Εφόσον κάποιος βρίσκετε σε εργασία είναι πολύ πιθανόν να έρθει αντιμέτωπος με αρνητική κριτική ή απόρριψη. Επειδή συνηθίζουμε τέτοιες καταστάσεις να τις φέρνουμε σε προσωπικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανόν μία τέτοια περίπτωση να επηρεάσει την διάθεση και την αυτοεκτίμηση μας. Η κριτική μπορεί να προκύψει από απόρριψη των προτάσεων μας , από χαμηλή παραγωγικότητα, από μία κακή αξιολόγηση. Με όποιον τρόπο και αν προκύψει σίγουρα θα μας επηρεάσει. Για να μπορέσουμε όμως να συνεχίσουμε την εργασία μας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες που μπορεί να προκύψουν από μία αρνητική κριτική μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

  1. Δώστε προσοχή και ακούστε τον συνομιλητή σας. Η πρώτη ενστικτώδη αντίδραση μας στην κριτική είναι να δικαιολογηθούμε και να κρατήσουμε αμυντική στάση. Πριν ξεκινήσουμε τις δικαιολογίες μήπως τελικά υπάρχει κάτι το οποίο είναι πραγματικότητα και θα χρειαστεί να το διορθώσουμε.
  2. Διατηρείστε τον επαγγελματισμό σας και σε καμία περίπτωση μην σκεφτείτε να ανταποδώσετε την κακή κρητική. Μια τέτοια αντίδραση είναι φυσιολογικό να προκύψει επίσης ενστικτωδώς. Προσπαθήστε όμως, να το αποφύγετε γιατί σίγουρα θα δώσετε δείγματα επαγγελματικής ανωριμότητας
  3. Μην ανάγετε κάθε περίπτωση σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά σίγουρα με μία αρνητική κρητική κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει την διαμόρφωση των προσωπικών σας αξιών .Σε κάποιες περιπτώσεις η εποικοδομητική κριτική μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες .
  4. Προσπαθήστε να μάθετε από τα λάθη σας. Αν δεν λάβατε την προαγωγή που επιθυμούσατε , σκεφτείτε μήπως τελικά δεν ήσασταν στο επιθυμητό επίπεδο. Αν δεν είστε παραγωγικός, προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να γίνετε πιο αποτελεσματικός. Προσπαθήστε να λαμβάνετε πιο συχνά ενημέρωση για το επίπεδο της εργασίας σας για να μπορείτε να κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές και προσαρμογές.

Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και πολύ μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Αλμπερτ Αϊσταϊν ο Γκράχαμ Μπέλ αλλά  και τόσοι άλλοι, γνώρισαν πολύ αρνητικές κριτικές στο ξεκίνημα τους και παρ’ όλα αυτά κατάφεραν με επιμονή να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια εμφανίστηκαν αρχικά.

Ενημερωθείτε για τις τάσεις στην αγορά εργασίας στο www.randstad.gr/blog