Ένας σημαντικός αριθμός από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν ανακοινώνονται ως αγγελίες σε εφημερίδες ή στο internet. Επομένως, όταν αναζητάτε δουλειά, η δικτύωση είναι από τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Τι ακριβώς εννοούμε, όμως, με τον όρο «δικτύωση», που τόσο συχνά ακούει ένας υποψήφιος στην αγορά εργασίας; Δικτύωση είναι ουσιαστικά η γνωριμία και η επικοινωνία με ανθρώπους στο περιβάλλον -το άμεσο ή έμμεσο ενός ατόμου-, αλλά και με επαγγελματίες, όχι μόνο του δικού του επαγγελματικού κλάδου, αλλά και γενικότερα.

Πώς, λοιπόν, ένας υποψήφιος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για δικτύωση;

  • Να δημιουργήσει προφίλ στο LinkedIn και το Facebook.
  • Στο LinkedIn να συνδεθεί με ανθρώπους διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, στο Facebook να είναι περισσότερο επιλεκτικός στις επιλογές του, καθώς είναι περισσότερο προσωπικό παρά επαγγελματικό το προφίλ που δημιουργεί.
  • Να παρακολουθεί συνέδρια και ημερίδες που αφορούν τον επαγγελματικό του κλάδο, και να συζητά με ανθρώπους που παρευρίσκονται και εκείνοι.
  • Να συμμετέχει σε online συζητήσεις σε forums και blogs, να εκφράζει τη γνώμη του σε θέματα που αφορούν τον κλάδο εργασίας του ή, γενικότερα, την αγορά εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, αλλά χωρίς υπερβολές, θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται ως εργαζόμενοι ή ως υποψήφιοι στην αγορά εργασίας, με τους οποίους θα μπορεί να ανταλλάξει απόψεις, να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στις θέσεις εργασίας, την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και να ενημερωθεί για νέες ευκαιρίες απασχόλησης που προκύπτουν.