Εάν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε μια καριέρα η οποία να έχει αντίκτυπο και να είναι επιτυχημένη, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που καλό θα ήταν να τις σταματήσετε. Πολλές φορές οι ίδιες μας οι πράξεις είναι αυτές που υπονομεύουν τις προσπάθειες μας και μας εμποδίζουν από το να προσπαθήσουμε και να τα καταφέρουμε.

 

Διαβάστε λοιπόν σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να αναδομήσετε τη σκέψη σας, αν θέλετε να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα σε οποιοδήποτε εργασιακό κλάδο.

 

  1. Σταματήστε να κριτικάρετε τον εαυτό σας

 

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουμε. Η υγιής αυτοκριτική είναι απαραίτητη τόσο για την εξέλιξη μας όσο και για την υγιή σχέση μας με τους άλλους. Ωστόσο, όταν είμαστε υπερβολικά επικριτικοί απέναντι στον εαυτό μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι να νιώθουμε υπέρμετρο στρες και να γινόμαστε αντιπαραγωγικοί. Μια συμβουλή είναι αυτή: Όταν κάνετε κάποιο λάθος, προσπαθήστε να μιλήστε στον εαυτό σας σαν να μιλούσατε σε κάποιον φίλο σας. Τέλος, προσπαθήστε να μην είστε απόλυτοι. Για αρχή δοκιμάστε αντί να πείτε «Είμαι ανόητος/η γιατί παρέλειψα κάτι πολύ σημαντικό στην εργασία μου» πείτε «Σκέφτομαι ότι είναι ανόητος/η γιατί παρέλειψα κάτι πολύ σημαντικό στην εργασία μου». Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

 

  1. Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε μια οποιαδήποτε συνήθεια

 

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη σας είναι να είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε και να επιδιώξετε την αλλαγή. Φαίνεται ότι η προσήλωση στην επίτευξη ενός στόχου μπορεί να μας κάνει εξίσου παραγωγικούς με την προσήλωση στην αποφυγή ενός στόχου. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να εξασκηθείτε ακόμα και στην αποφυγή ενός στόχου και στην εγκατάλειψη των παλιών συνηθειών που υπονόμευαν τις προσπάθειες σας. Ένα πρώτο βήμα μόλις έγινε, αναγνωρίσατε ότι η εγκατάλειψη μπορεί να είναι και παραγωγική.

 

  1. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν έχετε επιλογές

 

Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης έχει πληγεί σημαντικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν σημαντικά περισσότερες προκλήσεις από το παρελθόν και σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Στο workmonitor της Randstad μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου για την άποψη των Ελλήνων και των millennials για την επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις την εποχή της κρίσης. Δεν αμφισβητούμε την πραγματικά ωστόσο αν θέλετε να επιτύχετε θα πρέπει να αποκτήσετε ευελιξία, προσαρμοστικότητα και εγρήγορση. Για να το καταφέρετε αυτό, είναι σημαντικό να θεωρήσετε ως δεδομένο ότι έχετε την ικανότητα της επιλογής. Υπάρχει πάντα η επιλογή. Προφανώς κάποιες φορές καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο εξίσου άσχημες περιπτώσεις ωστόσο και πάλι μπορείτε να επιλέξετε. Συνειδητοποιήστε τη δύναμη της επιλογής σας.

 

  1. Σταματήστε να κάνατε ξανά και ξανά τα ίδια και να περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματα

 

Η φράση του Einstein είναι αναμφισβήτητα σωστή. Αν επιδιώκετε την ίδια προσέγγιση ξανά και ξανά, όσο κι αν ελπίζετε για το διαφορετικό, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Σταματήστε λοιπόν να εφαρμόζετε όποια προσέγγιση δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Αυτό το διαφορετικό θα μπορούσε να είναι από μια απλή αλλαγή στρατηγικής στην εργασία σας μέχρι και τη στροφή της καριέρα σας. Θέλετε να δοκιμάσετε να εργαστείτε σε κάτι διαφορετικό; Διαβάστε τις νέες αγγελίες εργασίας της Randstad.

 

  1. Σταματήστε να λέτε σε όλα «Ναι»

 

Η ευγένεια και η προθυμία είναι χαρακτηριστικά που πάντα εκτιμώνται και μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα για οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας σας και οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Ωστόσο, η ικανότητα να σας λέτε και όχι και να θέτε τα όρια σας είναι εξίσου σημαντική. Ένα «όχι» μπορεί να δείξει αξιοπιστία και να βοηθήσει την καθημερινή σας παραγωγικότητα στη δουλειά αφού δε θα χρειάζεται να διακόπτετε συνεχώς μια αρμοδιότητα που έχετε να κάνετε για κάτι το οποίο δεν είναι εξαιρετικά επείγον.

 

Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τη δυναμική σας. Ωστόσο κάποιες φορές είναι χρήσιμο να εστιάζετε στο τι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε πάρα στο τι θα πρέπει να κάνετε.