Υπάρχουν πολλοί τομείς της μηχανικής που δεν είναι τόσο διαδεδομένοι, καθώς ορισμένα επαγγέλματα μηχανικών αυτά δεν έχουν τύχει της προσοχής που έχουν άλλα, πιο παραδοσιακά.

Τι χαρακτηριστικά έχει ένας μηχανικός;

Οι μηχανικοί, σύμφωνα με την UNESCO, εργάζονται με σκοπό “την κατανόηση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφεύρεση, την καινοτομία και τη χρήση υλικών, μηχανών, υποδομών, συστημάτων και διαδικασιών για συγκεκριμένους σκοπούς.”

Δημιουργούν πράγματα - είτε αυτά είναι υποδομές όπως γέφυρες είτε μικροσκοπικά ιατρικά εμφυτεύματα - που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων πιο εύκολες. Όποιο και να είναι το αντικείμενο ενδιαφέροντος ενός μηχανικού - πλοία, περιβάλλον, ιατρική ή γεωργία - υπάρχει σίγουρα μία ευκαιρία στο αντίστοιχο πεδίο.

1. Γεωτεχνικός Μηχανικός

Η γεωτεχνική μηχανική είναι «η επιστήμη που εξηγεί τη μηχανική του εδάφους". Είναι μία μορφή πολιτικής μηχανικής και περιλαμβάνει ανάλυση, σχεδιασμό και κατασκευή θεμελίων, πλαγιών, μηχανισμών συγκράτησης εδάφους, επιχωμάτων, δρόμων, σηράγγων, αναχωμάτων, αποβάθρων, χώρων υγειονομικής ταφής και άλλων συστημάτων που έχουν φτιαχτεί ή υποστηρίζονται από πέτρες και χώμα.

Τα πάντα γύρω μας - από σπίτια μέχρι γέφυρες - υποστηρίζονται από πετρώματα και χώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεωτεχνικοί μηχανικοί είναι ζωτικής σημασίας στους τομείς της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών. Οι γεωτεχνικοί μηχανικοί βασίζονται σε αναλύσεις γεωλόγων για να υπολογίσουν πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί μία υποδομή.

Η γεωτεχνική μηχανική είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του κόσμου, γι 'αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο που αξίζει να εξεταστεί από όσους μπορούν να διαχειριστούν αυτό το επίπεδο ευθύνης. Εξασφαλίζουν ότι τα κτίρια δεν καταρρέουν και ότι οι γέφυρες μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος των οχημάτων - με άλλα λόγια, διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς όσο συνεχίζουν την μέρα τους.

2. Μηχανικός Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Οι πετυχημένοι μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με το σχεδιασμό ιατρικών προϊόντων ή συστημάτων, όπως αντικαταστάσεις αρθρώσεων ή χειρουργικό εξοπλισμό. Πολλοί μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας αρχικά ήθελαν να γίνουν γιατροί, αλλά διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη καριέρα θα τους επιτρέψει να βοηθήσουν τους ανθρώπους ενώ εξακολουθούν να διερευνούν το ενδιαφέρον τους για την τεχνική πλευρά της μηχανικής.

Όπως και η πλειοψηφία των μηχανικών, οι μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας θα σχεδιάσουν, θα δημιουργήσουν και θα δοκιμάσουν νέες συσκευές και εξοπλισμό. Αλλά αυτές οι δημιουργίες βοηθούν να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, αντί να καταστούν ευκολότερες.

Οι μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας έχουν μια άκρως ικανοποιητική δουλειά, γνωρίζοντας ότι η εργασία τους βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν ιατρικές δυσκολίες.

Ο Δρ Bruce Wheeler, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Μηχανικών στο Medicine and Biology Society, ανακήρυξε την μηχανική βιοϊατρικής τεχνολογίας ως "έναν από τις πιο συναρπαστικούς αλλά και προκλητικούς και ανταγωνιστικούς τομείς", στοιχείο το οποίο αναφέρεται στην φιλοδοξία και στην ικανότητα των επιτυχημένων μηχανικών βιοϊατρικής τεχνολογίας.

