Μετά από αναζήτηση εργασίας βρήκατε τη δουλειά που στοχεύατε; Συγχαρητήρια! Τώρα θα πρέπει να αποδείξετε ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Οι πρώτες 90 ημέρες στη νέα σας δουλειά είναι οι πιο καθοριστικές για την εντύπωση που θα σχηματίσουν για εσάς οι προϊστάμενοι και συνάδελφοι σας. Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές για το πώς να κερδίσετε τις εντυπώσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της εργασίας σας.

Ενδεχομένως, κατά τη συνέντευξη εργασίας να ρωτήσατε ήδη ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για εσάς, κατά το διάστημα των πρώτων ημερών και να έχετε λάβει κάποιες κατατοπιστικές απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Κατανοήστε τους ορατούς και αόρατους κανόνες της εταιρείας στην οποία εργάζεστε

 

Όπως ήδη γνωρίζετε, δεν είναι όλοι οι κανόνες γραπτοί. Για το λόγο αυτόν είναι σημαντικό κατά το πρώτο διάστημα της εταιρείας σας να παρατηρείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά των συναδέλφων σας και την κουλτούρα της εταιρείας. Από το dress code μέχρι τον τρόπο που διεξάγεται η εσωτερική επικοινωνία, οι αόρατοι κανόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να ενσωματωθείτε γρήγορα στην ομάδα και την κουλτούρα της εταιρείας.

 

  • Κατανοήστε τις ανάγκες του manager σας και ευθυγραμμίστε τη στρατηγική σας

 

Απαραίτητο στοιχείο για την εξέλιξη της καριέρας σας είναι η καλή και αποτελεσματική συνεργασία σας με τον manager σας. Ρωτήστε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα σας και επικεντρωθείτε στο να επιλύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ευθυγραμμίστε τη στρατηγική σας με τον προϊστάμενο σας ώστε η δουλειά σας να είναι άμεσα φανερή σε όσους την αξιολογήσουν.

 

  • Κοινωνικοποιηθείτε με τους συναδέλφους σας

 

Η ομαδικότητα είναι βασικό συστατικό της επιτυχημένης καριέρας. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να γνωρίσετε τους συναδέλφους σας. Σε περίπτωση που η εταιρεία στην οποία ξεκινήσατε να εργάζεστε διοργανώνει εταιρικές συναντήσεις ή εκδηλώσεις είναι σημαντικό να παρευρεθείτε.

 

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε το πώς ακριβώς λειτούργει η εταιρεία στην οποία εργάζεστε

 

Ποια είναι η ιστορία της εταιρείας σας, ποιοι βρίσκονται στις διευθυντικές θέσεις; Πώς αποκομίζει τα κέρδη της; Ποιοι είναι οι πελάτες της και ποιος είναι ο βασικός της στόχος; Τις πληροφορίες αυτές καλό θα είναι να τις γνωρίζετε ήδη από το στάδιο της συνέντευξης αλλά σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε στη νέα σας δουλειά, θα έχετε και τη δυνατότητα να τις αφομοιώσετε καλύτερα. Κατανοώντας τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορέσετε να προτείνετε νέες και περισσότερο στοχευμένες ιδέες.

 

  • Θέστε τα όρια σας

 

Η πρώτη εικόνα που θα σχηματιστεί για εσάς είναι δύσκολο να αλλάξει στο μέλλον. Συνεπώς, είναι σημαντικό να θέσετε εξαρχής τα δικά σας όρια στους άλλους αλλά και στις προσωπικές σας πληροφορίες που επιθυμείτε να μοιραστείτε.

 

  • Πάρτε πρωτοβουλίες

 

Είναι λογικό κατά το πρώτο διάστημα στη δουλειά να επικεντρώσετε την ενέργεια σας στην ομαλή ενσωμάτωση σας στην ομάδα και στην ακριβή εκτέλεση των εργασιακών σας καθηκόντων. Ωστόσο, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ικανότητα σας να μπορείτε να λειτουργείτε και αυτόνομα και να προτείνετε καινοτόμες ιδέες είναι δεδομένα τα οποία πάντοτε εκτιμώνται.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμάστε ότι οι πρώτες 90 ημέρες είναι αρκετές για μια εταιρεία ώστε να σχηματίσει μια εντύπωση για εσάς αλλά και αντίστροφα, πρόκειται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να σχηματίσετε εσείς γνώμη, σχετικά με το αν αξίζει να παραμείνετε στη νέα σας δουλειά.