Κάθε κτίριο, δρόμος, γέφυρα, αλλά και οι περισσότερες από τις κατασκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας κατασκευάστηκαν από έναν κατηρτισμένο πολιτικό μηχανικό. 

Η ανάγκη για σύγχρονες υποδομές και νέα κατασκευαστικά έργα δε θα εξαφανιστεί ποτέ και πάντα θα υπάρχει ανάγκη σε όλους τους κλάδους. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο σε τομείς πέραν της αμιγώς κτιριακής κατασκευής όπως είναι στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στα logistics centers. 

Εάν είσαι πολιτικός μηχανικός και σε καλέσουν σε συνέντευξη για μία νέα επαγγελματική ευκαιρία η οποία σου φαίνεται ενδιαφέρουσα και θες να την κερδίσεις, πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένη/ος, γι’ αυτό ρίξε μία ματιά στις παρακάτω ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουμε συγκεντρώσει για σένα.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις συνέντευξης μπορούν να σε βοηθήσουν να διεκδικήσεις τη θέση που επιθυμείς!

6 συνηθισμένες ερωτήσεις.

 1. Τι σε οδήγησε στο να επιλέξεις να γίνεις πολιτικός μηχανικός; 
 2. Ποιες δεξιότητες θεωρείς ότι χρειάζεται να έχει στην “εργαλειοθήκη” του μια/ένας καλή/ός πολιτικός μηχανικός;
 3. Περίγραψέ μας ένα έργο που έχεις αναλάβει και πες μας ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια/ένας πολιτικός μηχανικός;
 4. Πες μου για ένα πρόβλημα που έλυσες στην τελευταία σου δουλειά.
 5. Ποιους παράγοντες λαμβάνεις υπόψη όταν ξεκινάς ένα νέο έργο;
 6. Πώς θα διασφαλίσεις την ασφάλεια ενός εργοταξίου;

ερώτηση 1: τι σε οδήγησε στο να επιλέξεις να γίνεις πολιτικός μηχανικός;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης πολιτικού μηχανικού είναι το: "Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;" Οι εργοδότες στον κατασκευαστικό κλάδο αναζητούν υποψηφίους που βλέπουν την ειδικότητά τους ως κάτι περισσότερο από μια απλή δουλειά. Θέλουν να ξέρουν πόσο παθιασμένος είσαι με τον τομέα και πόσο ενθουσιασμό θα φέρεις στο “τραπέζι”.

Φρόντισε να συμπεριλάβεις τις ακόλουθες λεπτομέρειες όταν απαντάς:

 • Τι σου αρέσει στο να είσαι πολιτικός μηχανικός.
 • Τους στόχους σου ως πολιτικός μηχανικός.
 • Πώς σκοπεύεις να βοηθήσεις την εταιρεία να πετύχει τους στόχους της.Πως θα μπορούσες να απαντήσεις ενδεικτικά:

 

quote icon

«Εργάστηκα ως πολιτικός μηχανικός τα τελευταία έξι χρόνια και νιώθω ότι έχω την εμπειρία να αναλάβω αυτό το ρόλο στην εταιρεία σας ή θα ήθελα να αναλάβω μια θέση στη διαχείριση των έργων σας ή θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου για να σχεδιάσω μία νέα και καινοτόμα υποδομή για την εταιρεία σας».

ερώτηση 2: ποιες δεξιότητες θεωρείς ότι χρειάζεται να έχει στην εργαλειοθήκη του μία/ένας ικανή/ός πολιτικός μηχανικός;

Οι ερωτήσεις σχετικά με τις δεξιότητες και τις αρετές σου χρησιμοποιούνται από τους υπευθυνους προλήψεων προκειμένου να αντιληφθούν καλύτερα και τις ικανότητές σου. Οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν πολιτικούς μηχανικούς αναζητούν εξαιρετικές ικανότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναδείξεις τις ηγετικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

Σκέψου πως μπορείς να συμπεριλάβεις τα ακόλουθα στην απάντησή σου.

Πώς η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τους πολιτικούς μηχανικούς, καθώς και τη σπουδαιότητα της λήψης αποφάσεων και του ηγετικού ρόλου ενός πολιτικού μηχανικού.

