ποια είναι η εργασία ενός telesales agent;

Ως telesales agent, προωθείς τα προϊόντα της εταιρείας στους πελάτες μέσω τηλεφώνου. Ο κύριος στόχος σου είναι να αυξήσεις τα έσοδα μέσω των τηλεφωνικών πωλήσεων. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να είσαι ένας/μία καλός/ή διαπραγματευτής/τρια με βαθιά κατανόηση των προϊόντων και των χαρακτηριστικών τους. Εκτός από την πώληση προϊόντων, δημιουργείς διαφημίσεις και ενημερώνεις τους πελάτες για προσφορές και εκπτώσεις.

Ακόμη, εκτός από τη δημιουργία εσόδων μέσω πωλήσεων, οι telesales agents διαχειρίζονται λογαριασμούς πελατών. Είναι δική σου ευθύνη να υπενθυμίζεις στους πελάτες να ανανεώσουν τις παραγγελίες τους ή να τους ενημερώνεις για τις τρέχουσες προσφορές. Η διεύθυνση παρακολουθεί τις κλήσεις και τις προσφορές που υποβάλλεις, καθώς συχνά διακυβεύονται μεγάλα ποσά, γεγονός που συνεπάγεται ότι έχεις σημαντική επίδραση στα ετήσια έσοδα της εταιρείας.

Πολλοί συχνά συγχέουν το telesales -τις τηλεπωλήσεις δηλαδή- με το telemarketing, αλλά οι ρόλοι σαφώς διαφέρουν. Οι telesales agents στοχεύουν στο να ενθαρρύνουν την επαναλαμβανόμενη αγορά και να υποστηρίζουν τους field sales representatives με τον συντονισμό των συναντήσεων. Το telemarketing έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τις τηλεφωνικές κλήσεις για να δημιουργήσει ενδιαφέρον, να παράγει leads και να λάβει σχόλια πελατών. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το telemarketing δημιουργούν πιθανούς πελάτες, ενώ οι telesales agents μετατρέπουν τους πιθανούς πελάτες σε πωλήσεις και επαναλαμβανόμενους αγοραστές. 

Θα ταίριαζαν οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες όπως και η ικανότητά σου στην αποτελεσματική οικοδόμηση σχέσεων με τη θέση του/της telesales agent; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της telesales agent.

θέσεις telesales agent
1

ο μέσος μισθός ενός telesales agent

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας telesales agent στην Ελλάδα είναι περίπου 50.000€ τον χρόνο. Εκτός από τον μισθό, κάποιες εταιρείες προσφέρουν και benefits στους/στις telesales agents. Για παράδειγμα, μπορεί να λάβεις προμήθεια από το κλείσιμο συμφωνιών όπως και ετήσιο μπόνους. Όταν είσαι νέος/α στη θέση του/της telesales agent αμείβεσαι με χαμηλότερο μισθό περίπου 27.000€ ετησίως. Στην πορεία της καριέρας σου και καθώς αποκτάς περισσότερα εκπαιδευτικά προσόντα και επαγγελματική εμπειρία είναι πολύ πιθανό το ετήσιο εισόδημά σου να ξεπεράσει τα 64.000€ το χρόνο.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός telesales agent;

Ως telesales agent που ξεκινάς εργαζόμενος/η σε entry level θέση, έχεις ελάχιστη εμπειρία και προσόντα. Ο μισθός σου είναι χαμηλότερος, καθώς αναλαμβάνεις βασικές εργασίες, σε αντίθεση με τους/τις έμπειρους/ες telesales agents που χειρίζονται σύνθετα καθήκοντα στην εταιρεία.

Το μέγεθος της εταιρείας επηρεάζει επίσης τις απολαβές σου. Η εργασία σε μεγαλύτερη εταιρεία οδηγεί σε υψηλότερο μισθό λόγω αυξημένων πόρων. Επίσης, σε μία μεγάλη εταιρεία αναλαμβάνεις πιο σύνθετα καθήκοντα σε σύγκριση με τους/τις υπαλλήλους που εργάζονται σε μικρότερες εταιρείες με βασικά καθήκοντα. Μια μικρή εταιρεία έχει επίσης περιορισμένους πόρους και ενδέχεται να μην διαθέτει τον προϋπολογισμό για να ανταποκριθεί σε υψηλότερες ωριαίες αμοιβές.

