Για να τα πας καλά σε μια συνέντευξη εργασίας, δεν χρειάζεται απλώς να απαντήσεις ικανοποιητικά σε όλες τις ερωτήσεις του υπεύθυνου πρόσληψης, είναι σημαντικό επίσης να του θέσεις ερωτήσεις τόσο για τη θέση εργασίας όσο και για την εταιρεία. Ωστόσο, οι κοινότυπες ερωτήσεις, δε θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους και πιθανότατα δε θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις αν σου ταιριάζει τελικά η θέση εργασίας και η κουλτούρα της εταιρείας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, ώστε να σκεφτείς κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις για να θέσεις στην επερχόμενη συνέντευξη σου, θα σε ωφελήσει διπλά. Καταρχάς, θα δείξει στον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού ότι καταβάλλεις κάθε προσπάθεια και ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά να προσληφθείς στην εν λόγω θέση εργασίας. Έπειτα, αυτού του είδους οι ερωτήσεις μπορούν να αποκαλύψουν κάποιες πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να μην προέκυπταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.


#1 ποια χαρακτηριστικά αναζητάτε σε έναν υποψήφιο, τα οποία θα ταίριαζαν καλύτερα με την ομάδα;

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού συχνά επιλέγουν τον/την υποψήφιο/α που όχι μόνο πληροί τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση εργασίας αλλά ταιριάζει και με την κουλτούρα της εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad για τις τάσεις HR και τους μισθούς το 2021, η ισχυρή επωνυμία του εργοδότη αποτελεί το βασικό στοιχείο προσέλκυσης ταλέντων. Επιπλέον αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση  επιτρέπει να εξετάσεις σε βάθος το προφίλ που αναζητούν από το να ζητήσεις απλώς από τον υπεύθυνο προσλήψεων να περιγράψει την κουλτούρα της εταιρείας. Δείχνει στον υπεύθυνο ότι είσαι επιλεκτικός ως προς την αναζήτηση εργασίας σου και ότι δεν ψάχνεις απλώς μία οποιαδήποτε θέση εργασίας.

#2 τι συμβουλή θα δίνατε στο άτομο που πληροί τα προσόντα και είναι το επικρατέστερο για τη θέση εργασίας;

Αυτή η ερώτηση δείχνει στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι είσαι πρόθυμος/η να πετύχεις. Δείχνει επίσης ότι παίρνεις την πρωτοβουλία να μάθεις τι προσδοκίες υπάρχουν για σενα, πώς μπορείς να κάνεις καλύτερα αυτή τη δουλειά και παράλληλα φανερώνει ότι έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Θυμήσου ότι η συμβουλή του υπεύθυνου προσλήψεων μπορεί να είναι χρήσιμη αργότερα, εφόσον πάρεις τη θέση.
 

#3 μπορείτε να εξηγήσετε πώς οι βασικές αξίες της εταιρείας σας μεταφράζονται στην καθημερινότητα της εργασίας;

Αυτή η ερώτηση φανερώνει ότι είσαι πρόθυμος/η να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία και σου δίνει τη δυνατότητα να δείξεις το ενδιαφέρον σου γι αυτή ενώ παράλληλα σου προσφέρει ένα παράθυρο στον τρόπο διαχείρισης της εργασιακής καθημερινότητας .
Ομαδικότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, σοβαρότητα, ευγένεια, ειλικρίνεια είναι μόνο κάποιες από τις αξίες που θα μπορούσαν να σκιαγραφήσουν το αξιακό προφίλ της εταιρείας για την οποία ενδιαφέρεσαι και είναι αρμοδιότητα των υπευθύνων να τις διαδόσουν στους υποψηφίους.
 

#4 σας έχει βοηθήσει η εταιρεία στην επαγγελματική σας εξέλιξη; 

Για να παραμείνεις στον ίδιο κλάδο καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας σου, χρειάζεται να μεριμνίσεις για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσεις νέες δεξιότητες είναι μέσω της κατάρτισης που επιτρέπουν και υποστηρίζουν οι εταιρείες για τους εργαζομένους τους.
Επιπρόσθετα, θα μπορούσες να ρωτήσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων αν προσφέρει η εταιρεία επιστροφή διδάκτρων ή οτιδήποτε υποστηρίζει τη δια βιου εκπαίδευση.
Αναρωτήσου αν θέλεις πραγματικά να εργαστείς για μια εταιρεία που δεν δίνει προτεραιότητα στην εξέλιξη των δεξιοτήτων σου.

Η υποβολή κάποιων εναλλακτικών ερωτήσεων σε μια συνέντευξη μπορεί να σε βοηθήσει να να ξεχωρίσεις και να αναδειχθείς ο/η επικρατέστερος/η υποψήφιος/α. Χρειάζεσαι, όμως, περισσότερη βοήθεια για την προετοιμασία της επόμενης συνέντευξης για εργασία; Μπορείς  να επισκεφτείς το career blog της Randstad Hellas και να λάβεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για συνεντεύξεις, για αναζήτηση εργασίας και γενικότερες συμβουλές για θέματα καριέρας.