Πως θα μπορούσες ενδεικτικά να απαντήσεις:

 

quote icon

«Νομίζω ότι τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για έναν καλό πολιτικό μηχανικό είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αυτά τα δυο πηγαίνουν χέρι-χέρι γιατί είναι σημαντικό να μπορείς να σκέφτεσαι έξω από το κουτί προκειμένου να λύνεις τα πολύπλοκα προβλήματα που προκύπτουν στον κλάδο μας ή ακόμη περισσότερο εάν θέλεις να καινοτομήσεις. Η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων θέτουν τις βάσεις για να λειτουργήσουν οι τεχνικές δεξιότητες και οι στρατηγικές λήψης αποφάσεων παρέχοντας ένα σχέδιο για το τι πρέπει να επιτευχθεί. Οι καλές ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι επίσης ζωτικής σημασίας αφού οι ιδέες πρέπει να εκφράζονται και να επικοινωνούνται ξεκάθαρα τόσο στα ανώτερα στελέχη, όσο και στις ομάδες του έργου.»

ερώτηση 3η: περίγραψέ μας ένα έργο που έχεις αναλάβει καθώς και μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μία/ένας πολιτικός μηχανικός;

Ξεκινώντας καλό είναι να περιγράψεις ένα έργο στο οποίο έχεις εμπλακεί ή έχεις  αναλάβει εξ ολοκλήρου, αναφέροντας τα παρακάτω:

 • τον προϋπολογισμό του έργου
 • τα άτομα τα οποία συμμετείχαν σε αυτό
 • ποιος  ήταν συγκεκριμένα ο ρόλος σου και ποιες ήταν οι βασικές, καθημερινές σου αρμοδιότητες 

Η επαρκής γνώση του τομέα του πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνει την κατανόηση των βασικών προκλήσεων. Απαντώντας με επιτυχία σε ερωτήσεις όπως αυτή, θα δείξεις στον πιθανό εργοδότη ότι είσαι καλά προετοιμασμένη/ος για οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσεις στη δουλειά.

Εδώ θα βρεις κάποιες προτάσεις για μερικές από τις προκλήσεις που μπορείς να αναφέρεις:

 • προκλήσεις υγείας και ασφάλειας
 • μελέτη σκοπιμότητας/ δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου/ βιωσιμότητα
 • παράδοση του έργου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Πως θα μπορούσες ενδεικτικά να απαντήσεις:

 

quote icon

«Πιστεύω ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στις κατασκευές είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους: από περιβαλλοντικούς έως και την ελλειπή ή κακή διαμόρφωση ενός εργοταξίου. Η σκοπιμότητα, αλλά και η βιωσιμότητα του εκάστοτε σχεδίου είναι κάποιες από τις πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί. Πριν την υλοποίηση ενός έργου πρέπει να ελεγχθεί εάν είναι συμβατό και λειτουργικό σε σχέση με το περιβάλλον και την τοποθεσία αλλά και τον σκοπό του, διαφορετικά θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη και κατ’ επέκταση στην παράδοση του έργου.»

ερώτηση 4: πες μου για ένα πρόβλημα που έλυσες στην τελευταία σου δουλειά.

Πιθανότατα έχεις ήδη αναδείξει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σαν πολιτικός μηχανικός στο βιογραφικό σου. Τώρα είναι η ώρα  να δώσεις και στη συνέντευξη κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα. Για να απαντήσεις καλύτερα σε ερωτήσεις που αφορούν την επίλυση προβλημάτων άντλησε στοιχεία από τη δική σου εμπειρία και περίγραψε την προσωπική σου προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων.

Όταν προετοιμάζεις μία απάντηση αναρωτήσου τα εξής:

 • ποιο ήταν το θέμα που αντιμετώπισες;
 • ποια ήταν η στρατηγική σου για να το λύσεις;
 • ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου;

Πως θα μπορούσες ενδεικτικά να απαντήσεις:

 

quote icon

«Στην τελευταία μου δουλειά, εργάστηκα δίπλα σε έναν έμπειρο πολιτικό μηχανικό στην ανάπτυξη π.χ. ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου. Η αύξηση της κίνησης που θα έφερνε ήταν μια σημαντική ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Για να λύσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της κυκλοφορίας, δημιουργήσαμε ένα νέο σχέδιο για την αντικατάσταση τριών διασταυρώσεων με κυκλικούς κόμβους. Μόλις χτίστηκε το εμπορικό κέντρο, οι κυκλικοί κόμβοι βελτίωσαν τη ροή της κυκλοφορίας και απέτρεψαν τη δημιουργία προβλημάτων στου γύρω δρόμους.»

