Ίσως αν ακούτε τη λέξη «ημερολόγιο» να έρχεται στο μυαλό σας εικόνα των σχολικών σας χρόνων. Εντούτοις, δεν τυχαίο το ότι κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες στην ιστορία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας χρησιμοποιούσαν ημερολόγιο στη δουλειά τους. Διαβάστε πώς μπορείτε να διευκολύνετε την καθημερινή εργασία σας κρατώντας ημερολόγιο ιδεών.

Όταν λέμε ημερολόγιο δεν εννοούμε λεπτομερή καταγραφή της ημέρας αλλά απλή καταγραφή ιδεών ή και λίγων λέξεων κλειδιών. Η πρακτική αυτή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την εξέλιξη της καριέρας σας αλλά και για τη γνωσιακή σας αναδόμηση.

  1. Διαχειρίζεστε καλύτερα τις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο

 

Αυτό το επιχείρημα έχει και νευροβιολογική βάση. Συγκεκριμένα, όταν εκφράζουμε γραπτά η προφορικά τα συναισθήματα μας η εγκεφαλική δραστηριότητα μετατοπίζεται από την αμυγδαλή του εγκεφάλου (έδρα του συναισθήματος) στον προμετωπιαίο λοβό (έδρα της λογικής). Την επόμενη φορά λοιπόν που θα υπάρξει κάποια  σύγκρουση στον εργασιακό χώρο σας, δοκιμάστε να καταγράψετε με 2-3 λέξεις το βασικό σας πρόβλημα ώστε να το επανεξετάσετε με άλλη οπτική.

 

  1. Ενισχύετε τη μνήμη σας

 

Όποιο project κι αν διαχειρίζεστε, η καταγραφή της στρατηγικής σας μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Παραδείγματος χάριν, είτε αναζητείτε ιδέες για ένα νέο άρθρο, είτε για ένα νέο εργαλείο, είτε για μια νέα καμπάνια ή στρατηγική σημειώστε όλες τις ιδέες σας, τους κινδύνους αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα πετύχετε. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε τη μνήμη σας, ενώ παράλληλα θα μπορέσετε να αξιολογήσετε σφαιρικά την προσέγγιση σας.

 

  1. Αξιολογείτε καλύτερα τα όσα μάθατε

 

Στο ρεύμα ψυχολογίας του CBT (Γνωσιακή Αναδόμηση) οι θεραπευτές προτείνουν να καταγράφουμε κάθε βράδυ –γραπτά ή νοερά- 3 απλά καθημερινά πράγματα τα όποια έχουν θετική απόχρωση. Θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό όπως για παράδειγμα μια ευχάριστη συζήτηση με έναν συνάδελφο, ένα θετικό feedback, μια νέα ιδέα που σας ενθουσίασε, το ότι δε συναντήσατε κίνηση το πρωί για τη δουλειά, μια νέα αγγελία εργασίας που σας ενθουσίασε. Δοκιμάστε να κάνετε αυτή την εξαιρετικά σύντομη καταγραφή και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είστε ένα βήμα πιο κοντά στη θετική και άρα περισσότερο παραγωγική σκέψη.

 

  1. Κινητοποιείστε

 

Όταν βλέπετε τις ιδέες σας καταγεγραμμένες κινητοποιήστε. Κι αυτό διότι αντλείτε την έμπνευση που χρειάζεστε για να υλοποιήσετε νέα σχέδια και ιδέες και να εξελίξετε την καριέρα σας. Ακόμα κι αν τελικά δεν καταφέρετε να κάνετε πράξη τις καταγεγραμμένες ιδέες σας μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν food for thought για τη δουλειά σας.

 

  1. Γίνεστε καλύτερος παρατηρητής

 

Αν ξεκινήσετε να καταγράφετε κάτι, δύσκολα θα μείνετε σε αυτό. Το ημερολόγιο σας μπορεί να αποτελέσει ο έναυσμα για να εξασκήσετε την καινοτόμο σκέψη σας, να γίνετε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας, να κινητοποιηθείτε και να αρχίσετε να δίνετε περισσότερο προσοχή στη λεπτομέρεια.