκτιμηθούν. Η σωστή προετοιμασία πριν τη συνέντευξη, η κατάλληλη έρευνα για την εταιρεία και η επαγγελματική εμφάνιση είναι στοιχεία – κλειδιά για μία πετυχημένη συνέντευξη εργασίας. Αναζητήστε τώρα θέσεις εργασίας για μηχανικούς και ξεκινήστε ή εξελίξτε την επαγγελματική σας καριέρα.