ερώτηση 5: ποιους παράγοντες λαμβάνεις υπόψη  κατά την έναρξη ενός έργου;

Για να αναδείξεις περαιτέρω τις γνώσεις και τις ικανότητές σου πιθανότατα θα δεχθείς ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού μιας κατασκευής.

Μπορείς να συμπεριλάβεις τους ακόλουθους παράγοντες στην απάντησή σου:

 • κόστη κατασκευής, όπως εργατικά κόστη και τιμές οικοδομικών υλικών
 • νόμους και κανονισμούς

 

Πως θα μπορούσες ενδεικτικά να δομήσεις απάντησή σου:

 

quote icon

«Οι παράγοντες που λαμβάνω υπόψη είναι διαφορετικοί για κάθε έργο αν και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πάντα κάποιοι βασικοί. Εάν ένα έργο για παράδειγμα περιλαμβάνει αναβάθμιση υπάρχοντος οδοστρώματος ή γέφυρας, η τοποθεσία είναι ήδη καθορισμένη. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογίσω το κόστος κατασκευής, τα υλικά που χρειάζονται, καθώς και τη νομοθεσία ή τους κανονισμούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο είδος έργου. Κατά τον σχεδιασμό ενός νέου δρόμου ή κατασκευής, θα πρέπει να γίνει εκτός από αυτοψία και μελέτη για να διασφαλιστεί ότι η τοποθεσία είναι κατάλληλη κτλ».

ερώτηση 6: πώς θα διασφαλίσεις την ασφάλεια ενός εργοταξίου;

Η ασφάλεια στα εργοτάξια ξεκινά πάντα με τον κατάλληλο σχεδιασμό. Αυτό περιλαμβάνει την πρόβλεψη της τοποθεσίας του εργοταξίου, των απαιτούμενων υλικών, την αποθήκευση τους, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους κτλ. Δείξε σε αυτόν που σου παίρνει τη συνέντευξη  ότι η ασφάλεια της ομάδας σου αποτελεί προτεραιότητα για σένα.

Σκέψου ενδεικτικά τις ακόλουθες λεπτομέρειες όταν δίνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και αντίστοιχα δόμησε κάθε παρόμοια απάντηση:

 • ο  απαραίτητες εξοπλισμός που χρειάζεται για το προσωπικό
 • την ασφαλή και κατάλληλη αποθήκευση υλικών
 • την τοποθεσία και το περιβάλλον

Πως θα μπορούσες ενδεικτικά να απαντήσεις:

 

quote icon

«Η ασφάλεια της ομάδας πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα κατά τη μελέτη μιας περιοχής και τη διαμόρφωση του εργοταξίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανές πλημμύρες, κατολισθήσεις, υπόγειες καλωδιώσεις και γραμμές αερίου και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος έργου τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και υψηλής ποιότητας κτλ.»

Σε κάθε απάντηση σκέψου τι έχεις ήδη χρησιμοποιήσει απο τα προαναφερθέντα προκειμένου να μην επαναλάβεις τα ίδια πράγματα και κουράσεις, μπορείς πάντα να βρεις άλλους τρόπους να πεις περίπου τα ίδια πράγματα, εάν αυτό είναι σκόπιμο. Επίσης, το πως θα μπορούσες να απαντήσεις το έχουμε χρησιμοποιήσει προκειμένου να σου δώσουμε μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική κατεύθυνση για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να οργανώσεις ή να δομήσεις τις απαντήσεις σου. 

Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους τα έργα στα οποία έχεις δουλέψει ή τα οποία έχεις διαχειριστεί, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τα επικοινωνήσεις σωστά και ιδανικά να τα αναδείξεις ώστε να κερδίσεις τον επαγγελματικό ρόλο που ονειρεύεσαι. 

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα αναφορικά με γενικές ερωτήσεις συνέντευξης ή το πως μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα μπορείς να βρεις πλούσιο υλικό στο career blog μας.