Αυτό το διάστημα και μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου θα προκύψουν πολλοί νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας οι οποίοι θα αναζητήσουν δουλειά για πρώτη φορά. Παρακάτω θα βρείτε ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, αλλά και να εντοπίσετε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας:

 

  1. Βάση ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας βρείτε το αντικείμενο που πραγματικά σας ταιριάζει. Προσπαθήστε να έχετε ευελιξία στις επιλογές σας και μην περιορίζεστε σε επαγγέλματα και θέσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των ακαδημαϊκών σας γνώσεων.
  2. Κάντε μια αρχική έρευνα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και καταγράψτε τι ζητάνε αυτό το διάστημα οι εργοδότες, ποιες είναι οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση αλλά και ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά εργασίας αυτή την περίοδο.
  3. Καταστρώστε ένα πλάνο για το πώς θα κάνετε την αναζήτηση εργασίας, βάλτε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα. Το πλάνο δεν χρειάζεται να είναι σύνθετο αρκεί με κάποιο τρόπο να το έχετε καταγράψει για να μπορείτε κάθε φορά να αξιολογείται και τα αποτελέσματα σας.
  4. Δημιουργήστε το βιογραφικό και την συνοδευτική επιστολή σας σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Τα στοιχεία που θα καταγράψετε θα πρέπει να είστε σε θέση να τα επικοινωνείτε και προφορικά, ενώ θα πρέπει να είναι και αληθή. Μην ξεχάσετε να πάρετε συστατικές επιστολές από τους καθηγητές σας.
  5. Προσπαθήστε να αναπτύξετε το δίκτυο των επαφών σας. Ενημερώστε το κοντινό σας περιβάλλον για το ότι αναζητάτε εργασία αλλά και για τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν.

 

Στο /blog θα βρείτε άρθρα σχετικά με την εύρεση εργασίας, την σύνταξη του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής, αλλά και την προετοιμασία για την συνέντευξη εργασίας.