Η περίοδος των γιορτών είναι συχνά περίοδος προβληματισμού για πολλούς εργαζόμενους όσον αφορά την καριέρα τους. Γίνονται σκέψεις που επικεντρώνονται στην προσωπική ανάπτυξη καθώς και στην εξέλιξη της καριέρας πολλών εργαζομένων και αυτό συνήθως σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κινητικότητας του προσωπικού.

Η περίοδος των διακοπών είναι μία καλή στιγμή για να αναλογιστεί κανείς την επαγγελματική του ζωή, με ανθρώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες να αξιολογούν την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους, την ισορροπία της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής τους καθώς και το ενδιαφέρον του τρέχοντα ρόλου τους. Ο προβληματισμός περιστρέφεται και γύρω από τη δουλειά τους ενώ προσπαθούν να σκεφτούν αν υπάρχουν τρόποι βελτίωσης, ποιες είναι οι επιλογές τους και αν μια άλλη εταιρεία θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Το να γνωρίζει κανείς αν είναι καιρός να αποχωρήσει ή να μείνει στην εταιρεία όπου εργάζεται είναι ένα σημαντικό ζήτημα για κάθε εργαζόμενο. Ακόμα και αν είστε ευχαριστημένοι με την ασφάλεια που σας παρέχει η τρέχουσα θέση σας, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την καθημερινή σας εργασία, αυτό θα επηρεάσει την παραγωγικότητά σας, γεγονός που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και στην προσωπική σας ζωή.

Η έρευνα της Randstad για τη φήμη ενός εργοδότη έχει βρει μια σειρά από αιτίες για την εργασιακή δυσφορία καθώς και λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες καριέρας. Αυτές οι αιτίες γενικά διαφέρουν σε σημασία, ανάλογα με την ηλικία.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η απουσία επαγγελματικής εξέλιξης είναι η πιο συχνή αιτία για τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, αφού τόσο τα άτομα που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους όσο και εκείνα που σκέφτονται να αποχωρήσουν πιστεύουν ότι συνέβαλε ή θα μπορούσε να συμβάλει στην απόφασή τους να ξεκινήσουν νέα εύρεση εργασίας.

Επιπλέον, για τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εργασία τους είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, με περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους ή σκέφτονται να το κάνουν να δηλώνουν ότι είναι ή θα ήταν ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αναζήτηση νέας εργασίας.

Για τα άτομα ηλικίας 25-44, η απουσία επαγγελματικής εξέλιξης παρέμεινε ο πιο σημαντικός παράγοντας αποχώρησης μεταξύ των όσων παραιτούνται αλλά είναι η συχνότερη αιτία για όσους δυνητικά σκέφτονται να παραιτηθούν, με το 43% να το χαρακτηρίζει παράγοντα για την αναζήτηση μίας νέας ευκαιρίας σταδιοδρομίας. Επιπλέον, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αναδεικνύεται επίσης ως ένα σημαντικό ζήτημα. Για αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι η δεύτερη πιο συχνή απάντηση και απαντάται σε μία στις τέσσερις περιπτώσεις.

Όταν οι εργαζόμενοι φθάνουν την ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνεται πιο σημαντική και είναι εξίσου συχνή απάντηση με την κακή διαχείριση, που αναφέρθηκε στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Πριν δηλώσετε την παραίτησή σας

Η Randstad ενθαρρύνει τους εργαζόμενους οι οποίοι αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους για να αναζητήσουν περαιτέρω ευκαιρίες πέρα από τα βασικά τους καθήκοντα πριν δηλώσουν την παραίτησή τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν έχετε πρώτα μιλήσει με τον άμεσα προϊστάμενό σας και με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε άλλες αρμοδιότητες που αντιστοιχούν καλύτερα με τα ενδιαφέροντά σας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια οριζόντια μετακίνηση σε μία άλλη ομάδα ή την δυνατότητα να υποστηρίξετε ένα νέο project - ουσιαστικά, να είστε σε θέση να βιώσετε κάτι νέο, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια της εργασίας σας. Η ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη όσο περνάνε τα χρόνια. Οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίζουν ότι οι υπάλληλοί τους αντιμετωπίζουν την πρόκληση του να διατηρήσουν με ασφάλεια μια ανώτερη θέση ενώ είναι, παράλληλα, υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών, τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων και την αντιμετώπιση του άγχους, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Αν η εξεύρεση της ισορροπίας είναι πρόβλημα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν μια συζήτηση με το αφεντικό τους για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση - αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία.

Εάν, ωστόσο, ο εργοδότης σας δεν είναι ευέλικτος ή θετικός προς τις αλλαγές, μπορεί να είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε ευκαιρίες αλλού.

Για να βοηθήσει όσους αναζητούν εργασία, η Randstad έχει εντοπίσει κάποια σημάδια που μπορούν να δείξουν ότι είναι καιρός να προχωρήσετε:

Πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεται να αλλάξετε δουλειά:

 • Είστε συνεχώς απογοητευμένοι, αγχωμένοι και αισθάνεστε αβοήθητοι; Ήρθε η ώρα να βγείτε από αυτήν την κατάσταση
 • Σας λείπει το κίνητρο και το ενδιαφέρον για την εκπλήρωση των καθηκόντων σας - ειδικά για αυτά που έχετε κάνει ήδη πολλές φορές
 • Ζητήσατε πρόσθετες αρμοδιότητες αλλά το αίτημά σας δεν έγινε δεκτό; Ώρα να αξιολογήσετε πόσο σοβαρά σας αντιμετωπίζει ο εργοδότης σας
 • Ο εργοδότης σας δεν σας ενθαρρύνει να λάβετε πρόσθετη εκπαίδευση ή δεν σας διδάσκει νέες δεξιότητες
 • Δεν φτάνετε πια στη δουλειά στην ώρα σας; Φεύγετε ακριβώς στις 17:00; Είτε είστε εξαιρετικά αποδοτικοί στη δουλειά σας ή δεν σας ενδιαφέρει πλέον αν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε όλα τα καθήκοντά σας μέσα στην ημέρα
 • Το να ξεκινάτε να ασχολείστε με κάτι αλλά να μην το ολοκληρώνετε είναι ένα σημάδι ότι θέλετε να συνεχίσετε να προσπαθείτε, αλλά είστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα και την ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά σας
 • Ο εργοδότης σας έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα όπου το να ζητάτε άδεια είναι συνώνυμο τεμπελιάς
 • Προβλήματα εκτός εργασιακού χώρου επηρεάζουν την απόδοσή σας αλλά ο εργοδότης σας δείχνει απροθυμία στο να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε

Χαρακτηριστικά που πρέπει να ψάξετε σε έναν εργοδότη:

 • Εταιρείες που συνδέουν τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα με τους οργανωτικούς στόχους τους
 • Ποιότητα προγραμμάτων εκπαίδευσης και ατομικά προγράμματα ανάπτυξης
 • Σαφείς ευκαιρίες εξέλιξης και χαρτογράφηση καριέρας
 • Ενδιαφέρον περιεχόμενο εργασίας
 • Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, καλή εταιρική κουλτούρα και ισχυρές αξίες
 • Υιοθέτηση της καλύτερης τεχνολογίας για να κάνετε τη δουλειά σας
 • Καλή ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και εφαρμογές που σας επιτρέπουν να τη διατηρήσετε  
 • Διεθνείς και εγχώριες ευκαιρίες καριέρας
 • Ισχυρή διοίκηση που είναι πρόθυμη να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του προσωπικού του