Η τελευταία συνέντευξη εργασίας σου φάνηκε πολλά υποσχόμενη; Σκέφτεσαι ότι απάντησες σε όλες τις ερωτήσεις, εξηγώντας στον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού πώς οι δεξιότητες και η εμπειρία σου θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας; Επίσης, η συζήτησή σας δεν έμεινε στο πλαίσιο μιας τυπικής συνέντευξης αλλά επεκτάθηκε και σε κάποιες κοινές δραστηριότητες; Τα πάντα δείχνουν ότι τα πήγες καλά στην συνέντευξη. Αλλά ποια, ακριβώς, είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι όντως έχεις σοβαρές πιθανότητες να πάρεις τη θέση;Ας το παραδεχτούμε: το τέλος μιας συνέντευξης μπορεί να είναι τόσο αγχωτικό όσο και η προετοιμασία της. Όταν φεύγεις από αυτή, είναι εύκολο να ξεκινήσουν οι αμφιβολίες και οι δεύτερες σκέψεις για το πώς θα μπορούσες να απαντήσεις καλύτερα σε μια ερώτηση. Σε ενοχλεί ακόμη και η παύση που έκανες για λίγα λεπτά πριν απαντήσεις σε κάποια ερώτηση του υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όντως έχεις αφήσει καλή εντύπωση;

Αντί να ξοδεύεις πολύ χρόνο ανησυχώντας, ρίξε μια ματιά στα ακόλουθα επτά σημάδια που υποδεικνύουν ότι μια συνέντευξη πήγε καλά.

Η συνέντευξη διήρκεσε περισσότερο από το προβλεπόμενο

Η διάρκεια των συνεντεύξεων έχει συνήθως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς οι υποψήφιοι - πιθανότατα - βρίσκουν χρόνο ανάμεσα στην υπάρχουσα εργασία τους και σε άλλες δεσμεύσεις και οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να έχουν πολλές προγραμματισμένες συνεντεύξεις μέσα στην ημέρα. Εάν η συνέντευξη διήρκησε πάνω από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, είναι συνήθως ένα καλό σημάδι. Μαρτυρεί ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού έβρισκε ενδιαφέροντα όσα του έλεγες και είχε περισσότερες ερωτήσεις να σου κάνει.

Η συζήτηση έγινε λίγο πιο φιλική

Αυτό είναι ένα επιπλέον καλό σημάδι ότι μια συνέντευξη πήγε καλά. Συνήθως, μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε κάνει θετική εντύπωση σε κάποιον. Η συζήτηση ρέει λίγο πιο ομαλά, χωρίς απρόοπτα. Τα πνευματώδη σχόλια σας συνοδεύονται από χαμόγελα ή γέλια. Αν αισθάνθηκες ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού θα μπορούσε να είναι ένας παλιός φίλος, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η συνέντευξη εργασίας πήγε καλά. Είναι επίσης μια ένδειξη ότι θα ταίριαζες στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας, αν, τελικά, σου προσφερόταν η θέση εργασίας.

Η γλώσσα του σώματος ήταν θετική

Δεν είσαι σίγουρος ότι αναπτύχθηκε ένα δέσιμο μεταξύ σας; Πώς θα αξιολογούσες τη γλώσσα του σώματος του υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού που σου πήρε συνέντευξη; Αν ήταν χαμογελαστός, αν κρατούσε μια συνεχή οπτική επαφή ή αν έκανε κάποια θετικά νεύματα με το κεφάλι που έδειχναν ότι συμφωνεί με αυτά που του ανέφερες, είναι κάποια σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού έδειχνε ενδιαφέρον για εσένα και ο,τι του έλεγες. 

Σου έγιναν ερωτήσεις για άλλες προοπτικές εργασίας

Όταν ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού σε ρωτάει αν έχεις προγραμματισμένες συνεντεύξεις για άλλες θέσεις εργασίας, πιθανότατα προσπαθεί να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο γρήγορα πρέπει να σε μεταφέρει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης. Εάν έχει προγραμματίσει τη δεύτερη συνέντευξη πριν τελειώσει η πρώτη, τότε, ίσως, θεωρεί ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση και δεν θέλει να σε χάσει από υποψήφιο συνάδελφό του.

Σε προσκάλεσε να γνωρίσεις άλλα άτομα από την εταιρεία

Ξέρεις ότι μια συνέντευξη πήγε καλά, όταν κατά τη διάρκεια αυτής παρουσιάστηκαν και άλλα άτομα από την εταιρεία που δεν ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού σε αξιολόγησε ως έναν πιθανό συνάδελφο και θέλησε να προσκαλέσει κι άλλα στελέχη ώστε να σε γνωρίσουν. Αν αυτό συμβεί ξανά σε μια μελλοντική συνέντευξη, φρόντισε να είσαι φιλικός με όλους για να τους κάνεις καλή εντύπωση. Χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία αυτή, ώστε να θέσεις ερωτήσεις για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα της εταιρικής κουλτούρας και να αποφασίσεις στο αν θα σου ταίριαζε αυτό το εργασιακό περιβάλλον. 

 

Σε παροτρύνει να κρατήσεις επαφή

Αν σου έδωσε ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού την επαγγελματική του κάρτα μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι, αλλά είναι και μια συνήθης πρακτική σε ορισμένες εταιρείες. Αν όμως σου τόνισε : "Εδώ είναι η απευθείας τηλεφωνική μου γραμμή και το email μου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εάν έχετε οποιαδήποτε απορία", πιθανώς σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο για μια δεύτερη συνέντευξη. Άλλη φράση όπως "Ενημερώστε με αν λάβετε προσφορά από άλλον εργοδότη"  δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον από τη μεριά του υπευθύνου ανθρώπινου δυναμικού.

Σου ζήτησε συστάσεις

Τελευταίο και πιο σημαντικό. Άν από την πρώτη κιόλας συνέντευξη σου ζήτησε συστάσεις από πρώην εργοδότες ή συναδέλφους σου, αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού ενδιαφέρεται ειλικρινά και θέλησε να επιταχύνει τη διαδικασία. Μια καλή συμβουλή σε αυτό το σημείο είναι να βάλεις στη σειρά κατα προτεραιότητα τα ονόματα των πρώην εργοδοτών σου πριν από τη συνέντευξη, ώστε να τα διαθέσεις άμεσα και να είναι και οι ίδιοι ενήμεροι στην περίπτωση που λάβουν κάποια κλήση για σύσταση από τους εν δυνάμει εργοδότες σου. 

 

Αν αναζητάς τη νέα σου εργασία, δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εδώ και κάνε την αίτηση σου.