3. Μηχανικός Συσκευασίας

Ορισμένα προϊόντα δεν μπορούν να πωλούνται μόνα τους - δηλαδή πρέπει να είναι έχουν κάτι να τα προστατεύει και, σε μερικές περιπτώσεις, να τα διατηρεί φρέσκα μέχρι να καταναλωθούν.

Οι μηχανικοί μπορούν να βρουν νέους και αποτελεσματικούς τρόπους για τη διατήρηση της ασφάλειας αυτών των προϊόντων. Οι μηχανικοί αυτού του αντικειμένου εργάζονται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, της παραγωγής, του μάρκετινγκ, της γραφιστικής και των κανονιστικών πτυχών της συσκευασίας.

Το να προσπαθεί κανείς να βρει νέους τρόπους συσκευασίας για προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες και αποσμητικά - που έχουν μικρά εξαρτήματα τα οποία επιτρέπουν τη χρήση του προϊόντος - μπορεί να είναι περίπλοκη και οι μηχανικοί σε αυτόν τον τομέα πρέπει να έχουν γνώση των υλικών και του βιομηχανικού σχεδίου.

Εφόσον η συσκευασία πρέπει να φαίνεται ελκυστική στους καταναλωτές, οι μηχανικοί αυτού του πεδίου πρέπει να είναι δημιουργικοί. Θα υπάρχουν νέες προκλήσεις κάθε μέρα αφού η εν λόγω βιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς και οι κανόνες για τη συσκευασία αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί συσκευασίας πρέπει να σκέφτονται νέες ιδέες και λύσεις για να τοποθετηθούν τα προϊόντα κατάλληλα στα ράφια.

Αυτό το πεδίο περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μηχανικής, σχεδίου και μάρκετινγκ, και δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες που ασχολούνται σε αυτό να εξερευνήσουν τη φαντασία τους και, στη συνέχεια, να τη φιλτράρουν, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές τους γνώσεις.

4. Μεταλλειολόγος Μηχανικός

Με τον κόσμο να στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα για τόσο καιρό, οι μεταλλειολόγοι μηχανικοί ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντικοί. Παρόλο που η βιομηχανία της ενέργειας κινείται προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών, οι παραδοσιακές μέθοδοι ενέργειας εξακολουθούν να χρειάζονται και θα συνεχίσουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για τους μηχανικούς που θέλουν να σχεδιάσουν υπόγεια ορυχεία, να επιβλέπουν την κατασκευή των φρεάτων ενός ορυχείου και υπόγειων σηράγγων και να υπολογίσουν τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς των ανόργανων συστατικών στα εργοστάσια επεξεργασίας και στα διυλιστήρια. Η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρακωρύχων είναι ένα τεράστιο κομμάτι αυτού του ρόλου.

5. Γεωργικός Μηχανικός

Μηχανικοί  με ενδιαφέρον για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να εργάζονται στην γεωργική μηχανική. Οι αγρότες χρειάζονται την υποστήριξη ενός προηγμένου κλάδου της μηχανικής για να παράγουν τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρειάζονται ώστε να εγγυηθούν ότι οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτουν φτάνουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Οι μηχανικοί αυτού του πεδίου εργάζονται στην ανάπτυξη, τη δημιουργία, τον έλεγχο και τη συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού καθώς και στα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη δασική και κηπευτική βιομηχανία.

Οι γεωργικοί μηχανικοί εκτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σημερινών μεθόδων παραγωγής και προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να τις μειώσουν με το σχεδιασμό καλύτερου εξοπλισμού. Εργάζονται, επιπλέον, στον σχεδιασμό οχημάτων που μπορούν να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως GPS και μοντελοποίηση υπολογιστών ώστε να συμβουλεύουν τους αγρότες και τις μεγάλες επιχειρήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης γης.

6. Μηχανικός Περιβάλλοντος

Οι μηχανικοί με πάθος για το περιβάλλον θα μπορούσαν να εξετάσουν μια καριέρα που περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανακύκλωσης, της διάθεσης αποβλήτων και του ελέγχου της ρύπανσης.

Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό συστημάτων για τον καθαρισμό των δημοσίων υποδομών νερού και τον υπολογισμό της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μπορούν να εργαστούν σε προγράμματα που βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι τα συστήματα που μετατρέπουν τα απόβλητα σε ενέργεια.

