Η αξιολόγηση στην εργασία  για πολλούς αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία είτε είναι αυτός που την κάνει είτε αυτός που την δέχεται και συνήθως είναι δυσκολότερο όταν πρέπει να δεχθούμε την αξιολόγηση κάποιου για την δουλειά .

Κάποιοι, βρισκόμενοι στην διαδικασία αξιολόγησης, μπορεί να αισθανθούν ένα σφίξιμο στο στομάχι ή ένα έντονο πόνο στο κεφάλι, καθώς όταν κάποιος κρίνει την εργασιακή μας απόδοση δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο, εκτός και αν γνωρίζουμε τον τρόπο να το εκμεταλλευτούμε. Σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές για την θετική αντιμετώπιση μιας αξιολόγησης:

 

1. Δεχθείτε την εποικοδομητική κριτική κατά την αξιολόγηση.

Η αυτό-αντίληψή σας φτάνει μόνο μέχρι ένα σημείο. Οι άλλοι γύρω σας παρατηρούν πράγματα, είτε καλά, είτε κακά, τα οποία εσείς δεν αντιλαμβάνεστε. Μπορείτε λοιπόν να μάθετε πολλά από την αξιολόγησή τους.

 

2. Μην απολογείστε.

Το να προσπαθείτε να πείσετε τα άτομα που σας αξιολογούν, ότι κάνουν λάθος σπάνια λειτουργεί. Η υπεράσπιση της θέσεώς σας και η άρνηση είναι αρνητικά συναισθήματα που το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν τους τόνους της συζήτησης.

 

3. Δεχθείτε την αξιολόγησή σας όπως είναι.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μια αξιολόγηση να θίξει την προσωπικότητα σας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η διαδικασία σχετίζεται με συγκεκριμένες συνθήκες, με ένα μέρος της ζωής σας. Τώρα όμως το γνωρίζετε και έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι για αυτό.

 

4. Μην αναμασάτε τα δεδομένα της αξιολόγησης σας

Το να επανέρχεστε συνεχώς σε κάποια κριτική που σας έγινε δεν θα την κάνει πιο ξεκάθαρη ή πιο εύκολη στην κατανόηση.Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσετε χειρότερα. Συζητήστε το αν θέλετε με κάποιον άλλον, αλλά αφού σιγουρευτείτε ότι έχετε αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά.

 

5. Επιλέξτε πως θα χρησιμοποιήσετε την αξιολόγηση σας.

Η αξιολόγηση μπορεί να είναι ένα δώρο, που σας βοηθά να αναπτυχθείτε και να εξελιχτείτε σαν άτομο. Υπάρχουν και φορές όμως που δεν έχει καμία αξία. Είναι λοιπόν δική σας επιλογή το πώς θα κρίνετε την αξιολόγηση σας και πως θα την αξιοποιήσετε, ώστε να μάθετε και να βελτιωθείτε από αυτή την εμπειρία.