Ακόμη, η εργασία με πλήρη απασχόληση συγκριτικά με τη μερική απασχόληση βελτιώνει επίσης τις προοπτικές των αποδοχών σου. Οι απασχολούμενοι/ες με πλήρη απασχόληση έχουν υψηλότερες ωριαίες αμοιβές και κερδίζουν μπόνους, ενώ οι telesales agents με μερική απασχόληση μπορεί να μην λαμβάνουν μπόνους.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες telesales agents

Ως ένας/μία telesales agent, μπορεί να εκτελείς γενικά καθήκοντα στις τηλεπωλήσεις ή να εξειδικευτείς σε συγκεκριμένα πεδία όπως: 

γυναίκα που μιλά στο έξυπνο τηλέφωνο
γυναίκα που μιλά στο έξυπνο τηλέφωνο
3

εργαζόμενος ως telesales agent

Θα σε ενδιέφερε να γίνεις telesales agent; Ευκαιρία να αποκτήσεις μία σαφή εικόνα για το επάγγελμα του/της telesales agent, ανακαλύπτοντας τις καθημερινές εργασίες και το πρόγραμμα εργασίας του/της.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός telesales agent

Ορισμένα από τα προσόντα και τις εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις που χρειάζεται να διαθέτεις για να πετύχεις στο ρόλο του/της telesales agent περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση: παρόλο που μπορείς να εργαστείς ως telesales agent στην Ελλάδα μετά το λύκειο, είναι χρήσιμο να αποκτήσεις και πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης. Μπορείς να αποκτήσεις σπουδές στις πωλήσεις, το marketing ή την ψυχολογία. Ακόμη, είναι ωφέλιμο να παρακολουθήσεις ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή σεμινάρια στη διοίκηση επιχειρήσεων για να εφοδιαστείς με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ξεχωρίσεις στο ρόλο του/της telesales agent. 
  • Επαγγελματική εμπειρία: για να εργαστείς ως telesales agent, χρειάζεται να έχεις προϋπηρεσία στις πωλήσεις ή στην εξυπηρέτηση πελατών. Μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου σε entry level θέσεις πωλήσεων ή marketing για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Είναι επίσης σημαντικό να αναβαθμίσεις τις γνώσεις σου σε συστήματα CRM και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με το ρόλο. 

οι ικανότητες και δεξιότητες των telesales agents

Στο πεδίο των τηλεπωλήσεων, οι δεξιότητες και το πάθος σου, είναι αυτά που σε βοηθούν κυρίως να ξεχωρίσεις. Ωστόσο, ορισμένα από τα απαραίτητα προσόντα για το ρόλο περιλαμβάνουν:

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες: ως telesales agent, χρειάζεται να διαθέτεις την ικανότητα ουσιαστικών συζητήσεων με δυνητικούς πελάτες. Το να μπορείς να αποκωδικοποιήσεις λεκτικά υπονοούμενα ή τον τόνο της φωνής ενός πελάτη και να προσαρμόσεις τον δικό σου τόνο για να χτίσεις καλή σχέση μαζί του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι δεξιότητες επικοινωνίας σε βοηθούν να εξηγήσεις περίπλοκα χαρακτηριστικά προϊόντων με απλά λόγια. Ακόμη, το να διαθέτεις τη δεξιότητα ενεργητικής ακρόασης, σε βοηθά να κατανοείς τις ανησυχίες των πελατών και να προσαρμόζεις τις υπηρεσίες σου για να επιτύχεις τη μεγαλύτερη ικανοποίησή τους. 
  • Διαπροσωπικές δεξιότητες: ως telesales agent, χρειάζεσαι συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση για να δημιουργήσεις σχέση εμπιστοσύνης μέσω τηλεφώνου. Η συνεργασία με άλλους ως telesales agent, σε βοηθά επίσης να αυξήσεις τα έσοδα. 
  • Διαπραγματευτικές ικανότητες: ως telesales agent, είναι σημαντικό να πετυχαίνεις τους στόχους πωλήσεων. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να πείθεις τους πελάτες να αγοράσουν τα προϊόντα της εταιρείας σου όπως επίσης και τους υπάρχοντες πελάτες να παραγγείλουν ξανά. Οι διαπραγματευτικές σου ικανότητες σε βοηθούν να χρησιμοποιείς την πειθώ που διαθέτεις ώστε οι πελάτες/καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα σου. Τέλος, είναι πολύ σημαντικές δεξιότητες και σε ό,τι αφορά την εποικοδομητική αντιμετώπιση παραπόνων ή ανησυχιών των πελατών.
  • Χειρισμός τηλεφωνικών και υπολογιστικών συστημάτων: εκτός από το να απαντάς σε κλήσεις, χρειάζεται να έχεις ευχέρεια στο λογισμικό CRM. Χρειάζεσαι επίσης επιδεξιότητα στη χρήση εφαρμογών Microsoft Office και σε άλλα συστήματα διαχείρισης γραφείου για να εκτελείς αποτελεσματικά τα διοικητικά σου καθήκοντα. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της telesales agent.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.