Οι μηχανικοί περιβάλλοντος ασχολούνται, επίσης, με την ανάπτυξη μεθόδων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία με άλλους ειδικευμένους μηχανικούς, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών και γεωργικών πεδίων.

7. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Για κάθε μηχανικό που ενδιαφέρεται για τα πλοία και το νερό, η ναυπηγική είναι μια ιδανική λύση. Οι μηχανικοί αυτού του αντικειμένου ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και την επισκευή σκαφών, πλοίων, υποβρύχιων σκαφών, υπεράκτιων πλατφόρμων και εξοπλισμού γεώτρησης.

Ανάλογα με τον κλάδο και την εταιρεία όπου εργάζεται ο μηχανικός, μπορεί να χρειαστούν υποβρύχιες εργασίες. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όποιον απολαμβάνει τις καταδύσεις.

Η κατασκευή πλοίων και σκαφών, η συντήρηση των πλοίων και η διασφάλιση ότι οι μηχανές και τα εργαλεία του σκάφους λειτουργούν με ασφάλεια είναι κοινά καθήκοντα των ναυπηγών μηχανολόγων μηχανικών. Υπάρχουν ευκαιρίες για ταξίδια, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να επισκεφθείτε μέρη όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις και περιοχές στις οποίες κατασκευάζονται τα πλοία.

Οι ναυπηγοί μηχανολόγοι μηχανικοί πρέπει να έχουν φυσική αντοχή, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να εργάζονται στα μηχανοστάσια των πλοίων, τα οποία μπορεί να φτάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

8. Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου

Ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές σταδιοδρομίας για μηχανικούς είναι η βιομηχανία πετρελαίου. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική και προσελκύει μηχανικούς από όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι μηχανικοί αναλύουν νέες δεξαμενές πετρελαίου προκειμένου να υπολογίσουν το κατά πόσον μπορεί να αξιοποιηθεί επικερδώς. Αν το αποδείξουν, θα εργαστούν σε σχέδια γεωτρήσεων και εξόρυξης ώστε να αντλήσουν τα αποθέματα κάτω από την επιφάνεια της γης με τον ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

9. Εγκληματολόγος Μηχανικός

Όταν κάτι πάει στραβά και ένα κομμάτι των μηχανημάτων, της υποδομής ή ενός υλικού εμφανίζει σφάλμα και προκαλεί τραυματισμό ή υλικές ζημιές, εναπόκειται στην εγκληματολογική μηχανική να διερευνήσει και να καθορίσει την αιτία για αυτό.

Συνήθως ένας εγκληματολόγος μηχανικός καλείται να διερευνήσει γιατί το προϊόν δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, προκειμένου να βελτιωθεί η μελλοντική απόδοση ή να ενεργήσει ως ειδικός μάρτυρας σε υποθέσεις περί ευθύνης για τα προϊόντα και σε ποινικές υποθέσεις.

Οι εγκληματολόγοι μηχανικοί τείνουν να ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ή Πολιτικοί Μηχανικοί.

Συχνά, ο ρόλος περιλαμβάνει μετάφραση περίπλοκη ορολογία μηχανικού σε γλώσσα κατανοητή από τους λαϊκούς. Αυτό θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής υπόθεσης, για παράδειγμα.

10. Μηχανοτρονικός Μηχανικός

Οι μηχανικοί που εργάζονται στη μηχανοτρονική πρέπει να είναι εμπειρογνώμονες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από τη μηχανική και την ηλεκτρική μηχανική μέχρι τη μηχανική υπολογιστών. Χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν πολύπλοκες μηχανές. Το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλίας τις καλεί "έξυπνες μηχανές που έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις".

Με την τεχνολογία αυτή να διερευνάται περισσότερο από ποτέ, σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αύξηση του αριθμού των ευκαιριών σε αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια.

Οι μηχανοτρονικοί μηχανικοί απασχολούνται στον σχεδιασμό, στον έλεγχο και στην κατασκευή των έξυπνων μηχανών σε τομείς όπως η ρομποτική, η ιατρική και η υποστηρικτική τεχνολογία, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, η κατασκευή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και οχημάτων εδάφους.