Οι ερωτήσεις συνέντευξης εργασίας σχετίζονται με πολλά θέματα, όπως την προσωπικότητά σας, τα εργασιακά επιτεύγματά σας και τους επαγγελματικούς στόχους σας. Οι recruiters προσπαθούν μέσα από αυτές να εντοπίσουν τι άτομο είστε και αν θα μπορούσατε να ταιριάξετε με την κουλτούρα της εταιρείας.

Ορισμένες ερωτήσεις που ενδέχεται να συναντήσετε σε μία συνέντευξη εργασίας είναι οι ακόλουθες:  

  Η συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να φαίνεται απλή, όμως απαιτεί προσοχή ώστε να μεταδώσετε την απαιτούμενη επαγγελματική εικόνα για μία δουλειά. Αυτό που θέλει να μάθει ο εργοδότης σας είναι κάποια πράγματα για εσάς και η επαγγελματική σταδιοδρομία σας. Μην αναφέρετε λεπτομέρειες που δεν σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εργασία.  

  Εδώ είναι η ευκαιρία σας να τραβήξετε το ενδιαφέρον ενός εργοδότη. Κάντε έρευνα για την εταιρεία που θα επισκεφθείτε και διαβάστε άρθρα που αναφέρουν τους στόχους και τις αξίες της. Ενημερωθείτε για τυχόν δραστηριότητες ή χορηγίες που έχει αναλάβει στο παρελθόν. Η βράβευση μιας εταιρείας είναι, επίσης, κάτι καλό να γνωρίζετε, καθώς έτσι μπορείτε κι εσείς να αντιληφθείτε το εργασιακό της περιβάλλον.  

  • “Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;”

  Στη συγκεκριμένη ερώτηση συνέντευξης είναι καλό να μπορέσετε να συνδέσετε τα εργασιακά σας πλεονεκτήματα με προηγούμενα επιτεύγματα στην καριέρα σας. Αναλύστε τον τρόπο που επιτύχατε και ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας προβάλλατε για την επίτευξη του στόχου σας. Επίσης, συνδυάστε τα δυνατά σας σημεία με τα καθημερινά εργασιακά σας καθήκοντα και πώς αυτά βοηθούν στην αποτελεσματική διεκπεραίωση όλων των αρμοδιοτήτων.  

  • “Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας;”

  Συνήθως, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι απάντηση πρέπει να δώσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ισορροπία και να αναφέρετε κάποια σημεία στα οποία χρειάζεστε βελτίωση, χωρίς αυτά να είναι επιζήμια για την εργασία σας και για τις καθημερινές σας αρμοδιότητες.  

  • “Γιατί αφήσατε την προηγούμενη θέση σας;”

  Οι λόγοι που εγκαταλείψατε την προηγούμενη εργασία σας μπορεί να είναι πολλοί. Ίσως να θέλατε να εξελιχθείτε επαγγελματικά, να έρθετε σε επαφή με έναν νέο κλάδο, ή ακόμη και να μη νιώθατε ότι υπήρχαν καλές ενδοεταιρικές σχέσεις. Ωστόσο, προβάλλετε τη θετική πλευρά και τονίστε τα καλά που αποκομίσατε. Μην ξεχνάτε ότι μέσα από μία αρνητική κατάσταση πάντα βγαίνει κάτι θετικό που εμπλουτίζει την εμπειρία σας και την καριέρα σας.  

  Εδώ, πρέπει να προβάλλετε την εργασιακή σας εμπειρία, απρόβλεπτες καταστάσεις που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και φυσικά το πάθος που έχετε για τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως και την όρεξή σας να μάθετε νέα πράγματα.  

  • “Ποιοι είναι οι εργασιακοί σας στόχοι;”

  Όλοι οι εργοδότες θέλουν φιλόδοξους εργαζομένους με διάθεση για αυτό που κάνουν. Για να λειτουργεί μία εταιρεία αποτελεσματικά χρειάζεται άτομα με αυτοπεποίθηση, έτοιμα να πάρουν ρίσκα και να προχωρήσουν την επιχείρηση, αλλά και τους εαυτούς τους ένα βήμα παραπέρα. Εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι ταιριάζετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και αναλύστε τους στόχους σας για τη μελλοντική εργασιακή πορεία σας.   Οι ερωτήσεις συνέντευξης περιλαμβάνουν πολλά ακόμη που ενδεχομένως θέλει να μάθει ο εργοδότης σας για εσάς. Με την κατάλληλη προετοιμασία γίνετε ένας ξεχωριστός υποψήφιος και διεκδικήστε κορυφαίες θέσεις εργασίας!