Φυσικά είναι επιθυμητό να προσπαθούμε για το καλύτερο σε κάθε μας ενασχόληση. Όταν όμως η τελειομανία γίνεται εμμονή και απόλυτος στόχος, τότε αποδιοργανώνει και εμάς αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Μας εμποδίζει από το να βλέπουμε σφαιρικά τα γεγονότα καθώς χανόμαστε στις λεπτομέρειες.

 

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιτύχει την τελειότητα. Κάποιοι όμως επιδιώκουν αυτό τον μη ρεαλιστικό στόχο και αναλώνονται στην προσπάθεια αυτή. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι καιρός να το αντιμετωπίσετε. Αποδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε μέτρια απόδοση σε ένα ποσοστό της εργασίας σας.

 

Σας παρουσιάζουμε τρία βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την παγίδα της τελειομανίας.

 

1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθος μπροστά σε άλλους.

Θα διαπιστώσετε ότι οι άλλοι δεν απαιτούν από εσάς την τελειότητα, αλλά το να κάνετε ότι χρειάζεται, ώστε να μπορούν και αυτοί να κανουν το ίδιο. Επίσης οι άνθρωποι σταματούν να μαθαίνουν όταν φοβούνται να κάνουν λάθος. Αν δεν θέλουμε κανέις να γνωρίζει ότι κάνουμε λάθη, όπως συμβαίνει με τους τελειομανείς, τότε κρύβουμε τους πραγματικούς εαυτούς μας.

 

2. Εργαστείτε σκληρά χωρίς να το συνδέετε με την τελειότητα.

Φυσικά αποδίδετε καλύτερα όταν εργάζεστε σκληρά. Επικεντρωθείτε στους στόχους σας και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το αν η τελειότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Συχνά η τελειομανία αποτελεί ένα μέσο αποφυγής επικέντρωσης στους στόχους, οι οποίοι απαιτούν επιμονή και προσπάθεια.

 

3. Καταναλώστε την ενέργειά σας στο να κάνετε τον εαυτό σας αρεστό.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο για το αν είστε τέλειος σε ότι κάνετε στην εργασία σας, αλλά περισσότερο για το αν τους είστε αρεστός. Αν κάποιος δεν σας συμπαθεί ιδιαίτερα θα αποφασίσει ότι είστε ανεπαρκής, είτε είστε, είτε όχι. Το αντίστροφο ισχύει επίσης. Εργαστείτε λοιπόν αξιοπρεπώς και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να διαχειριστεί και τις εργασιακές σας σχέσεις.

 

Οι παραπάνω πρακτικές είναι σίγουρα πιο υγιείς και οδηγούν στην επιτυχία πιο εύκολα από ότι η εμμονή με την τελειότητα.

Στην Randstad προσφέρουμε υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρείες και εργαζόμενους.