Είτε επισκέπτεστε το site της Randstad με στόχο την αναζήτηση νέας δουλειάς είτε εργάζεστε ήδη, υπάρχουν κάποιες βασικές αξίες τις οποίες αν έχετε στο μυαλό σας, θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια επιτυχημένη καριέρα.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει στην εργασία σας ή και στην προσωπική ζωή σας, ανθρώπους οι οποίοι σας ενδυναμώνουν, σας εμπνέουν, σας κάνουν να ονειρεύεστε περισσότερα. Θα θέλατε να είστε κι εσείς σαν αυτούς; Είναι κάτι απόλυτα εφικτό και σας παραθέτουμε κάποιες από τις αξίες τις οποίες αν πιστέψετε θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία όχι μόνο της καριέρας σας αλλά και της κοινωνικής σας ζωής γενικότερα.

 

  1. Ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την αλλαγή

 

Σχεδόν όλες οι κορυφαίες ανακαλύψεις από την αρχαιότητα έως και σήμερα έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι αμφισβήτησαν την επικρατούσα άποψη και ερεύνησαν νέα ενδεχόμενα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της σύγχρονης εποχής αποτελεί ο κλάδος της τεχνολογίας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άρθρο της Randstad σχετικά με την υγιή εταιρική κουλτούρα, κάποιοι από τους μεγαλύτερους οραματιστές της σύγχρονης εποχής ήταν άνθρωποι οι οποίοι σκέφτηκαν ενάντια στην επικρατούσα άποψη όπως παραδείγματος χάριν ο Steve Jobs, o Τhomas Edison, ο Henry Ford, ο Elon Musk. Μείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή τόσο της δικής σας καριέρας όσο και της εταιρείας στην οποία ήδη εργάζεστε.

 

 

  1. Τους εμπνέει η διαφορετικότητα

 

Η οποία μπορεί να προέρχεται από δική τους αναζήτηση νέων ιδεών ή και από συζητήσεις με φίλους και συναδέλφους. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας και επιμορφωθείτε στο αντικείμενο σας διαβάζοντας ενδιαφέροντα βιβλία και παρακολουθώντας νέα σεμινάρια. Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε ενεργητικός ακροατής και να μείνετε στο κέντρο των νέων ιδεών στον εργασιακό χώρο. Κάποιες επικοινωνιακές δεξιότητες που έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο του blog μας μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμα πιο συμπαθητικοί στο εργασιακό σας περιβάλλον και  να εμπνεύσετε τους γύρω σας.

 

  1. Δεν αντιδρούν παρορμητικά

 

Σίγουρα θα θαυμάζετε ανθρώπους οι οποίοι όταν κάνουν λάθη αφενός τα αναγνωρίζουν και αφετέρου μπορούν να τα διαχειριστούν έξυπνα. Πώς το καταφέρνουν; Δεν αντιδρούν παρορμητικά. Σε οποιαδήποτε δύσκολη ή απαιτητική κατάσταση παίρνουν το χρόνο τους, περιμένουν και σκέφτονται τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Και κάτι ακόμα: Δε λειτουργούν συναισθηματικά στο εργασιακό τους περιβάλλον, αφού αναγνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση των καλών συναδελφικών σχέσεων για την καριέρα τους αλλά και την εργασιακή τους ευτυχία.

 

  1. Η εργασία μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική

 

Οι συνάδελφοι που όλοι θαυμάζουμε στην εργασία μας είναι εκείνοι ο οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην σκληρή εργασία, την παραγωγικότητα και τη διασκέδαση. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Με σωστή διαχείριση του χρόνου, συμβουλές για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και με την ενίσχυση των επικοινωνιακή δεξιοτήτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης σας.

 

  1. Η εταιρική κουλτούρα θα πρέπει να εξαίρει την ποικιλία ιδεών

 

Για να είναι μια εταιρεία αποτελεσματική, κερδοφόρος και καινοτόμος θα πρέπει να απαρτίζεται από ισχυρές αποτελεσματικές ομάδες. Και δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα από αυτή των συναδέλφων οι οποίοι γνωρίζουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά και παράλληλα να εκφράζουν τις διαφορετικές ιδέες τους. Managers που πέτυχαν στην καριέρα τους ήταν εκείνοι οι οποίοι μπόρεσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ομάδα και άκουσαν όλες τις ιδέες που εκφράστηκαν αντιμετωπίζοντας τον κάθε συνάδελφο με ίδιο τρόπο.

