Άρθρο της Ξανθής Παππά

Απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού , Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Απόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Marketing, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δείτε το προφίλ της στο Linkedin

Η προσωπική και επαγγελματική μας ζωή είναι γεμάτη αλλαγές, «κάνει κύκλους», έχει τις καμπές της και τις ανόδους της, όχι μόνο γιατί αλλάζουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες αλλά και γιατί εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε και έχουμε την ανάγκη να αμφισβητήσουμε και να επαναπροσδιοριστούμε. Στη ζωή μας, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες περίοδοι που συχνά μας σημαδεύουν και ίσως μας οδηγούν σε αλλαγή πορείας. Κάποιες φορές, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και κάποιες άλλες αναγκαίες. Ορισμένες φορές είναι μικρές αλλαγές που ίσα-ίσα αγγίζουν την ρουτίνα μας και άλλοτε είναι αλλαγές που καθιερώνουν μια καινούργια καθημερινότητα, ίσως στον τρόπο ζωής, σε μια άλλη δουλειά, πόλη, είτε και χώρα ακόμη.

Στη διαδρομή του μέλλοντος μας, η επιλογή του επαγγέλματος, της καριέρας, αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας. Μέσα στους χώρους εργασίας, στη διάρκεια της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, θα δαπανήσουμε πάνω από το ένα τρίτο της ζωής μας. Εκεί αναπτύσσουμε γνωριμίες, δημιουργούμε φιλικούς ή οικογενειακούς δεσμούς. Η εργασία, εκτός από τα μέσα επιβίωσης που προσφέρει στους περισσότερους, αποτελεί πολλές φορές ένα από τα κεντρικότερα σημεία της δραστηριότητάς μας, έναν περίγυρο που χαράζει βαθιά αποτυπώματα ζωής.

Ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας μας είναι μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, που διαρκεί όλη μας τη ζωή και απαιτεί μια προσεκτική αξιολόγηση των αξιών, ικανοτήτων και ενδιαφερόντων μας και κυρίως υπομονή και επιμονή. Μπορεί να μας αποθαρρύνει ή να μας αγχώνει. Εάν όμως κατανοήσουμε τα ταλέντα μας και τους στόχους μας και διαχειρισθούμε σωστά το εύρος των πληροφοριών θα ανακαλύψουμε την κατάλληλη για εμάς πορεία.

Για την κατασκευή ενός προσωπικού πλάνου καριέρας, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η προσωπική ανασκόπηση προκειμένου να κατανοήσουμε τους παράγοντες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και που πιστεύουμε ότι θα επηρεάσουν στο μέλλον την καριέρα μας αλλά και για να εμβαθύνουμε στις προσωπικές μας επιθυμίες ώστε να καταλήξουμε στις πιο κατάλληλες και επιθυμητές για εμάς επιλογές.

Ο σχεδιασμός ενός προσωπικού πλάνου καριέρας μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση αποτελεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια ενός ατόμου- ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια της καριέρας του- να ανακαλύψει τις επιλογές σταδιοδρομίας που ταιριάζουν στην προσωπικότητα, στις ανάγκες και επιθυμίες, τις γνώσεις και δεξιότητές του. Είναι πολύ σημαντικό και απαιτεί αρκετό χρόνο και προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος είναι, με τι τον ενδιαφέρει να ασχολείται και τα προσόντα που απαιτούνται για αυτό. Η γνώση των γεγονότων, των εμπειριών και των αξιών που έχουν καθορίσει την πορεία του καθώς και των ενδιαφερόντων, των δυνάμεων και αδυναμιών του είναι πολύτιμη για τη μελλοντική του σταδιοδρομία.

Η αυτοπαρατήρηση και αυτοαξιολόγηση, η εσωτερική ανασκόπηση και η αναζήτηση ενδιαφερόντων μελλοντικών προοπτικών είναι απαραίτητες για έναν επιτυχημένο προσωπικό σχεδιασμό καριέρας. Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: ποια είναι τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω, σε τι τα καταφέρνω καλύτερα ή ποια πράγματα είναι σημαντικά για μένα, είναι πολύ βοηθητικά σε αυτή την προσπάθεια.

Άρθρα από φοιτητές στο blog της Randstad.
Αν θέλετε να μας στείλετε το άρθρο σας πατήστε εδώ