Τα social media παίζουν πλέον το δικό τους ρόλο στην καριέρα ενός επαγγελματία. Ένα συχνό φαινόμενο, για παράδειγμα, είναι ότι πολλοί recruiters αναζητούν το προφίλ υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκτήσουν μία πιο σφαιρική εικόνα για αυτούς.

Έχοντας αυτό υπόψη, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε εύκολα και γρήγορα για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την επαγγελματική σας εικόνα και να αυξήσετε τις πιθανότητες για εύρεση εργασίας.  

  1. Ακολουθήστε σελίδες και groups σχετικά με τον κλάδο όπου ανήκετε

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μείνετε ενημερωμένοι για τις νέες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου σας. Το feed σας θα περιέχει άρθρα και έρευνες που μπορεί να σας αποδειχθούν χρήσιμα κατά την εργασία σας ή σε κάποια συνέντευξη.

  1. Ακολουθήστε σημαντικούς επαγγελματίες του κλάδου σας

Αντίστοιχα, πολλοί είναι οι καταξιωμένοι επαγγελματίες που ανανεώνουν το προφίλ τους δημοσιεύοντας απόψεις ως προς επιχειρησιακά θέματα. Πρόκειται για μία καλή λύση αν θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε συμβουλές καριέρας.

  1. Μοιραστείτε το υλικό αυτό με το δίκτυό σας

Όταν μοιράζεστε ή σχολιάζετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν, το βλέπει και το δίκτυό σας. Έτσι, χτίζετε το personal branding σας και μπορείτε να ανοίξετε συζητήσεις με άλλους επαγγελματίες του χώρου σας και να ανταλλάξετε απόψεις.

  1. Χρησιμοποιείστε μία επαγγελματική φωτογραφία

Μία επαγγελματική φωτογραφία ενισχύει την εικόνα ενός σοβαρού επαγγελματία που θέλετε να προβάλλετε. Επιλέξτε μία εικόνα που φαίνεται το πρόσωπό σας, είναι σωστά εστιασμένη και με ουδέτερο background.

  1. Γράψτε ένα σύντομο προσωπικό σημείωμα

Το προσωπικό σας σημείωμα είναι ουσιαστικά μία σύντομη περιγραφή της εμπειρίας, των ικανοτήτων και των στόχων σας. Δώστε βάση στο σημείο αυτό ώστε να προβάλλετε μία ακριβή εικόνα του εαυτού σας και να τραβήξετε κατευθείαν την προσοχή ενός recruiter.

  1. Συνδεθείτε με επαφές από το ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο

Αναζητήστε παλιούς σας συμμαθητές ή συναδέλφους και συνδεθείτε μαζί τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μία επαφή, έστω και μακρινή, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

  1. Παραμείνετε ενημερωμένοι

Ακολουθήστε τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να μείνετε ενημερωμένοι για τις νέες θέσεις εργασίας ή τυχόν events που διοργανώνουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσατε κάτι που είδατε στα social media κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

  1. Ανανεώνετε το προφίλ σας

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρείτε το προφίλ σας ανανεωμένο. Αν, για παράδειγμα, αποκτήσατε πρόσφατα νέες πιστοποιήσεις ή αναλάβατε περαιτέρω καθήκοντα, πρέπει να τα εντάξετε στο προσωπικό σας σημείωμα. Όταν ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, δοκιμάστε να αναζητήσετε τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν σε μία μηχανή αναζήτησης αν πληκτρολογήσετε το όνομά σας. Αν δεν σας αρέσει αυτό που εμφανίζεται πρώτο, μπορείτε να το διαγράψετε. Σε κάθε περίπτωση, η έξυπνη χρήση των social media για την αναζήτηση εργασίας είναι σημείο-κλειδί για να αποκτήσετε την καριέρα που επιθυμείτε.