 

 

 

  1. Η έμπνευση –και όχι το stress- δίνει κίνητρα

 

Το μετριασμένο άγχος μπορεί να είναι ένα κίνητρο για να αποδώσετε περισσότερα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι δεν αποτελεί το βασικό συστατικό της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Για να μπορείτε να εμπνεύσετε τους γύρω σας θα πρέπει να γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι πώς να μείνετε κινητοποιημένοι στην εργασία σας αλλά παράλληλα πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας ώστε να καταφέρνετε τα μέγιστα.

 

  1. Ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους και τους επιβραβεύουν

 

Η αναγνώριση των προσπαθειών των συναδέλφων και η ενίσχυση του ταλέντου τους αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ηγετικών ικανοτήτων. Αναγνωρίστε τις ικανότητες των γύρω σας και μην επικεντρώνεστε μόνο στο τίτλο που αναγράφει η επαγγελματική τους κάρτα αλλά στη συνεισφορά τους στο έργο της εταιρείας στην οποία εργάζεστε. Επιτυχημένοι managers είναι αυτοί που ακούν με την ίδια προσοχή και σεβασμό όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.

 

  1. Σκέφτονται θετικά

 

Είναι λογικό να υπάρχουν στιγμές έντονου άγχους και αρνητικής διάθεσης. Ωστόσο είναι γενική παραδοχή ότι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες σκέφτονται θετικά ή τουλάχιστον δεν σκέφτονται δυσλειτουργικά. Σκοπός είναι οι σκέψεις μας τόσο στη δουλειά μας όσο και στην προσωπική μας ζωή, να μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα ώστε να έχουμε την ενέργεια να γινόμαστε καλύτεροι.

 

  1. Έχουν αυτοπεποίθηση

 

Θα έχετε ήδη αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμός είναι θεμέλιο για μια επιτυχημένη εργασία. Για να καταφέρετε, ωστόσο, να πετύχετε την υγιή, θεμιτή εκδοχή του, θα πρέπει, αφενός, να έχετε αυτοπεποίθηση στην εργασία σας και, αφετέρου, να μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά. Για να αποκτήσετε ουσιαστική αυτοπεποίθηση στη δουλειά δε χρειάζεται να αναδομήσετε ολικά τον χαρακτήρα σας. Μπορείτε απλά να κάνετε μικρά, ρεαλιστικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου σας. Σε άρθρο που έχουμε ήδη αναρτήσει στο blog μας μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας ώστε να πιστέψετε στον εαυτό σας και να εμπνεύσετε τους συναδέλφους σας.

 

  1. Έχουν όραμα αλλά επικεντρώνονται στο παρόν

 

Το όραμα είναι ζωτικό στοιχείο για την καριέρα σας. Χωρίς όραμα καμία από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις δε θα είχε φτάσει στην κορυφή. Ωστόσο, για να μπορέσετε να εργαστείτε μεθοδικά και να υλοποιήσετε τους τελικούς σας στόχους, θα πρέπει να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στο παρόν. Οι επιτυχημένοι επαγγελματίες καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα λάθη της καριέρας τους και γνωρίζουν ότι μόνο αν επικεντρωθούν στο παρόν και αποβάλουν το άγχος τους για το μέλλον θα μπορέσουν να είναι παραγωγικοί και να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

 

Συνοψίζοντας, με καθημερινή εξάσκηση μπορείτε να καλλιεργήσετε τη θετική σας σκέψη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες σας ούτως ώστε να καταφέρετε να εργαστείτε ομαδικά, να πιστέψετε στις δυνατότητες σας, να πραγματοποιήσετε τις φιλοδοξίες της καριέρας σας και να αποτελέσετε πηγή έμπνευσης για τους γύρω σας.